Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SIWO

Szkoła muzyczna

Polecane posty

Granie ze słuchu wymaga trochę biegłości, jeżeli chodzi o fortepian, płynne poruszanie się obiema rękami, wiadomo harmonizowanie melodii, to wymaga prób i takiego grania od niechcenia, nie dziwię się że nie próbuje, skoro nie ma czasu, bo talent do tego pewnie ma ;)

Gość SIWO
synkopka....a ile Ty ćwiczyłaś? Czasami mam wrażenie, że fortepian to instrument najbardziej wymagający i mam wyrzuty, że nie wybrałam jej coś innego. Sama grałam na fortepianie i tak zdecydowaliśmy z mężem, że będzie lepiej. Ile czasu trzeba ćwiczyć na skrzypcach aby zadowolić się wykonaniem. Czy miałaś zapewnioną pomoc, bo ja stale pomagam córce np rozczytać utwór, potem dbam o inne strony. Wiem, że większość dzieci ma pomoc w domu ale są też takie, które same sobie radzą.

Gość jhtgrfdws
A W OGOLE JAKIE UTWORY GRAJA NA TYM POZIOMIE?

Gość chujogrom
Ze słuchu zacząłem grać chyba po trzech latach nauki. Zajęcia jedna godzina trzy razy w tygodniu i minimum dwugodzinne ćwiczenia codziennie! Próbowałem oczywiście wcześniej ale to było raczej zwykłe rzępolenie niż granie.

Gość a ja mam 33 i o 6 lat
Bach to norma od pierwszej klasy jakieś proste menuety, a w Vkl to już nawet Chopin. Jest dużo ćwiczebnych etiud i sonatin i to one zwykle są najmniej chętnie grane bo często polegają na wyrobieniu palców, rytmu itd Niestety obowiązki wzywają, ale chętnie będę kontynuować dyskusję. Dziękuję za wszelkie rady i podtrzymanie na duchu:) Tego najbardziej mi potrzeba. Takie kryzysy są do przejścia ale sama nie zawsze daję sobie radę. Będę zaglądać i czytać :) Pisać również

Gość a ja mam 33 i o 6 lat
oczywiście nick z innego tematu....no cóż :D

Gość Czesław gra
Palcowanie bardzo ważna rzecz.(nie mylić z palcówką)

Gość SIWO
Czesław a jednak jesteś ??:) Masz rację, palcowanie jest ważne i spędza mi sen z powiek gdyż córa gra jak chce i konflikt gotowy :)

Gość Czesław gra
Jestem . O znowu klient .

Gość SIWO
aha..to Ty w pracy jesteś???Ciekawe czy muzycznej :) Ja też uciekam.....idę walczyć z etiudą bo pora. Dość tego dobrego. Potem maraton objazdowy...muzyczna...wokal...muzyczna...dom uffff22 koniec i dobranoc. Dzisiaj zajrzę ...może jakieś rady poczytam. Pozdrawiam :)

Gość Czesław gra
Sprzedaję instrumenty. :)

Fortepian jest bardzo wymagający, skrzypce nie mniej, jeśli nie bardziej ;) początkowo to różnie, jakoś mi łatwo to przychodziło, później u progu szkoły średniej, parę godzin dziennie 0d 3-5, potem nie miałam czasu bo matura (oddzielne LO) a w klasie dyplomowej II st. do 8 godzin ;) więcej nie dawałam rady ;)

Gość SIWO
synkopka....czyli, że w I stopnia ćwiczyłaś 3 h dziennie! To dużo. Nam udaje się to tylko w soboty bo inne dni mamy zajęte. Musiałaby ćwiczyć w nocy a to przecież jeszcze dziecko, te 8 h musi spać. Czasami przed egzaminami i w niektóre dni też się przytrafi, ale i często wcale nie gra bo ma wyjazdy, konkursy lub po prostu inne zajęcia.

Gość SIWO
Czesław...dobrze wiedzieć, że sprzedajesz instrumenty :) mamy zamiar kupić keyboard bo są sytuacje, że mamy ochotę wyjechać np. w ferie, czy wakacje i w ten sposób można sobie swobodniej zaplanować taki wyjazd gdy instrument jest na miejscu, bo w razie czego można ćwiczyć na wyjeżdzie. Czy mógłbyś mi polecić jakiś konkretny model?

Gość SIWO
oczywiście miałam na myśli pisząc, że tylko w soboty, czyli 3h bo w inne dni jak pisała m wcześniej to gdzieś ok 1,5 do 2 godzic

Gość SIWO
teraz to będę pisała chyba sama z sobą :D

Gość SIWO
czesław...a Ty na czym grasz???

Gość trtr
Bywacie tu jeszcze? Autorko tematu, a twoja córka uczy się w dziennej czy wieczorowej muzycznej? Pamiętam że ode mnie w tej klasie też wymagano ćwiczeń po około dwie godziny. I faktycznie sama miałam wrażenie że to minimum. Jednak w systemie nauki: szkoła zwykła + wieczorowa muzyczna, było to fizycznie niemożliwe. Jakoś ciągnęłam ale w średniej odpuściłam, zmieniłam instrument (z fortepianu na organy) a potem wszystko się rozlazło i "pokpiłam" naukę. Teraz chcę wybrać dla córki dzienną muzyczną. Może to lepszy pomysł? Czy ktoś się wypowie?

Gość trtr
Aha, doczytałam że chodzi o wieczorową muzyczną skoro dziewczyna cztery razy w tygodniu ma zajęcia.

grałam na skrzypcach.. od 1 do 3 klasy około godziny dziennie.. od 4 do 6 klasy po 3 godziny potrafiłam rzępolić.. skrzypce to był cały mój świat. Do tego ćwiczyłam grę na fortepianie, sama nauczyłam sie grac na flecie poprzecznym, wiolonczeli , harfie i gitarze.. Mam żal z jednej strony do moich rodziców że nie pozwolili mi się rozwijać dalej w tym kierunku ponieważ z małego miasteczka nie chcieli mnie puścić ze szkoły 1 stopnia do konserwatorium.. szkoła 2 stopnia w moim przypadku nie miała sensu. Nuty które mi stawiano na pulpit szły w ruch.. Skrzypce zabiorę do grobu.. muzyka to moje życie..

Gość plekka
na pianinie można ćwiczyć nawet 5 godzin dziennie, tylko pytanie: 1. po co tak długo? No i jeśli tak długo i bez efektów, to znaczy, że zdolności raczej znikome i nie rokujące 2. można ćwiczyć 5 godzin i bez efektów, a można i 1 godzinę, ale za to efektywnie to tak jak z wypracowaniem z języka polskiego ... można siedzieć przy biurku nawet 5 godzin a kartka dalej pusta... jak glowa ani ręce odpowiednio nie pracują....

Gość trtr
Plekka, nie wiesz o czym piszesz, wyraźnie nie znasz tematu, więc odpuść sobie.

Gość plekka
:D aż byś się zdziwiła, jakbyś wiedziała, jak dobrze znam temat :) Jak jest człowiek mało zdolny, to może codziennie po 5 godzin ćwiczyć, a pożądanych efektów nie uzyskać, taka prawda!

Gość Czesław Gra
Nie wiedziałem, że temat jeszcze żyje.

Gość plekka
"Pamiętam że ode mnie w tej klasie też wymagano ćwiczeń po około dwie godziny." TOTALNA BZDURA Nie ma czegoś takiego, że się wymaga konkretnej ilości czasu. W szkole muzycznej wymaga się przede wszystkim rozczytania utworów oraz poprawienia konkretnych błędów nutowych, a w jakim czasie -- to juz zależy od indywidualnych możliwości ucznia - jeden wykona pracę w parę minut, inny w godzinę, a jeszcze inni w parę godzin. Taka prawda i nic tego nie zmieni, żadne wasze bzdurne pisanie na kafeterii. "... I faktycznie sama miałam wrażenie że to minimum. Jednak w systemie nauki: szkoła zwykła + wieczorowa muzyczna, było to fizycznie niemożliwe. Jakoś ciągnęłam ale w średniej odpuściłam, zmieniłam instrument (z fortepianu na organy) a potem wszystko się rozlazło i "pokpiłam" naukę." Widocznie nie miałaś aż tyle zdolności w tym kierunku i tyle! "....Teraz chcę wybrać dla córki dzienną muzyczną. Może to lepszy pomysł? Czy ktoś się wypowie?...." Dzienna, Ogólnokształcąca Szkoła Muzyczna jest na pewno łatwiejsza szczególnie dla małego dziecka /podstawówka, gimnazjum/ nawet z tego względu, że większość przedmiotu /zwłaszcza teoria muzyki i kształcenie słuchu/ są umieszczone w ramówce przedpołudniowej, po południu są już tylko instrumenty. Więc nawet patrząc na to, system dzienny jest łatwiejszy dla dziecka, które aktywność ma w godz. 8-14 a jeśli chodzi o popołudniową szkołę muzyczna, to współczuję mieć przedmioty np. kształcenie słuchu o godz. np. 18, masakra:( pozdrawiam

Gość mimkaa
halo jest tu kto?

Gość pan_tercja
nauka w szkole muzycznej wcale nie musi byc koszmarem. Jesli ktos jest z poznania lub okolic, polecam wyprobowanie muzosfery, maja bardziej nowoczesne metody i sa elastyczni jesli chodzi o potrzeby ucznia

Gość ada9319
Ja wlasnie koncze szkole muzyczna II st. - wokal Nie wiem jak w Twojej miejscowosci, ale u nas nie trzeba bylo miec ukonczonego I stopnia. Egzamin wstepny z ksztalcenia sluchu jest dostosowany do tego, na jakim kto jest poziomie, w moim wypadku to byly naprawde banaly:) za to podczas nauki pozniejszej trzeba te braki nadrobic Pozdrawiam:)

Gość muzyk9661
potwierdzam co do muzosfery - sa naprawde niezli, jak na razie jestem bardzo zadowolony :)

Ja skończyłem szkołę muzyczną w klasie fortepianu i gitary elektrycznej. Mam swoich uczniów w klasie gitarowej i paru z nich odnosi już jakieś mało znaczące sukcesy typu pierwsze koncerty, pierwsze sesje nagraniowe. Jak coś to pytaj, będę miał troszkę czasu to odpiszę.