Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość student1

zespół touretta

Polecane posty

Gość student1

witam, chciałam zapytać czy wiecie coś o chorobie Touretta i czy uważacie, ze poradnik odnośnie tej choroby byłby przydatny ??

Gość taki jeden......
Ja mam zespol Tourette'a - a co chcesz wiedziec na ten temat??

Gość student1
Czy wtedy można masować członka?

Gość student1
na zajęcia z rehabilitacji mamy zrobić poradnik dla społeczeństwa o chorobach. My wybrałyśmy zespól Touretta, ponieważ chciałyśmy przybliżyć społeczeństwu tak mało znana chorobę. chciałybyśmy się dowiedzieć czy poradnik o tej tematyce byłby przydatny w relacji społeczeństwo -osoba z zespołem Touretta . ogólnie chciałybyśmy również wiedzieć jak powinni zachowywać się ludzie, gdy osoba z zespołem Touretta miewa ataki. czy społeczeństwo jest tolerancyjne w stosunku do Ciebie?? P.S. prosimy aby osoby niezainteresowane nie udzielały się w temacie i nie korzystały z naszego pseudonimu!! jasne ??

Gość taki jeden.....
tu masz linki http://www.tourette.pl/ http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Tourette'a Osoba z tym zespolem nie ma atakow tylko ma przewlekle tiki ruchowe przewaznie calego ciala i/lub glosowe dodatkowo a do tego moze przeklinac np (koprolalila) itp. Wiecej poczytasz na tych stronach. Roznie ludzie reaguja bo ja np lubie dotykac rozna przedmioty czy towar na polkach i czasami mysla ze chce cos ukrasc hehe ale wystarczy wytlumaczyc o co chodzi i jest ok. Ludziom trzeba wyjasniac ze to jest dolegliwosc czy dysfunkcja zeby sie orientowali bo inaczej roznie moga pomyslec. Aktualnie lecze sie u najlepszego specjalisty w Polsce wiec tiki sa ograniczone prawie do zera poza tym dotykaniem roznego rodzaju rzeczy wiec jest spoko.

Gość student1
dzięki za informacje. Czyli uważasz, że taki poradnik jest potrzebny by uświadomić społeczeństwo o istnieniu tej choroby? czy spotkałeś się już z takim poradnikiem?? Możesz nam powiedzieć jak wyglądają spotkania z lekarzem , na czym one polegają?? Czy w Twojej miejscowości działa grupa wsparcia, czy miałeś jakieś trudności w życiu w związku z ta chorobą??

Gość student1
nie jestem droga

Gość Martaaaa,,,
AUTORKO ZACZERNIJ NICKA PRZECIW PODSZYWOM.

Gość LUIZA1976
Witam, moj syn ma 12 lat i od roku Zespół Touretta, bardzo chciałabym nawiązać kontakt z rodzicami dzieci w podobnej sytuacji lub osobami chorymi , ponieważ nie wiem czego się spodziewać i chciałabym wiedzieć bazując na doświadczeniu osób z tą chorobą jak sobie radzili z reakcjami otoczenia. Bardzo boję sie że kiedy syn zacznie dorastać a tiki się nasilać, że się załamie i sobie coś zrobi. Wszędzie są jakieś idiotyczne filmiki , które robią z chorych idiotów. To powinno być bezwzględnie zakazane. Przecież gdyby ktoś śmiał się z raka czy innych ciężmich chorób to byłoby to nieakceptowalne społecznie a śmianie się z tików przychodzi tak łatwo... oto mój e-mail ( prosze tylko o poważne kontakty) luiza1976@poczta.onet.pl

Gość blondynaczwa
Proszę o pomoc i rade mój syn w tym roku idzie do I Komuni od kilku tyg zauwazyłam u niego zespół touretta na poczatku było to triki typu chrzakanie ,przerwcanie oczami teraz doszły trki z palcami i rękami jestem załąmana to taki ładny i fajny chłopczyk co ja mu powiem??????????///wiem ,ze to sie bedzie nasilało!!!!!!!!!!!mamy taką sąsiadkę i wiem jak wszyscy na nia patrzą i unikaja jej boże co ja mam zrobić proszę o pomoc.