Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marchewaa

Ciasto marchewkowe

Polecane posty

Gość Marchewaa

Posiadacie może jakies sprawdzone przepisy na ciasto marchewkowe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie znamy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może jednak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bardzo potrzebuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomoc
Przepis z kuchnia.3miasto.pl Składniki : MĄKA 2 szklanki PROSZEK DO PIECZENIA 1,5 łyżeczki SODA 1 płaska łyżeczka SÓL 1/2 łyżeczki CYNAMON 1 łyżeczka GOŹDZIKI 1/2 łyżeczki CUKIER 1,5 szklanki OLEJ 1 szklanka JAJKA 4 CUKIER WANILIOWY 1 MARCHEW 4 szklanki Uwagi : Soli może być nieco więcej, cynamon mielony, goździki utłuczone na proszek, cynamon wraz z goździkami można zastąpić 1-2 paczkami przypraw do piernika, olej sojowy, może być także słonecznikowy, marchew utarta na drobnej tarce. Można dodać siekanych orzechów (1/2 szklanki), rodzynek (tyle samo) lub jakichś suszonych owoców (np. śliwki) - jak do keksu. Wymieszać dobrze suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Ubić lub - lepiej - zmiksować olej z cukrem i, nadal ubijając, wbijać kolejno jajka. Gdy masa jest puszysta - dodać suchą mieszaninę, potem marchew i na końcu bakalie. Dwie wąskie "keksowe" blaszki wysmarować masłem (margaryną), obsypać tartą bułką, wylać do nich ciasto i piec w nagrzanym średnio piekarniku (ok.180ř) przez 40 minut. Po ok. 30 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już upieczone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość usia
czy marchew ma być ugotowana? jadalam swego czasu takie ciasto - pyyyyyyyyyyyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marchewaa
Pomoc- dzieki za pomoc. Znalazłam wcześniej trochę inny przepis z gw i ciasto wyszło wyśmienite.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja tez mam przepis z Wyborczej- jest rewelacyjny!! 1 i 1/4 szkl. oleju 4 jaja 2 szkl. drobno utartej marchewki 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szczypta soli orzechy, rodzynki Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: czubata łyżka kakao 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła 2 łyżeczki zimnej wody Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marchewaa
ja do orzechów irodzynek dodaje jeszcze migdały, palce lizać...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sawerka
Fanka ---> a tego cukru to nie za dużo? napisz proszę w jakiej foremce pieczesz to ciasto🌻🌻🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sawerka- ja ten przepis ściagnęłam z Wyborczej-- wypróbowywałam go mnóstwo razy, co więcej dałam też innym i ciacho smakowało. Czy cukru nie za dużo- powiem szczerze, że nie wiem :) Mi raczej wydawało się czy nie za dużo proszku i sody, moja mama była zaszokowana taką ilością, ale dzięki temu ładnie wyrasta, mimo, iz jest dosyć ciężkie ( marchewka) Piekę w prostokątnej blaszcze, wymiarów, jeny, chyba z 25x40 wysokość z 5 cm, ale nie mam pojęcia, słabo mi idzie szacowanie a mierzyć mi się nie chce. Wypróbuj ten przepis, wychodzi naprawdę dobre ciacho, możesz zmniejszyć ilość cukru, jak bedzie mało słodkie zrobić lukier lub słodką polewę. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aneczkkka
ja zrobiłam wg tego przepisu z wyborczej, wszystkie składniki świeżutkie itd. a wyszło ochydne!! Nie da sie tego zjeść. W dodatku czas pieczenia tam podany jest zdecydowanie za krótki. Piekłam godzinę i i to było za mało!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja też mam pyszny z kuchni skandynawskiej, no w ogóle nazywa się ciasto skandynawskie. :) wychodzi takie pyszne korzenne.. 1 1/4szklanki mąki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 szklanki utartej marchwi 1/2 szkl. rodzynek 1 szkl. cukru (ale ja daję 3/4 szkl.) niepełna szklanka oleju 3 jaja mąkę zmieszac z cynamonem, proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Dodać utartą marchew oprószoną cukrem, rodzynki, cukier, olej i rozmącone całe jaja. Piec w formie tortowej około godz. Polać lukrem temp. ok. 180 C

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość f a t e
Szczerze przyznam, że już nigdy więcej nie upiekę ani nie zjem tego czegoś.fuuuu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marchewa
A ja znam przepis na ciasto marchewkowo-czekoladowe-pyszota!!! Ale nie dam wam przepisu...bo zgubiłam,jak znajdę to wpiszę na pewno:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×