Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Różowe vue

JAk to jest z tygodniami z Om i TP ????? Pomóżcie kochane

Polecane posty

Gość Różowe vue

Nie raz wychodzi mi z miesiączki jestem w np.27 tyg a z Usg 25tc..:( Nie wiem czy to normalne.....bo to duża różnica..:/ Jak to u Was było?

Gość mou
jeśli chodzi o termin porodu z usg to liczy się tylko ten z usg z 12tc około. potem pomiary nie sa już tak miarodajne. usg to maszyna a lekarz też może się mylić szczególnie przy takich pomiarach. u mnie dziecko wg usg w dniu porodu miało byc pół kilo lżejsze. Wyluzuj.

Gość Różowe vue
Chciałabym wyluzować ale zrobiłam się w ciąży straszna panikara..:/ Musze jeszcze wytrzymać jakoś 3tyg.: Ale co do wagi to wiem,że może być różnica nawet do 0.5kg ale mnie te tygodnie i pomiary sen z powiek spędzają..;/

Gość mou
co do tygodni to mój gin powiedział mi że to jest tak że każde dziecko rośnie swoim tempem i podczas pomiarów usg podane wymiary przypisuje do konkretnego tygodnia. więc moga byc różnice góra i dół. pod koniec ciąży większość wymiarów dziecka ma odchylenie nawet plus/minus 3tygodnie. jeśli lekarz nie mówi nic że coś jest nie tak to nie stresuj się niepotrzebnie.

ja mam niedużą różnicę bo z ostatniej miesiączki na 10 maja, a z USG na 7 maja Tez mnie zastanawia dlaczego ty masz tak dużą różnicę

Gość mou
poza tym waga jakby nie było nie jest faktycznie określana z ciężaru dziecka ale szacowana przez usg na podstawie wyników poszczególnych parametrów. więc to wszystko jest powiązane i waga i wiek.

Gość Różowe vue
upup

Gość podnoooooo
ip

Gość Jabardzo
Badanie USG wiąże się z pewną nieścisłością. Wczoraj miałam robione, po pierwszych badaniach wymiary dziecka lekarz określił na 35t, a ja jestem w 30t. Wymierzył powtórnie wyszedł mu 31t z haczykiem. Więc widzisz, 5 tygodni różnicy to bardzo dużo.

Gość tylko do 13t 6d
wszystkie dzieciaki rosną tak samo dlatego ten termin przyjmuje się za najbardziej pewny jeśli chodzi o przypuszczalną datę porodu po tym czasie każdy mały człowiek w brzuchu mamy ma prawo rosnąć swoim tempem;) przecież noworodki o prawidłowej masie ciała rodzą się od 2501 g wzwyż usg ustawione jest jest dla noworodka urodzonego dokładnie w dniu terminu na 3500g i jeśli dziecko będzie ważyć już choćby kilka gramów mniej (a ma przecież prawo ważyć mniej nawet kilogram, a i tak będzie miało prawidłową masę) to już termin porodu przesunie się i dziecko będzie wyglądało na mniejsze w/g usg co nie oznacza, że jest ZA MAŁE tylko waży mniej niż przeciętny noworodek w dniu terminu, czyli taki o wadze 3500g w ogóle różnica 2 tygodnie w jedną lub drugą stronę jest całkowicie dopuszczalna więc nie powinnaś się martwić napisz jakie masz pomiary na wydruku z ostatniego usg