Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciąża a praca

ciąża a praca - kto doradzi - poratujcie

Polecane posty

Gość ciąża a praca

Jak to jest? Jeżeli zaszłam w ciążę na okresie próbnym - czy pracodawca musi przedłużyć mi umowę? A jeśli się nie przyznam że jestem w ciąży? MOże ktoś miał podony przypadek?

Gość anula300
raczej nie przedłuza

Gość ciąża a praca
8 tydzień dopiero...

Gość noua
jak długi okres próbny i w którym tc jesteś?

Gość omnaaa
w okresie próbny pracodawca nie jest do niczego zobligowany. Konczy ci się umowa i tyle, pracodawca albo cię zostawia, albo nie. Bedzie Ci cięzko utrzymać staowisko. Coż życie...

Gość ciąża a praca
okres probny 3miesieczny, ale zanim dostanę nową umowę to jescze nie będzie widać ciąży - tylko czy potem mogą mi ją rozwiązać jak już się dowiedzą? :(

jesli powiesz o ciazy moze cie zwolnic. jesli pozniej dostaniesz umowe na czas okreslony, a skonczy sie on przed porodem - to maja obowiazek przedluzenia umowy do dnia urodzenia a jesli na czas nieokreslony to nie moze Cie zwolnic - dopiero jak wrocisz do pracy

Gość ciąża a praca
ale przecież pracodawca nie wie ze jestem w ciązy, na razie

Gość omnaaa
ja bym na twoim miejscu nie mówiła... a jak potem będzie cirobić wyrzuty to powiedz że wtedy jeszcze o ciąży nie wiedziałaś. Proste

Gość ciąża a praca
następna umowę dostane na rok

Gość ciąża a praca
i boje sie ze mi ją jednak rozwiążą jak sie dowiedzą że już na okresie próbnym zaszłam w ciąże

no to już wiesz :) siedz cicho i grzecznie chodz do pracy, niech Ci dadzą 2gą umowę - wtedy jeśli będzie krótkoterminowa będą musieli Ci ja przedłużyć do dnia porodu

Gość omnaaa
Bankowo Ci umowy nie przedłuży jak mu teraz powiesz. Zastanó się, na twoje miejsce jest dziewczyn bez zobowiązań, dyspozycyjnych, chętnych i zapewne zdolnych.. takie czasy.

Gość omnaaa
kurde są babki które do 5 miesiąca nie wiedzą że są w ciąży ponieważ płód rozwija się nie wywołując u nich objawów. Nie przyznawaj się, że wiesz o ciąży i tyle!! Chyba cię na wariografem nie będą sprawdzać co?

Gość ciąża a praca
parę groszy człowiek zarobi a do tego jeszcze takie stresy, przedluża nie przedluża, ale mówicie, że jak dostanę następną umowę na rok, to nie mogą jej rozwiązać wcześniej, tak? na pewno tak jest?

oczywiście musisz liczyć się z tym, że raczej nie będziesz miała gdzie wracać po urodzeniu dziecka

Gość omnaaa
no napewno nie przez ciążę...chyba że coś przeskrobiesz wcześniej

Gość omnaaa
a tak wogóle to wziełabyś do łapy kodeks pracy i poczytała na ten temat.

najlepiej poczekać aż skończysz 3 miesiąc ciąży, wtedy napewno cie nie ruszy :)

Gość ciąża a praca
omnaa własnie czytałam kodeks pracy ale nie do końca jest to dla mnie jasne

Gość ciąża a praca
W kodeksie piszą tak: Umowa o pracę zawarta na czas określony albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. I jak to rozumieć? O co chodzi z tym trzecim miesiącem?

Gość ciąża a praca
u mnie upłynie przed trzecim miesiącem ciąży, bo już mi się na dniach kończy okres próbny, a mam 8 tydzień ciąży

oznacza to tyle, że jeśli umowa wygasa przed twoim 3 miesiacem to nie muszą ci jej przedłużać - jeśli natomiast twoja ciąza jest powyżej 3 miesiąca to muszą Ci ją przedłużyć do dnia, w którym urodzisz. tyle tylko że macierzyńskiego nie dostajesz chyba

oznacza to tyle, że jeśli umowa wygasa przed twoim 3 miesiacem to nie muszą ci jej przedłużać - jeśli natomiast twoja ciąza jest powyżej 3 miesiąca to muszą Ci ją przedłużyć do dnia, w którym urodzisz. tyle tylko że macierzyńskiego nie dostajesz chyba

Gość ciąża a praca
no właśnie wygasa przed 3 miesiącem - tylko że ja się do ciąży nie przynzam? i co wtedy? czy potem mogą mi wypowiedzieć tą umowę na czas określony którą zaraz dostanę

Na okresie probnym nie ważne w ktorym jesteś miesiacu ciąży może cie zwolnic. Najlepiej poczekaj az pracodawca przedłuzy ci umowe i wtedy mozesz mu powiedziec, Nawet jesli na okresie próbnym zaszlabys w ciaze nie masz obowiazku informowac o tym pracodawcy on tez nie ma prawa wymagac od ciebie delkaracji ze nie planujesz ciazy przez x czasu. To jest twoja indywidualna sprawa

Gość ciąża a praca
dlatego że nie miałam jeszcze skończonego 3 miesiąca ciąży jak ją dostałam?