Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mruweczzkaaa

kto dobrze sie z na na rozliczeniu PIt?

Polecane posty

Gość mruweczzkaaa

J.w Zglupialam jak sie rozliczyc.Mam poita 11 z pracy i pit 8c za umozenie odsetek. I teraz niewiem jak to razem rozliczyc? Bede wdzieczna za pomoc.

Gość mruweczzkaaa
up

Gość pitolenie się zaczyna
Weź w łapkę instrukcję i działaj tak jak tam napisali. Robię tak od 11lat i nigdy nic nie skopałam-a hipotetycznie nie mam pojęcia o rozliczeniach. Instrukcje są naprawdę bardzo jasno,krok po kroku rozpisane.

Gość mruweczzkaaa
ja tez od kilku lat sie sama rozliczam.I zawsze jest dobrze. Tylko teraz dostalam ze spoldzielni jakis pit 8c. umozenie odsetek i musze to wykazac w zeznaniu. Tylko jak to zrobic? Na jakim picie to wypelnic. Nie mam pojecia o co chodzi.

Gość champignion
Tak jak koleżanka wyżej radzę zajrzeć do instrukcji. Tam są wymienione wszelkie dodatki do pita37 i jest opisane jak to uwzględniać.

Gość mruweczzkaaa
tylko gdzier to znalesc. szukam w necie i nic.

Gość motylllllllllka
PIT 8c robisz na innym Pit-cie

Gość mruweczzkaaa
nie wiem..Musze dac komus do rozliczenia bo sama sobie nie poradze.

Gość motylllllllllka
najlepiej zadzwoń do swojego US i zapytaj który formularz masz wypelnić dla tych pitów. Bodajże będzie to PIT 38 dla tego 8c, ale nie jestem pewna. a PIT 11 normalnie na 37. zadzwoń do nich, bo nie mam czasu sie wczytac a chetnie bym pomogla.

Gość motylllllllllka
mozesz zaniesc do biura rachunkkowego i cie rozlicza, ale mozesz tez poprosic o pomoc w swoim urzedzie za darmo. wiem, ze co roku w okresie rozliczen pitów, sa tzw. dni otwarte i kazdy moze przyjsc i pomogaja urzednicy rozliczac. musialabys wejsc na strone swojego urzedu i poszukac info o takiej akcji.

Gratuluję,że spółdzielnia coś umorzyła,ale mam nadzieję,że jest to mała kwota,bo niestety musisz zapłacić od tego podatek... Umorzone odsetki stanowią dochód z innych źródeł-skoro dostałaś pita 8c to będziesz musiała to uwzględnić w deklaracji pit37. Będziesz również musiała zapłacić do US podatek od tej kwoty. Jeżeli masz jakieś ulgi i odliczenia,a umorzona kwota jest mała,to spoko,gorzej jak będzie to znaczna kwota,bo i zobowiązanie podatkowe jakie powstanie będzie duże :(

Gość mruweczzkaaa
mam juz rozliczonuy pi 37 . Miaslam jutro zaniesc Dochod z pracy i ulga na dziecko. Ale w czwartek dostaalam ze spoldzielni pt 8c . A im szybciej zloze tym szybciej dostane kase. U tu lipa. Nie mam teraz kasy zeby placic komus za zrobienie pita.

Gość mruweczzkaaa
to jest kwpota 695 zł. I mam ulge na dziecko. i boje sie ze przez to strace czesc ulgi ze dostane mniej zwrotu.

Nie możesz złożyć rozliczenia bez uwzględnienia 8c,bo i tak Cię wezwą do złożenia korekty... Stracisz z ulgi18% kwoty umorzenia czyli zwrot się zmniejszy o ok. 130zł. a instrukcję czyli broszurkę znajdziesz na stronie ministerstwa finansów lub weź sobie w US.

Gość mruweczzkaaa
ja teraz caly czas siedze w programie pit I licze sobie. mam pit 37 Gdzie wpisac ten [przychod. W czesci C1- inne zrodla? Bo ja juz mam w innych zrodlach 450 zł i 81zł zaliczki na podatek.( bony z pracy) I do tego dodaje te 695,98 Odliczam ulge i caly czas wychodzi mi ze dostane cala ulge. BNiewiem gdzie robie blad.

Gość mruweczzkaaa
up

Jest wiele możliwości-mógłaś mieścić się w kwocie wolnej od podatku,mogli Ci źle obliczać koszty uzyskania przychodu etc. Jeżeli wpisujesz tą kwotę w innych przychodach,a w pobranej zaliczce od tego wpisujesz 0zł i nadal wychodzi Ci pełny zwrot,to nie znaczy,że robisz błąd. Być może miałaś różnicę dodatnią pomiędzy podatkiem odprowadzonym i należnym-czyli nadpłatę. Dlatego nadal wychodzi pełny zwrot-ja przyjęłam teoretyczną sytuację,że gdyby nie ulga na dziecko i nie to umorzenie to miałabyś na 0 i dlatego napisałam,że ulga się zmniejszy. Wypełnij tak i przy składaniu poproś o sprawdzenie-u nas robią to automatycznie,ale wiem,że nie wszędzie jest taka praktyka.

Gość mruweczzkaaa
moj dochod wyniosl PIT -11 - 16000zł w tym podatku 737zł + inne zrofdla 450 i 81zł podatku Mam ulge na dziecko. i dodatkowo pit 8c -695,98 To wszystko wypelniam w pit 37 W innych zrodlach wpisuje 450 zł i 695zł - podatek 81 A gdzie wpisac te dane z pit 8c Czy musze oprocz pia 37 i zalczaniku pit 0 wypelnic ten pit 8c i razem to wszsytko zlozyc.?

Kwotę z pit 8c wpisujesz w innych źródłach przychodów,a o jakich innych danych piszesz? Ten pit to taki sam pit jak pit 11 i dokładnie tak samo go traktujesz.

Gość mruweczzkaaa
zrobie i zloze jutro.jak cos bedzie nie tak trudno .Zrobie koreke. w pit 37 C1.1- dochod z pracy C.1.5 WPISZE TEN pit 8c Ale chodzi mi o to ze w pit 11 z pracy w innych zrodlach mam wpisane 450zł i 81 zł podaktu9 to za bony) I tutaj razem wpisac to z pit8c tutaj jestem zielona.

Gość mruweczzkaaa
up

Nie mam formularza pod ręką-a tym bardziej nie mam w głowie :), a piszę z telefonu,więc sobie nie sprawdzę... Ale jak wypełniasz pit37 to w części C dotyczącej dochodów jest chyba 5 rubryk-ostatnia to inne źródła-tam gdzie wpisałaś te bony,to dokładnie w to samo miejsce wpisujesz kwotę umorzenia-czyli musisz zsumować kwotę bonów i kwotę umorzenia.

Gość mruweczzkaaa
tak wlasnie robie i odliczam ulge na dziecko. Kwota ulgi nie moze byc wyzsza niz odprowadzony potadek I nawet z tym pi t 8c mam do zwortu 818 zł.

To pewnie gdyby nie ulga i to umorzenie miałabyś nadpłatę-zrób sobie symulację-oblicz jak by to wyglądało gdybyś nie miała ulgi na dziecko i umorzenia-co Ci wyjdzie?

Gość mruweczzkaaa
wiesz co teraz 1 raz zrobilam w kreatorze pita i to ma byc pit 36 tak mi wyskoczylo.

Ostatnia wypowiedź do kosza-Twój podatek jest niższy niż ulga na dziecko-dlatego umorzone odsetki tego nie zmieniają... Jestem już śpiąca i wolniej łapię pewne fakty.:( Wszystko będzie ok. Dobranoc :)

Gość mruweczzkaaa
zrobilam z umozeniem i bez ulgi mialabym do zaplaty 125zł

A prowadzisz działalność gospodarczą? Bo 36wypełniają osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą,a z tego co pisałaś-jesteś pracownikiem firmy,więc obowiązuje Cię 37.

Gość mruweczzkaaa
zwykly robol jestem. odpuszcze sobie sama wypelnienia . Zanisoe jutro znajiomej i mi zrobi.

I się zgadza,bo 125zł to jakieś 18% kwoty umorzenia-czyli podatek. ulga na dziecko jest jakieś 1112zł z groszami-piszę z pamięci-a Twój podatek 818zł. Czyli należy Ci się zwrot całego podatku. Kładę się,bo za 7godzin muszę wstać. Dobranoc.