Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hjngchjm

**Mychol - jesteś?

Polecane posty

Gość hjngchjm

Mam kilka pytan: 1. Ile lat uczylas sie niemieckiego? Jak? W szkole/ na kursie? 2. Jak dlugo jestes w De?

Hej :) Mieszkam na stale w DE od 99r. niemieckiego nauczylam sie w szkole. W wieku 12 lat poszlam do niemieckiej Oberschule do tzw. Foerderklasse - jest to klasa stworzona specjalnie dla obcokrajowcow, gdzie uczy sie jezyka od podstaw. Do takiej klasy chodzi sie rok, dwa w zaleznosci od umiejetnosci i po niej wysylaja do normalnej klasy. Mnie wyslali od razu po pierwszym polroczu bo nudzilam sie na lekcjach. Podstawy jezyka znalam juz majac 6-7 lat. Poziom komunikatywny osiagnelam w niecale 3 miesiace i to bez specjalnej nauki - sluchalam radia, ogladalam tv, na podworku mialam do czynienia z dziecmi z ktorymi tylko w tym jezyku moglam sie dogadac i duzo mi pokazywaly, tlumaczyly itd. po 3 miesiacach pobytu na stale (wczesniej bywalam tylko na ferie) znalam jezyk na tyle, ze zalatwialam rodzicom i ich znajomym sprawy w urzedach.

Gość hjngchjm
Wow, to dość dlugi czas jestes zwiazana z jezykiem niemieckim i z Niemcami:) To teraz nie dziwie się, że masz tak dobrze opanowany jezyk. Sadze tez, po wypowiedzi, że masz zdolnosci jezykowe:) Pytam, bo planuje od lipca szukac pracy w Niemczech. Poki co zaczepie sie jako opiekunka do osoby starszej, mam dwie do wyboru, wiec to raczej pewne, a w miedzy czasie zamierzasz szukac pracy- chcialabym pracowac z dziecmi uposledzonymi (z zawodu jestem ofigofrenopedagog) lub w przedszkolu- koncze wlasnie Wczesna Edukację. Mam tylko nadzieje, ze jezykowo sobie poradze. Poziom pdstawowy mam opanowany. Uwazam, ze teraz jestem na poziomie średnim, ciezko mi napisac średnio-zaawansowany, bo nie potrafie spojrzec na to obiektywnie. Caly czas sie ucze, raz w tygodniu jezdze do znajomej na zajecia, codziennie staram sie czytac chociaz jakis krotki artykul po niemiecku badz ogladac niemieckie filmy, siegam go slowek, gramatyki itd. Moze masz dla mnie jakies rady? Jak przygotowac sie na taki wyjazd? Mysle,ze musze przetlumaczyc dokumenty- ukonczenia studiow, jakies ukonczone kursy, szkolenia itd. Czy cos jeszcze? Myslisz,ze mam szanse na prace tam?

hmmm no w pierwszej kolejnosci to musialabys zrobic uznanie swiadectw ukonczenia szkoly, studiow i uznanie zawodu juz w DE, samo ich przetlumaczenie nie wystarczy. Przede wszystkim jezyk - szlifowac, szlifowac i jeszcze raz szlifowac. Starac sie uczyc praktycznie czyli poprzez rozmowe. Sprobuj na jakichs niemieckich czatach, forach popisac z ludzmi - wowczas bedziesz miala mozliwosc poznac nie tylko ten ''szorstki'' niemiecki ale ten luzny, potoczny, ktorym sie posluguja wszyscy. Duzo niemieckiej telewizji, radia itp. - a moze jakas ksiazka, ktora juz przeczytalas po polsku, znasz tresc i sens? W internecie jest mnostwo znanych ksiazek jako e-booki po niemiecku. Do pracy z dziecmi trzeba jezyk miec w malym paluszku i nie tylko w teorii ale i perfekcyjnie stosowac go w praktyce. Jesli na poczatek zamierzasz sie opiekowac starsza osoba to moze poszukaj w danym miescie praktyk idacych w kierunku Twojej wymarzonej, przyszlej posady? Co prawda nie zarobisz kokosow, jedynie cos dorobisz ale za to bedziesz miala szanse sie ''wkleic'' w tutejszy tryb pracy, moze sie czegos nowego nauczysz, zapoznasz troche z zasadami no i znajomosci jezykowe na tym uzyskaja ;) po takich praktykach jest o wiele latwiej o znalezienie pracy, ma sie juz jakies polecenie no i jest sie przygotowanym. A gdzie bedziesz mieszkac? Bo o mieszkanie tutaj niestety nie zawsze latwo. Jesli masz dokad sie udac, jesli bedziesz stale pracowac nad jezykiem to mysle, ze szanse sa. Na koniec pozostawaloby tylko wysylanie Bewerbung do roznych placowek i jesli beda Toba zainteresowani to zaprosza na rozmowe :)

Gość hjngchjm
:) Jak robi sie uznanie świadectw, zawodu w DE? Jak mam to zrobić? Dzięki za rady, staram się codziennie coś robić z niemieckiego. Ponadto myślę,że opiekując się starszą osobą również podszkole trochę język (już 2 razy tak pracowałam i dużo mi to dało). Dobry pomysł z tymi praktykami. Wybieram się do Saarlandu. A powiedz, w DE również pisze się CV czy listy motywacyjne? Wysyłać czy osobiście zanosi się? Pozdrawiam:)

Hej :) wydaje mi sie, ze Handelskammer sie zajmuje uznawaniem zawodow, sa rozne instutycje zalezy od tego o jaki zawod chodzi ale tutaj nie chce Cie wprowadzac w blad bo nigdy nie musialam nic uznawac :P wiec moze lepiej udaj sie np na http://poloniaberlin.de/forum i tam zapytaj z pewnoscia znajdziesz kogos kto przez to przechodzil ;) W DE bardzo duze znaczenie maja praktyki i Ausbildung. I tak samo piszesz w DE jesli chcesz sie ''zareklamowac'' (doslownie) na jakies stanowisko to Bewerbung i dobrze tez dorzucic Lebenslauf (zyciorys) i lepiej zaniesc osobiscie i przedstawic sie zamiast wysylac - tutaj malo kto tak robi i jest to postrzeganie troche jako lenistwo. tu masz linki do tego jak wygladaja dane dokumenty: http://www.bewerberbibel.de/images/anschreiben_orange_v1.jpg BEWERBUNG http://jobwiki.de/images/Lebenslauf.jpg LEBENSLAUF

Gość hjngchjm
Super! Dzięki Ci bardzo! Już mam jaśniej w głowie:) Dziękuję Ci bardzo:)