Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olej kokosowy

OLEJ KOKOSWY !!! Na włosy, do ciała, do twarzy i do jedzenia...

Polecane posty

Gość Alegria80
ja mam surowy 100% pachnie kokosem i wygląda jak smalec. Smaruję nim twarz i początkowo wyskoczyło kilka syfków ale wiem że ma działanie antybakteryjnie i rzciwgrzybicze wiec to na pewno reakcja oczyszczajaca, teraz juz nic nie wyskakuje, zmarczki wygładzone i twarz aksamitna.

Gość no to ajbhdgdg
ciekawe...ja uzywalam oleju do twarzy i nic mnie nie oczyscilo...pojawily sie wstretne czerwone pryszcze,podskórne gule i zaskorniki na nosie !! Na oczyszczanie tylko kwasy AHA i BHA ,a nie kokosy :O strata kasy

Gość dsfghft
eee tam strata kasy. Kokos swietnie sparwdza sie w kuchni, do smarowania przy łuszczycy i innych chorbach skórnych, to ze ciebie zapycha nie oznacza ze u wszytkich tak działa, jednemu pasuje drugiemu nie. Ja uzywam na wlosy i mam pieknie lsniace. Jem i czuje jak mi ubywa kilogramów.

Gość olej migdałowy
olej migdałowy tez jest wart polecaenia.

Gość dlatego wyskoczyło ci tyle
syfu bop miałas go tyle pod skórą! Chyba proste co nie! przeciez nie wyparuje ci to nagle w kosmos tylko musi wyjść na wierzch Ja używam od lat ,kiedys koleżanka przywoziła mi z niemiec bo u nas nie wszędzie był dostepny -mieszkam w małej miejscowości. Teraz sama kupuje taki własnie w słoju i stosuje w kuchni i do nawilżania twarzy ...rewelacja ! A wiadomo ze zawsze sie ktos znajdzie komu nie pasi .

Gość MamaKuby24
masz racje ! tutaj tez wypowaidaja sie tacy co nawet nie probowali a duzo do powiedzenia maja.

ale jasne ,że tak! :) przez kilka miesiecy używania niewiele sie może zmienić ,Ale ja używam tego oleju juz z 8-10 lat .:) kiedy moje dziecko miało szorstką i suchą skóre ,lekarz kazał mi jakieś świństwa stosowac ,jakieś balsamy ,kremy itp a mąż do mnie mówi a dlaczego nie kokos? Matko a ja nawet nie pomyslałam o tym i od 6 lat mamy jeden słoik w łazience a drugi w szafce kuchennej :) polecam gorąco . Warto korzystac z naturalnych produktów niż truć sie jakimiś podejrzanymi mazidłami ....🖐️

Gość do suchej skóry
Do suchej skory jest doskonały, ale nie dla tlustej! Olej, jak KAŻDY olej powoduje zatykanie porów i ma działanie zaskornikotworcze na skórze sklonnej do przetluszczania się. Takie osoby nie powinny go używać na twarz. Zresztą to logiczne - jeżeli skóra wytwarza nadmiar sebum to jaki sens jest pchać na nią olej?

ale to chyba logiczne i nie wymaga tłumaczenia ...

Gość otóż jest to logiczne
ponieważ skora która wytwarza nadmiar sebum musi odzyskać równowagę. Jeśli traktujesz ją wysuszającymi specyfikami, które to sebum produkowane w nadmiarze usuwają, rozregulowana skóra produkuje znów nadmiar sebum - i tak w kółko Jeśli ją odpowiednio nawilżysz, nie będziesz wysuszać - wyreguluje się mechanizm wytwarzania sebum

Gość używam do rąk i rewelacja
prowadzimy gospodarstwo z męzem i mamy tez ogrodnictwo więc ręce mam -miałam straaszne !: olej je wykurował ale jeszcze nie do końca dopiero od listopada używam ale powiem wam,że naprawde widac różnice!

Gość kocham ten olej.
do suchej skóry- przciez ten olej ma wiele zastowowan, niekoniecznie musisz od razu sie nim smaorwac, a mozesz wykorzytac w inny sposob.

Gość do suchej skory
Używam tego oleju do rznych innych celów, ale w moim przypadku do twarzy się nie sprawdził. W zasadzie do polowy twarzy - smaruje nim tylko okolice oczu i ust. Reszta twarzy reaguje wypryskami. A o tym, że właśnie może powodować nasilenie wypryskow można poczytać w necie. Ja wiem, że żarliwi zwolennicy tego oleju chcieliby żeby on był panaceum na wszystko, jednak powinni zrooozumięc, że fakt, że im nie szkodzi choć stosują od X lat nie oznacza, że nie zaszkodzi on nikomu innemu. Z twarzą trzeba uważać, bo mooze narobić szkody. Warto o tymm oczytac na angielskojezycznych stronach, bo sa rejony, gdzie olej kokosowy jest używany od setek lat więc jeżeli piszą, że do twarzy stosować go należy ostrożnie i z umiarem, to chyba wiedza co mówią. Nie oznacza to, że szkodzi wszystkim - ale wmawianie ludziom, że to "syf" z nich wychodzi może być dużym przeklamaniem. Sa ludzie, dla których stosowanie oleju do twarzy mimo jego wspaniałych właściwości będzie nie lekarstwem ale POWODEM kłopotów. Olej kokosowy to mimo wszystko jednak OLEJ i na skórę działa tak, jak każdy olej - stosowany w nadmiarze zatyka pory. A dla tlustej skory "nadmiar" może oznaczać ilość naprawdę minimalna. Dlatego jedzcie, pijcie, smarujcie włosy i ciało, ale z twarzą na początku - ostrożnie, póki się nie przekonacie, że pomaga, a nie potęguje problemy. ;)

Gość rdghesnhrnmjnm
jestem juz 6 lat z olejem kokoswym, mam 36 lat i ani jeden zmarszczki :P

Gość rdghesnhrnmjnm
no moze jakies tyci tyci aqle głebokij aqni jednej :)

Gość gbhjjjjj
a jak dokladnie go uzywacie? jak krem? splukujecie to pozniej? mam taki spozywczy wlasnie, a nie wiedzialam ze jest taki dobry :) Jak stosujecie go do wlosow to mycjecie potem wlosy czy jak??

Gość gbhjjjjj
no i mowicie ze jecie go i chudniecie- jak?>? w jakiej postaci dokladnie??

Gość na włosy nie musze ale twarz
owszem .mam suchą skóre i na dłonie . Zwyczajnie zakładam na włosy opaske i na twarzy rozprowadzam niewielką ilość wklepując pod oczy i na szyje w szczególnosci . Poczekam az sie wchłonie .nie spłukuje bo i po co? na włosy no to nie wiem ale chyba należy płukac !

Gość skóra
Ja go używam po kąpieli na wilgotna skórę - jak balsam. Ok łyżeczki rozprowadzam na skórze a potem wycieram ręcznikiem. Do twarzy stosuje tylko czasami (2-3 razy w tyg) w okolice oczu, ust, dekoltu i szyi. Reszta twarzy źle znosi. Do włosów robię maseczke z zoltka jajka, kilku kropel soku z cytryny i łyżeczki oleju. Trzymam to ile mogę - przynajmniej kilka godzin raz w tyg. Czasem z braku czasu rzadziej. Potem zmywam mydłem (mam takie specjalne z solami z morza martwego, ale można zwykłym, łagodnym szamponem) a na koniec plukam woda z odrobinka octu. Niektórzy po prostu smaruja włosy i skórę przed myciem a potem normalnie zmywają, ale ja mam włosy bardzo delikatne i po olejowaniu wyglądają na drugi dzień jak tłuste. Czasami też kropelke oleju rozcieram na palcach i wcieram w końcówki. To się akurat świetnie sprawdza u mojej córki - ma włosy do pasa a wiadomo jak się takie włosy czesze. Do rak stosuje na noc jak krem, ale dodatkowo paznokcie nacieram jeszcze olejkiem rycynowym, bo wydaje mi się że do paznokci jjest rycynowy skuteczniejszy.

Gość gbhjjjjj
to super :) mojemu synkowi sie przyda tez- ma loki jak po trwalej, a odzywki dla dzieci sa nieskuteczne, dziekuje wam bardzo :)

Gość czekolada casting
wysuszył komyuś ten olej skórę ??? ja używam i mam wrażenie ze mi wysusza skóre :(

Gość ewania77
stosuje go od 2 tygodni wiem już że jest super np. przy okresie nie boli brzuch i krwawienia sa o wiele mniejsze , na moje włosy działa rewelacyjnie rosną szybko , nie wypadaja i sie błyszczą, do tego jestem pełna energi i nie w ciągu dnia nie czuje sennosci do tego uspakaja.

Gość hgfrklii
ewania a gdzie go nabyłaś?

Gość medus_A
też polecam olej kokosowy, używam do skóry na całym ciele praktycznie, w miarę potrzeby - kiedy czuję, że wysycha, na twarz nakładam codziennie, rano i wieczorem, po nałożeniu rano nakładam na niego bazę i makijaż mineralny, skóra wcale nie jest po nim tłusta (tylko nie można nałożyć za dużo na raz) też czasami mam wrażenie, że twarz nie jest po nim wystarczająco nawilżona (jak ktoś wyżej), ale w końcu to sam tłuszcz, więc nie nawilża, tylko zatrzymuje wilgoć w skórze, wiec po prostu za każdym razem po myciu twarzy i przed posmarowaniem jej olejem kokosowym, spryskuję ją hydrolatem (uwielbiam różany, bo pięknie pachnie) smaruję wszystkie problemy skórne, uczulenia, krostki,zadrapania, suche łokcie, pięty itd. - na wszystko działa świetnie na włosy nakładam co wieczór odrobinę i już dawno nie miałam włosów w takim stanie, ostatnio chyba kilkanaście lat temu w liceum, są błyszczące, zdrowe i pięknie się kręcą na włosy wystarczy nałożyć odrobinę wielkości orzecha laskowego (trochę więcej, jeżeli ktoś ma bardzo gęste i długie włosy), rozsmarować w dłoniach i wgnieść we włosy, nie zapominając o wmasowaniu oleju też w skórę głowy; jeżeli nie przesadzicie z ilością na raz, to nie ma najmniejszego problemu ze zmyciem oleju z głowy, ja myję raz zwykłym szamponem i nigdy włosy nie są tłuste po myciu używam też tego oleju w kuchni, głównie do smażenia, gotowania i do smarowania pieczywa zamiast masła spróbujcie jeść olej kokosowy regularnie, same zobaczycie, że dodaje energii i leczy wiele dolegliwości

Gość Kita_
Mnie olej kokosowy wysusza. Smaruję nim nogi i mam bardziej suche niż kiedykolwiek ;/

Gość Pytalska :))))
A ja nie wyobrazam sobie zycia bez oleju kokoswego. Do wlosów mi nie słuzy jakos specjalnie ale do ciała jest niezastapiony.

Gość ja mam-
a jaki macie, ten ktory ja posiadam ma straszny zapach i nie moge znalezc innego- np pachnacego kokoesem.

Gość gość
Na włosy i do ciała- jak najbardziej, ale do jedzenia są lepsze oleje. Olej kokosowy ma wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, które źle wpływają na układ krwionośny. Lepsze są oleje z przewagą kwasów nienasyconych, najlepszy pod względem składu tłuszczowego jest olej rzepakowy.

Gość gość
gdzie kupic taki olej prawdziwy?