Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olejuje

Olejowanie dębowego blatu kuchennego - czym? jak?

Polecane posty

Gość olejuje

Proszę podzielcie się wiedzą i doświadczeniami, chciałabym jak najlepiej zabezpieczyć swój surowy jeszcze blat, żeby miał pogłębiony, matowy kolor i trzymał się w dobrym stanie przez wiele lat... myslalam o oleju do parkietow, ale nie jestem ekspertem, więc proszę o rady

Gość olejuje
Czy są tu jacyś dorośli? :)

Gość wddwwd
nie ma, przykro mi :classic_cool:

Zapytaj tego, kto Ci blat robił. Swoją drogą - mi bardziej podobają się lakierowane blaty.

Gość olejuje
stolarz mi doradza lakierowanie, o olejach nie chce ze mną gadać ;) ale ja nie chciałabym zachować naturalny wygląd drewna, po lakierowaniu blat wygląda dość plastikowo

Gość olejuje
* chciałabym zachować naturalny wygląd+

Gość wujek google
na bank pomoze... zreszta idz do pierwszego lepsszego hipermsrketu budowlano-remontowego

Na blatach też stosuje się olejowanie. Lakieru możesz użyć matowego, żeby blat nie wyglądał "plastikowo.Poza tym lakierowany jest gładki i łatwiej go wytrzeć. Olejowany jest "chropowaty" :P

-->Lomu no to mialem na myśli olejowanie tez nie zabezpieczy, blatu przed nasiąkaniem.

Parkiety też wg mnie powinno się lakierować, a nie olejować, bo lakier dodatkowo utwardza powierzchnię.

Gość olejuje
wujek google mi pomógł teoretycznie, zdecydowałam się na olejowanie, bo jest dość powszechne w przypadku blatów kuchennych i ładnie to wygląda... teraz chciałabym poznać opinie osób które się zetknęły z tematem :) olejowany blat można łatwo odświeżyć,wystarczy lekko przetrzeć papierem ściernym i zaolejować znowu, jak lakier się zniszczy, coś się z nim stanie, to trzeba wszystko ścierać do zera

Gość olejuje
poza tym czytałam, że jak się blat porządnie nasączy olejem, to woda na nim stoi i też nie wsiąka w drewno, pytanie tylko czym i jak to zrobić żeby było dobrze?

Gość Oczywiście że
możesz zaolejować blat następnie ookryć lakierem matowym do parkitów.Poecam lakier Beckersa.Ja tym sposobem pokryłem drewniane schody. Ten lakier jest bardzo twardy więc na blat też się nadaje.Na puszce 1l jest napisane parkettlack.Polecam.

olej najcześciej nakłada się parkiety w celu nadania mu koloru oraz zabezpieczenia klepki, czynność trzeba powtarzać cyklicznie w celu utrzymania go na danym poziomie. poleruje sie tez w celu nadania mu połysku. Olej wnika wgłąb drewna jego czystość trzeba utrzymywać specjalnimi środkami chemicznymi, aby pozbyć się oleju też trzeba zdzierać górną warstwę, można też czyścić chemicznie(syf straszny)

Gość olejuje
zaolejować a potem pomalować lakierem??? stolarz mówił, że tak się nie da, że lakier nie będzie się trzymał zaolejowanej powierzchni... naprawdę tak można i dobrze to wygląda? puchatek, jestem przygotowana na kilkunastokrotne olejowanie :)

wiec jeśli już zdecydowaliście to minimum takie absolutne minimum to 3 warstwy, nie oszczedzajcie na cenie oleju.

Gość mamamijjjjjja
ja mam olejowane podlogi; jak mi sie woda rozlala to nie wsiaka, olej dobrze zabezpiecza; z olejowanym blatem sie jeszcze nie spotkalam; ale wiem ze sa dostepne oleje np do malowania drzwi, innych elementow drewnianych; wybierz sie do marketu budowlanego tam sa dostepne; faktem jest ze co jakis czas bedzie koniecznosc ponownego zabezpieczenia olejem; tylko regularna pielegnacja pozwoli na utrzymanie efektu :) powodzenia :)

Gość olejuje
dziękuję za rady, mam nadzieję, że nie będę żałować wyboru :) ale jeszcze jedno, tak dla pewności - zaolejować muszę cały blat, od spodu również?

Gość mamamijjjjjja
na Twoim miejscu zaolejowalabym blat z obu stron; moze spod mniej "intensywnie" ale zabezpieczylabym go rowniez

Od spodu nie musisz, bo nie jest użytkowany.

Gość olejuje
chyba jednak ze dwie warstwy nałożę i na spód - tak dla pewności... zaczynam mieć fioła na punkcie tego blatu ;)

Gość mamamijjjjjja
naloz , naloz :)

Gość olejuje
Może ktoś jeszcze posiada drewniany blat lub miał z takim styczność i może coś napisać na temat, nadal zbieram dane... :)

nałóż olej przynajmniej pięć warstw, a później wypoleruj czas schnięcia jednej warstwy to 24 h zależy to tez oczywiście od oleju.olej nakładamy metodą spryskiwania( spryskiwacz do kwiatków z pompką) olej wcieramy w blat najlepiej mechanicznie.

Gość different***
Ja przeprowadzałem olejowanie u inwestora na podłodze i powiem szczerze mi się to nie widzi.Podłoga olejowana była kilkukrotnie i mimo to zostawały na niej ślady np po butach.Jeśli to jest blat i coś ci się na niego wyleje to zapomnij o braku plamy po tym.Najlepsze zabezpieczenie to jest lakier,jeśli coś się wyleje to po prostu zetrzesz a po olejowaniu zostanie plama na 100%,jedyny sposób na usunięciu plamy to papier ścierny.Olejowanie to taki nowy szpan ale w ogóle jest to nie praktyczne.

do--> different*** jesli zostawały slady to olej jeszcze nie wysechł,sa tez oleje z utwardzaczami co skraca czas schnięcia, plamy zostaja ponieważ drewno się jescze nie nasyciło i dalej chłonie ciecz. (TEST KROPLI)

Gość different***
Możliwe,wleźli w butach na drugi dzień i nie chcieli polerowania,ta podłoga wyglądała jak nie wykończona,mówiłem że to trzeba wypolerować ale tylko pokiwali głowami.

---> different*** czas schniecia to 24h tak jak pisalem wczesniej w niektórych przypadkach nawet wiecej, w przypadku parkietu pielegnacje można zacząć po tygodniu od nałożeniu oleju specjalnymi środkami z domieszką mydła a także oleju.Parkiet polerować za pomocą urządzeń wysoko-obrotowych przy pomocy czerwonego pada a później białego.