Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania z Zielonego ...

kredyt na one bedroom flat

Polecane posty

Gość Ania z Zielonego ...

Witajcie Prosze Was o rade. Jestem zainteresowana kupnem domu a raczej takiej kawalerki - one bedroom flat. Ceny za mieszkania ktore mnie interesuja w moim miescie wynosza od 100.000 do 130.000. Moje pytania to: - czy mam szanse na kredyt jako osoba tzw "singiel"? - jaki bylby minimalny depozyt? - jakie dodatkowe koszty? - ile wynosilaby miesieczna rata Oczywiscie tak w przyblizeniu.

Gość hmmmmm-
wiesz, trudno powiedzieć, czy dostaniesz kredyt. Wszystko zależy od tego ile zarabiasz (czy masz zdolność kredytową), możesz w kilku bankach zapytać o ofertę "first buyers" - nieco korzystniejsze warunki kredytu. Wkład własny jest wymagany przeważnie, choć nie w każdym banku. A rata kredytu: zakładając, że pożyczysz 100.000f na 30 lat, rata wyniesie jakieś 500f miesięcznie. Poszukaj na stronach banków i instytucji finansowych kalkulatorów kredytowych, nieco Ci rozjaśnią sprawę, sprawdzisz ile wyniesie mniej więcej rata i ile możesz wziąć przy swoich zarobkach i bieżących zobowiązaniach.

Gość szansa malaaaa
przede wszystkim - ile zarabisz rocznie? depozytu powinnas miec minimum 10% wartosci mieszkania,. dodatkowe koszta licz 2500f.- solicitor do 1500f do tegooplaty zwiazen z mortgage- bedziesz miala zle warunki ,wiec bedziesz musiala zaplacic mortgage fee ktore moze byc nawet 1500f (jak nie wiecej) ale przewaznie to jest 999.00 f. miesieczna rata- googlej mortgae repayment calculator. oprocentowanie daj sobie 5% -nie wiem ile zarabisz ale przy 10% depozytu to raczej nie bedziesz miala mniejszego oprcentowania niz 5%.

Gość Ania z Zielonego...
od ponad roku mam stala dosc dobra prace a miesieczne zarobki to 1600

Gość szansa malaaaa
napisz ile zarabiasz rocznie razem z podatkiem!!!!

Gość tez bede sie starac o kredyt
po pierwsze zarobki, po drugie depozyt, po trzecie dobra historia kredytowa wg moich rozeznan na chwile obecna wszystkie banki wymagaja min. 10% depozytu, lepiej jednak jesli masz 15-20%. Doczytalam jednak niedawno na stronie Lloydsa, ze jesli masz mniej niz 10% depozytu to ''moga cos na to poradzic''- pewnie dac kredyt na znacznie wiekszy procent, ale i tak nie ma gwarancji czy dostaniesz. co do historii kredytowej i credit scores- w 99% procentach przypadkow musisz byc zarejestrowana do Electoral Roll, najlepiej zebys miala komorke na abonament lub telefon stacjonarny, mieszkala pod jednym adresem min. rok (lepiej jesli dluzej), miala splacone jakies raty czy pozyczki (wtedy jestes bardziej wiarygodna). Historia kred. ma w UK bardzo duze znaczenie, wiec lepiej pomyslec wczesniej na ten temat :)

Gość szansa malaaaa
12:06 [zgłoś do usunięcia] tez bede sie starac o kredyt po pierwsze zarobki, po drugie depozyt, po trzecie dobra historia kredytowa racja! credit scores- warto miec przede wszystkim karte kredytowa, do tego overdraft, trzeba pamietac ze jak sie splaca pozyczke i bierze w tym samym czasie mortgage to wtedy ta pozyczka zmniejsza nam mozliwsoc wziecia mortgage-a wiec pozyczki trzeba miec juz splacone, electoral roll, no i pozaplacane na czas rachunki .

szansa mala- a nie wiesz jak jest w przypadku kart kredytowych??? Czy posiadanie kart tez wplywa na wysokosc kredytu jaki moge otrzymac? Wyczytalam gdzies, ze karta kred. jest traktowana jako aktywna pozyczka, calkiem mozliwe, bo moge zadluzyc sie przeciez w kazdej chwili, ale jak to w praktyce ma sie do kredytu? :) jesli cos wiesz na ten temat daj znac- dzieki :)

Gość szansa malaaaa
z tego co ja wiem- no tak naparwde to karta kredy. to jest pozyczka, chodzi o to zeby ja splacac na czas najlepeij .nie trzeba od razu rzucac sie na caly limit :) wsyatczry kilka funtow- bylby byla aktywnosc na karcie. jezeli ktos np. ma 3 000 f do spalcenia karty kred. i bierze mortgage no to wtedy to bedzie problem. ale jak ktos uzywal(czas przesly) karty ( kwota jest niewazna tak mi sie wydaje czy to bylo 50f czy 4000 ) i ma ja ''czysta'' to jak najbardziej to jest ogromny plus.

warto robić zakupy kartą kredytową i systematycznie spłacać. Limit na karcie dzięki temu wzrasta, wzrasta zaufanie banku do Ciebie, jako uczciwego pożyczkobiorcy. Warto mieć prawa wyborcze, czyli być zarejestrowanym w electoral registration office. Wszystki rachunki trzeba płacić na czas, to też sprawdzają.

ok, czyli jesli dobrze rozumiem- w momencie skladania wniosku o kredyt, jesli moja karta bedzie w calosci splacona to nie bedzie miala zadnego wplywu na KWOTE kredytu tak? bo to, ze KK dobrze wplywa na credit scores juz wiem ;)

Gość szansa malaaa
jak bedzie splacona - to bedzie na plus9ogromniasty plus), niesplacona to na minus.