Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdfflotprprkrororkfkfofofkgkg

Badanie przezierności karkowej. Czy to jest płatne ??

Polecane posty

jw

Gość mamaaliiheli
en parametr bada sie podczas usg tzw. genetycznego - 11-14 tc - mozna pewnie i na nfz

dotąd chodziłam prywatnie, ale teraz mam zamiar iśc na nfz i zastanawiam się czy to badanie w ramach ubezpieczenia się robi

Gość mamaaliiheli
tłumaczę że ten pomiar wykonuje się podczas porządnego usg w określonym terminie ciąży

no tyle to wiem, że robi się to badanie w określonym tygodniu ale nie o to mi chodzi. Słyszałam, że refundowane jest to dla kobiet po 35 r. ż. dlatego pytam.

czyli rozumiem że jak pójdę na nfz lekarka zrobi mi ten pomiar w ramach ubezpieczenia tak ?

Gość mamaaliiheli
powinna, zawsze mozesz sie upomniec gdyby co - za cos takiego nie maja prawa zadac dodatkowej kasy, sprawdz sobie tylko w necie, bo ja nie pamietam - po ktorym tygodniu zrobienie tego pomiaru jest juz niemozliwe

Ja miałam skierowanie od lekarza na usg genetyczne z powodu tego, że poprzednią ciążę poroniłam (wada gen płodu) w 14tyg usg było na NFZ a mam 25lat.

Jesli nie masz w rodzinie wcześniej urodzeń z chorobami genetycznymi i masz mniej niż 35 lat to nie dostaniesz skierowania na bezpłatne badanie. Więc jeśli masz mniej lat to albo musisz powiedzieć w wywiadzie, że w rodzinie były takie przypadki albo isc na badanie płatne

Gość co za bzdury z tym SOKIEM z MA
to jest STANDARDOWE badanie KAŻDEJ CIĘŻARNEJ wykonuje się je między 11t 0d a 13t 6d nie ma znaczenia czy idziesz prywatnie czy na NFZ - lekarz, który prowadzi Twoją ciążę ma obowiązek przeprowadzenia tego badania na tym etapie ciąży

Ciężarne po 35. roku życia mają refundowane usg genetyczne przez Narodowy Fundusz Zdrowia, ale tylko w gabinetach, które podpisały umowę z NFZ (zapytaj o taki w przychodni rejonowej, bądź lekarza prowadzącego). Jeśli jesteś młodsza, ale chcesz skorzystać z tej całkowicie nieinwazyjnej metody oceny stanu dziecka, przygotuj się na wydatek rzędu 200 zł. Badanie trwa ok. 20 minut, nie wymaga skierowania, wynik dostaniesz na wydruku, który pokaż jak najszybciej swojemu ginekologowi, zwłaszcza, gdy lekarz wykonujący badanie to zaleci. http://dzieci.pl/cid,1024121,paid,12244703,title,Usg-genetyczne-w-ciazy,wciazy_artykul.html?_ticrsn=5&smgputicaid=6e0b7 Niestety nie jest to badanie bezpłatne dla wszystkich

Gość kasia mloda mama 29
to badanie nie ma sensu ja robiłam obojgu dzieciom jeszcze w ciązy, wyszło ze jest ok oba mają zespoł downa

Gość asfghhjjkkllopkjhgffvvhhh
Lekarka mi powiedziała, żę może mi ten pomiar zrobic, ale nie musi gdyż nie kwalifikuję się do tego badania (mniej niż 35 lat i brak wad w rodzinie) niestety nie zapytałam czy to płatne, dopiero później się zastanowilam a rozne głosy słyszalam raczej ze płatne.

Gość Jo-------anna
ja miałam jedno badanie prywatne, drugie przez NFZ. Mam 25 lat. Wyszły dwa całkowicie inne wyniki. ;)

Gość asdfflotprprkrororkfkfofofkg
Joanna a ile płacilas prywatnie ?