Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamila4393

Macierzynski

Polecane posty

Gość kamila4393

Hej dziewczyny. Muse podpytac bo na kazdej stronie jest napisane co innego. Jestem teraz na urlopie macierzynskim od dnia urodzenia corci 30/11/2011 r. Od 2012 r przysługuje dodtakowy urlop macierzynski 6 tygodni bo teraz jest 4 tygodnie. Czy ja lapie sie na te 6 tygodni czy nie bo rodzilam w 2011 r,....??? Przed chwilka w necie obliczałam sobie i wylicylo mi ze przysluguje mi juz 6 tygodni a w pracy wyliczyli mi 4 tygodnie...

Gość niestety w pracy mają rację
Uprawnienia nabywasz w momencie urodzenia-nie ważne kiedy wykorzystujesz-liczy się jakie obowiązywały zasady i przepisy w momencie porodu. To samo tyczy się ojcowskiego.

Gość nou
bo w 2012 przysługują 4 tyg dodatkowego urlopu mac. a 6tyg. w przypadku urodzenia dwojga i więcej dzieci przy jednym porodzie. przysługuje ci dodatkowe 4tyg. bo tak jest w 2012 r. W 2011r. było dodatkowe 2tyg. ty jednak w 2012r. nadal jesteś na macierzyńskim więc się łapiesz na dodatkowe 4tyg.

Gość nou
6tyg. dotyczy porodu bliźniąt i więcej. W pracy dobrze powiedzieli.

Gość kamila4393
tylko teraz maz byl na ojcowskim i byl 2 tygodnie i to w tym roku.

Osoba powyżej ma rację. Ja syna urodziłam w grudniu 2011 i łapię się na 4 tygodnie dodatkowe. 6 dodatkowych tygodni jest w roku 2013 i 2014.

Gość kamila4393
tak dziewczyny pomerdalo mi sie zle cos przeczytalam :). Faktycznie 4 tygodnie a nie 6 :). sorry zakrecilam sie

Łapiesz się na 4 tyg.-bo tyle jest od 2012r. Nieważne,że rodziłaś w 2011r.-(w którym były 2 tyg), liczy się to,że kończysz urlop w 2012r-mówią o tym przepisy przejściowe.

Wydaje mi się, ze przysługuje Ci 6 tygodni, ponieważ niedawno kolega z pracy chciał brać tacierzyński (dziecko urodziło się w listopadzie) i kadrowa poradział, aby poczekał z tacierzyńskim do 2012 roku, bo wtedy będzie mógł wziac 2 tygodnie, a w 2011 mógł tylko tydzień. I powiedziała, ze urodzenei się dziecka jeszcze w 2011 nie miało tu znaczenia. Przez analogię więc - Tobie powinien przysługiwać 6 tygodni. No, ale specem nie jestem .....

Zarówno tacierzyński jak i macierzyński został wydłużony w tym roku, ale w wymiarze 2 tygodnie dla ojca i 4 tygodnie dla matki.

Tacierzyński jest niezależny od macierzyńskiego i od 2012r to 2 tyg.

okokokoko, właśnie 4 tygodnie sa w 2012 i 2013. Od 2014 dopiero będzie pełen 6 tygodniowy dodatkowy macierzyński.

Gość kamila4393
wyliczylam sobie na kalkulatorze (dzieki za link) i wyliczylo mi 4 tygodnie. A w pracy wyliczyli mi 2 tygodnie. Ciesze sie zawsze to 2 tygodnie dłużej :)

Gość kamila4393
zadzwonie do ZUS-u i sie dowiem tak bedzie najlepiej. Zara wam napisze co sie dowiedziałam.

Gość kamila4393
4 tygodnie napewno, tak babka w Zusie mi powiedziała.

Miałaś rację okokokoko. Mi się popitoliło od kiedy ten 6 tygodniowy. W każdym razie ja też się ucieszyłam, że łapię się na 4 tygodnie :D