Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maja maj haj

co wiecie o islamie ?

Polecane posty

Gość przeczytalam Koran
rozmawialam z wieloma wierzacymi muzulmanami, ale nie takimi jak wiekszoac o ktorych sie czyta, slyszy czy widuje. Nie czytalam tez Koranu w internecie:P Po pierwsze ich prorok potepia zmuszanie do religii czyli mordowanie, przymus. Zaden muzlamnin nie moze sie nazywac takowym jesli zostal zmuszony do wyznawania tej religii i zycia w zgodzie z jej zasadami. Takze to, ze kobiety sa do czegos zmuszane to nie wina religii a ludzi. Wedlug koranu kobieta ma wiecej praw niz wedlug Biblii. Nie bede sie o tym rozpisywac, ale jak twierdzili prawdziwi wierzacy muzlmanie mezczyzna w ich religii powinien szanowac kobiete, kochac, wielbic i zapewnic wszystko to co obiecal w kontrakcie slubnym.

Gość lipokitka
Ehh nie masz pojecia o Islamie czlowieku. Podajesz mi kilka cytatow gdzies z wikipedi pewnie to teraz ja Ci pokaze na porownanie co mowi o kobiecie Bibilia: http://www.youtube.com/watch?v=0-K9g-kQCv8 http://www.youtube.com/watch?v=Fk48D-bJkLE&feature=related moge poslac Ci wiele wiecej a kazdy cytat mozesz sprawdzic w swojej swietej ksiedze. Co do 'bicia' kobiet w islamie jest wiele ksiazek pisanych przez uczonych i imamów na ten temat. Nie mozesz uderzyc zony bo zupa byla za goraca, powod musi byc realny i naprawde jej wina musi byc duza a poza tym wczesniej jest ostrzegana ze czyni zle. Uderzenie nie moze zostawic sladu na jej ciele takze chodzi tutaj bardziej o szturchniecie bo jak wiadomo na delikatnej skorze kobiety latwo zostawic chociazby siniaka. Koran jest tlumaczony z Arabskiego i nie da sie go przetlumaczyc doslownie co jest uwzgledniane zawsze i wszedzie dlatego hadisy i ksiazki uczonych tlumaczona kazda watpliwosc.

Gość lipokitka
ps wczesniej mialam nick malczynska ale ktos sobie zaczernil

Gość kolorowa11
ja ostatnio oglądałam film tam gdzie panował islam i po obejrzeniu tego stwierdzam że świat jest popierdolony :P islam niby taka wymagająca religia itd a faceci biorą sobie dzieci w wieku 11-17 lat chłopcy , żeby im tańczyli śpiewali potem oczywiście sex jeśli chłopak odmawia lub chce zrezygnować z tańca po postu zostaje zabijany... żal...

Gość maja maj to ja
apropo bicia kobiet , napisałas ze to musi byc cos bardzo złego zeby kobieta dostała wpie.... bo nie da sie ładniej tego nazwac poprostu wpierd... i tyle , a i tak by nie było widac a dlaczego ma nie byc widac moze wytłumaczysz ???? pozatym to i i tak zabawna kwestia bo i tak nic nie widac , cwaniaki i o tym pomysleli http://kobietywislamie.blogspot.com/2010_07_01_archive.html

Gość kolorowa11
pewnie chodzi o to, że islamskie kobiety są ubrane tak, że prócz oczu wszystko jest zasłonięte dlatego nic nie widać..

Gość maja maj to ja
lipokitka tobie to juz zrobili wode z mózgu . kazdy człowiek który jest bliski Prawdziwemu Bogu MA SUMIENIE i potrafi odróznic dobro od zła . islam to zło . przeciez dla was to nawet Jezus CHrystus nie istnieje . szatanska religia ,dzieci maja wpajane od dziecinstwa ze kłamstwo jest czyms normalnym , zabicie nieposłusznej zony to nawet nie przestepstwo , nie ma w tej religi prawdziwego Boga ANI SPRAWIEDLIWOSCI

Gość maja maj to ja
ALE WIDAC tak wazne kwestie i argumenty sa dla was niewidoczne , otóz zasługa islamu

Gość meble-venus
Producent mebli ! - Najwyższa jakość za najniższą cenę - Sprawdz ! www.venus-meble.eu Produkujemy : * Meble tapicerowane ( kpl.wypoczynkowe, kanapy , narożniki i wiele innych ) * Bajkowe kanapy dziecięce - Słonik , Mickey Mouse, Kubuś Puchatek , Hello Kitty oraz inne... * Krzesła * Stoły * Hokery oraz wiele innych....... Długoletnie doświadczenie pomaga nam zaoferować Państwu najwyższej jakości mebli za najniższą cenę..... www.venus-meble.eu

Gość different***
Moim zdaniem każda religia jest zła,ale najgorsze to chyba są właśnie islam i chrześcijaństwo.

Gość maja maj to ja
no prosze włączmy WŁASNE myslenie pani muzułmanko

Według niektórych danych ok. 10 tys. egipskich muzułmanów przeszło do Kościoła katolickiego, narażając się na wyklęcie z rodziny i prześladowania ze strony państwa egipskiego, ryzykując życie śladowania ze strony państwa egipskiego (które podobno uznaje wolność sumienia), ryzykując życia Na pewno jest ich więcej, ale te kilka tysięcy miało odwagę podpisać się pod listem do prezydenta Egiptu domagającym się prawa do wyznawania tej religii, która jest zgodna z ich sumieniem. Według niektórych danych ok. 10 tys. egipskich muzułmanów przeszło do Kościoła katolickiego. Znane mi jest świadectwo byłego wykładowcy z najbardziej znanej i liczącej się uczelni islamskiej akademii Al -Azhar w Kairze. Człowiek ten, który pracował też jako imam w Olzie, nie mógł pogodzić swojego sumienia z przemocą, do której nawołuje Koran i jego wierni wyznawcy. Nie mógł nauczać o „rełigii pokoju, jak tego wymaga polityczna poprawność, widząc, jaka jest praktyka. Kiedy poruszył tę kwestię na wykładzie, został wezwany do władz uczelni i jako bluźnierca zwolniony z pracy. Tej samej nocy zaaresztowano go do jego rodzinnego domu wdarło się kilkunastu uzbrojonych mężczyzn, któ Rzy przetrząsnęli wszystko i dosłownie z łóżka wyciągnęli „odstępcę. Egipskie więzienie wygląda inaczej niż więzienie na Zachodzie. Człówieka morzą tam głodem, torturują go, rzucają go na pożarcie szczurom lub psom... Wykładowcę z Al-Azhar oskarżano o porzucenie islamu. mimo że o tym w ogóle nie było mowy. Torturami zmuszano go do przyznania się do odstępstwa i wydania tego, kto go ewangelizował (za ewangelizowanie muzułmanina również przewiduje się karę śmierci). On jednak się upierał: „Nie zdradziłem islamu. Jedynie powiedziałem, w co wierzę. Jestem naukowcem, myślicielem. Mam prawo dyskutować o islamie. Jest to część mojej pracy, element każdej nauki. Nawet nie śniło mi się odejście od islamu islam jest u mnie we krwi, jest moją kuttur moim jzykiem, moją rodziną i moim życiem. Jednak jeżeli za to, co mówię, oskarżacie mnie o zdradę islamu, to możecie mnie z islamu wyłączyć. Na trwaniu w takim islamie mi nie zależy. Po ciężkich torturach w cudowny sposób ów wykładowca został wyzwolony, ate dopiero po roku się dowiedział, Kto naprawdę wyrwał go z rąk oprawców. Nie mógł dalej trwać w ciemnościach i uznał Jezusa za swego Pana. Krótko po tym dwaj islamiści napadli na niego z nożami, próbując go zabić, jednak się im to nie udało. Kiedy po jakimś czasie człowiek ten opowiedział o swojej wierze ojcu, ten wyciągnął pistolet i zaczął do niego strzelać. Dzięki Bogu, nie tralił ale od tego czasu ów nowo nawrócony muzułmanin nie mógł pozostawać w Egipcie. Ten przypadek nie jest, niestety, odosobniony. Przeważnie dzieje się tak, że muzułmanin zaczyna zauważać sprzeczności w samym Koranie, a także podstawowy konliikt pomiędzy koranicznym nakazem prowadzenia świętej wojny a własnym sumieniem. Koran wręcz zmusza każdego muzułmanina do dżihadu: „Kiedy więc spotkacie tych. którzy nie wierzą, to uderzcie ich mieczem po szyi (sura 47:4); „Ajeś[i się odwrócą, to chwytajcie i zabijajcie ich, gdziekolwiek ich znajdziecie (4:89); „Przepisana wam jest walka, chociaż jest wam nienawistna (2:216). W myśl Koranu, jeżeli sumienie sprzeciwia się islamowi, należy je zagłuszyć. Ci jednak, którzy przejmują się głosem sumienia, z reguły porzucają islam, a Bóg nie pozostawia ich samotnych, wysyłając do nich chrześcijan gotowych głosić Dobrą Nowinę o Jezusie. Podani tylko kilka przykładów. Walid, izraelski Arab urodzony w Betlejem, wspominał, jak studenci w Betlejemskiej Wyższej Szkole na studiach islamistycznych zadali swojemu profesorowi następujące pytanie: czy muzułmanom wolno gwałcić żydowskie kobiety, kiedy Żydzi zostaną pokonani? Odpowiedź profesora była następująca; „Kobiety zdobyte w walce nie mają wyboru są niewolnicami i muszą być posłuszne swoim nowym panom. Seks ze zdobytą niewolnicą nie jest kwestią, w której niewolnica ma dokonywać wyboru. I rzeczywiście, jest to zgodne z Koranem, który mówi: „Zakazane wam są kobiety zamężne, poza tymi, które zostaną zdobyte jako niewolnice takie jest prawo Allaha dla was (sura 4:20). W innym miejscu Koran mówi: „O Prorokul My czyli Allah] uznaliśmy za dozwolone dla ciebie żony, którym dałeś wiana, i niewolnice, które ci darował Allah jako zdobycz, i córki twojego stryja, i córki twoich ciotek ze strony ojca. i córki twojego wuja ze strony matki, i córki twoich ciotek ze strony matki, które wywędrowały razem z tobaj i kobietę wierząc jeśli Koran przewiduje karę śmierci dla człowieka, który dobrowolnie porzuci islam ona sama ofiaruje się prorokowi, o ile prorok zechce ją pojąć za żonę... abyś się nie czuł skrępowany. Allah jest przebaczający, litościwy! (33:50). Mahomet korzystał z tego przywileju i miał 14 żon oraz niewolnice zdobyte w zwycięskich walkach. Naprawdę nie wiemy dokładnie, ile miał żon, i studenci zawsze dyskutowali na ten temat. Wiadomo, że jedna z jego żon została odebrana Zajdowi, adoptowanemu synowi Mahometa, i AlLah ogłosił, że jest przeznaczona dla Proroka. Inne były żydowskimi kobietami uprowadzonymi do niewoli; kiedy Mahomet wymordował ich mężów i rodziny. Walid był ciągle „ładowany ideą, że pewnego dnia spełni się proroctwo Mahometa: nastąpi wielka bitwa, w wyniku której Ziemia Swięta zostanie zdobyta przez muzułmanów, a wszyscy Żydzi zostaną doszczętnie wymordowani. o tym proroctwie mówi Księga Radisów: „Dzień Sądu nie nadejdzie, zanim plemię muzułmanów nie pokona plemienia żydowskiego (przekazali: Abu Huraira, Saki rylustim, hadis 6985; za wydaniem Sahih al-Bukhari, t. 4, s. 177). Kiedy Mahometa zapytano, gdzie to nastąpi, odpowiedział: „W Jeruzalem i okolicznych ziemiach. Dlatego Walid sam brał czynny udział w dżihadzie, wierząc, że może się on zakończyć albo zwycięstwem, albo śmiercią męczeńską. W islamie śmierć męczeńska jest jedynąpewną drogą zagwarantowania sobie zbawienia i wstępu do nieba. Allah i jego prorok Mahomet obiecali to w Koranie (3:169). Idolem Walida został Hitler, ponieważ wymordował on jednorazowo najwięcej Żydów w całej historii. Walid został terrorystą tylko dlatego, że Koran przerażał go wizją piekła i straszliwych kar których można było uniknąć, prowadząc dżihad. Na szczęście wpadła mu w ręce książka, która zachęciła go do przeczyta Patrząc na niezłomną wiarę chrześcijan zachowaną w obliczu przemocy niejeden muzułmanin zaczyna się zastanawiać: czy islam naprawdę jest religią pokoju? Kim jest ten Jezus, który daje im moc do wytrwania i przebaczania? nia Biblii. Bóg prowadził go w tym czytaniu, pokazując proroctwa, które się spełniły co do joty. Po pewnym czasie Walid zaczął rozumieć, że źródleinjudzkicb problemów jest grzech, a najgorszym wrogiem człowieka jest diabeł, a nie Żydzh Miliony muzułmanów dzisiaj żyją tym samym chorym pomysłem, że pewnego dnia oni uczynią Żydom w Ziemi Swiętej to samo, co Mahomet uczynił Żydom w Arabii. Faktycznie pozwolenie na mordowanie Żydów i chrześcijan oraz na zabieranie ich żon jako nałożnic jest wrośnięte w muzułmański „święty Koran i stanowi podstawowy powód nienawiści muzułmanów do Żydów w dzisiejszym świecie! Kiedy Walid poznał prawdę o Jezusie, zobaczył islam w prawdziwym świetle i nie mógł dłużej wyznawać religii Mahometa, Dopiero później się dowiedział, że jego matka już jakiś czas temu potajemnie przyjęła chrzest i modliła się za niego. Musiała to iskrywać, by pozostać przy życiu... Innym przykładem jest Abdul z Arabii Saudyjskiej. Jak wiadomo, w kraju tym obowiązuje zakaz noszenia i eksponowania chrześcijańskich symboli, posiadania Biblii, a także zakaz spotykania się w celu wspólnego odprawiania modlitw, jeżeli nie są one skierowane do Allaha. Nawet za telefoniczne skiada nie komuś życzeń z okazji Bożego Namdzenia można trafić do więzienia, a za rozmowę z muzułmaninem o Jezusie grozi kara śmierci. W tych warunkach szczerze poszukujący Boga Abdul nie miał żadnej możliwości porozmawiać z kimkolwiek o Jezusie. Dlatego Jezus sam mu się ukazał w nocnej wizji i powiedział: „Synu, Ja jestem Drogą Prawdą i Życiem. Jeżeli poświęcisz mi swoje życie i będziesz mnie naśladował, wybawię cię od piekła. Po tym wydarzeniu Bóg zaprowadził Abdtila do pewnego Kopta, który przebywał w Arabii Saudyjskiej. Po zaprzyjaźnieniu się z tym człowiekiem Saudyjczyk otrzymał od niego Biblię. Czytając słowo Boże, Abdul postanowił wybrać Jezusa i służyć Mu. Natychmiast dowiedziała się o tym policja prawdopodobnie doniósł jej ktoś z krewnych. Abdul trafił do więzienia, gdzie był torturowany i zmuszany do powrotu do islamu. Kiedy odmówił, wyznaczono mu dzień i godzinę egzekucji. Miał zostać ścięty, ale zamiast tego zostałuwolniony. Wedlug różnych żródel, bardziej lub mniej pewnych, liczba muzułmanów porzucających religię Koranu i wybierających Jezusa sięga kilkudziesięciu lub nawet kilkuset tysięcy rocznie. Najwięcej nawróceń ma miejsce w Europie i Ameryce, gdzie muzułmanie w mniejszym stopniu są skrępowani tradycją, kulturą i układami rodzinnymi, a państwa, w których mieszkają, nie stosują koranicznych represji wobec „odstępców. Jednak i tutaj nie czują się oni bezpiecznie. Islamiści żyjący ideą „światowego dżihadu są bowiem obecni również na Zachodzit, gdzie bez większych przeszkód mogą terroryzować, a nawet mordować nowo nawróconych. Społeczeństwa i paóstwa Zachodu nie są przyzwyczajone do tego, że przekonania i wiara mogą być karane śmiercią. Dlatego tysiące naszych współwyznawców, którzy przyjęli chrzest w Anglii, Francji czy Niemczech, pozostaje w ukryciu i żyje w ciągłym strachu, że za swój wybór mogą zostać zamordowani. Módlmy się za nich ale przede wszystkim za tych, którzy z religijnej gorliwości i ze strachu przed karą wieczną walczą z własnym sumieniem, z chrześcijaństwem i z samym Bogiem, który przecież z miłości do każdej i każdego z nas przyjął śmierć na krzyżu.

Gość maja maj to ja
A DLACZEGO CHRZESCIJANSWTO ?

. Dlatego tysiące naszych współwyznawców, którzy przyjęli chrzest w Anglii, Francji czy Niemczech, pozostaje w ukryciu i żyje w ciągłym strachu, że za swój wybór mogą zostać zamordowani. Módlmy się za nich ale przede wszystkim za tych, którzy z religijnej gorliwości i ze strachu przed karą wieczną walczą z własnym sumieniem, z chrześcijaństwem i z samym Bogiem, który przecież z miłości do każdej i każdego z nas przyjął śmierć na krzyżu. . islam nie jest nowa religia Jean Alcader albo Jean Alcader: Prawdziwe oblicze islamu

znajdź mi gdzie Jezus nawołuje do zabijania wrogów jak koran Jezus nawołuje do wybaczania wrogom a inna kwestia jest ze ludzie nie chcą słuchać nauk Jezusa , walczą z krzyżem

Gość maja maj to ja
cos ucichły muzułmanki

moze dlatego ze w Polsce od dawien dawna historia, kultura, tradycja jest powiazana z chrzescijanstwem. gdybysmy mieszkali gdzies np w Azji, to pewnie bylibysmy wyznawcami buddyjskiej filozofii i do niej bysmy porownywali islam.

Często słyszymy, że istnieje islam nastawiony pokojowo i islam walczący. Islam to dżihad . Nie można mówić, że są muzułmanie, którzy popierają dżihad i muzułmanie, którzy za nim nie są. Islam to dżihad. Islam to święta wojna. Islam przeciwstawia się wszystkim, którzy go nie wyznają, a w szczególności chrześcijanom wierzącym w Boga Trójjedynego! Muzułmanie podczas swych modłów wewnętrznie przygotowują się do walki. Są w stanie ekscytacji wewnętrznej i to od najmłodszych lat. Rozumiemy teraz, że muzułmanie skłaniając się w swoich codziennych modłach akceptują walkę, świętą wojnę i gotowi są poświęcić życie dla walki z chrześcijaństwem. Trzeba to zrozumieć aby pojąć sedno islamu. Dziś, jak oglądamy na stronach internetowych obrazy ataków na chrześcijan to słyszymy komentarze, że dokonała tego grupa jakiś ekstremistów, fundamentalistów, islamistów. Mówi się wtedy nie o islamie ale o islamizmie. Ale islam jest jeden i opiera się on na jednym źródle - Koranie. Dlaczego więc nie zabijają nas już teraz? Oczywiście oni rozumieją iż w Europie jest prawo, które ich nie chroni i jeśli zabiliby kogoś to natychmiast wpadliby w ręce policji. Wiadomo, że gdyby nowo przybywający muzułmanie zaczęli zabijać innych, to byłby ich koniec. Jednak w Europie islam jest dobrze zorganizowany. Sednem jest to, że wiadomo iż trzeba zwalczyć chrześcijan (generalnie mieszkańców Europy, gdyż nawet ateiści uważani są za przesiąkniętych kulturą chrześcijańską). Trzeba ich wyniszczyć i aby to było skuteczne, należy wprowadzić do Europy jak najwięcej muzułmanów i pewnego dnia jak słowo dżihad zostanie wypowiedziane, a myślę że nastąpi to wkrótce, w takiej sytuacji rozpocznie się rzeź, jak to się stało w krajach arabskich u samego początku islamu. Wydawać się to może zbyt straszne, ale niestety taka jest rzeczywistość. Istnieje takie powiedzenie: „jak jest się młotem to się uderza, jak się jest gwoździem to się cierpliwie oczekuje, znaczy to, że gdy jest się silnym młotem to się uderza kiedy chce i w co chce, a gdy jest się gwoździem to się cierpliwie znosi i czeka godziny, godziny w której będzie można uderzyć młotem! Muzułmanie cierpliwie oczekują godziny świętej wojny, aż zostanie ogłoszona w Europie. Przygotowują się nieustannie, świadomi tego, że póki co, muszą czekać pozostając wojownikami w rezerwie. „Mamy we Francji armię złożoną z 3-4 milionów muzułmanów gotową w każdej chwili do akcji w każdej chwili - odpowiedział młody muzułmanin, zapytany przez francuskiego dziennikarza Phillipea Aziza, którego cytuję w mojej książce. Kto może wydać rozkaz do dżihadu, skoro nie ma kalifa, który był za to odpowiedzialny? Osobiście uważam, że decyzję podejmie na poziomie międzynarodowym odpowiedzialny duchowny z ugrupowań takich jak Hezbollah czy Hamas lub jakiś przywódca z Uniwersytetu Le Cit de la Al-Azhar w Kairze, który dla muzułmanów jest autorytetem międzynarodowym. Wystarczy by przedstawiciel uniwersytetu ogłosił fatwa i jestem przekonany, że w obojętnie jakim miejscu na świecie fatwa ta będzie wykonana. Jeśli w kraju arabskim dochodzi do tortur czy zabójstwa chrześcijanina nie znajdziemy nigdy nikogo, kto powie, że się z tym nie zgadza, że jest to niedopuszczalne, nikt tego zabójstwa nie potępi. Nawet muzułmanie tzw. umiarkowani nie zanegują tego. W krajach arabskich nie ma żadnego rządu, który zareaguje kiedy ofiarą agresji będzie nie-muzułmanin. Obojętnie czy ofiarą będą trzy osoby, sto czy 50 tysięcy. Powiedzą, że to przecież chrześcijanin, w podtekście sugerując, że właściwie dobrze się stało. A chrześcijanie czy nawet ateiści, we Francji i Europie, mają świadomość tego, co niesie ze sobą islam? Oczywiście, że nie. Kto ma świadomość, że islam to walka religijna? Nam chrześcijanom od najmłodszych lat wpaja się 10 przykazań, by być coraz lepszym, by czynić dobro, nie kraść, nie zbijać itp. Wiemy, że nie możemy rozprzestrzeniać naszej religii wszelkimi możliwymi środkami. Dla nas najważniejszym jest być chrześcijaninem i żyć jak chrześcijanin. Najważniejszą rzeczą dla muzułmanina to odmawiać shahada i przygotować się do walki, aby rozprzestrzeniać islam wszelkimi środkami. Muzułmanie masowo przybywający do Europy wiedzą, że zdobywszy skrawek ziemi, w ich myśleniu pogańskiej, zdobywają tą ziemię dla islamu. Oczywiście, muzułmanin przybywa często na Stary Kontynent w związku z lepszą sytuacją ekonomiczną czy socjalną, ale również z przekonaniem wypełniania duchowej misji. Rozpowszechniając islam w Europie pracują dla Allaha i wiedzą, że Allah ich wynagrodzi, nawet jeśli trzeba będzie zabijać ludzi czy walczyć z nimi. Przekonani są, że Allah będzie szczęśliwy.

Gość lipokitka
Ucichly bo sa w pracy i nie moge ciagle byc online. Koran na woluje do przemocy? To chyba ten uczony Bibli nie czytal. Ludzie pojmijcie ze to co sie dzieje zlego w krajach arabskich to wina kultury kraju a nie islamu!!!!!!! PRZECZYTAJCIE BIBLIE A POTEM ROZPISUJCIE SIE O PRZEMOCY W KORANIE. Ehh sama jestem muzulmanka, zyje w muzulmanskim kraju, mam meza muzulmanina i trwa to juz 5 lat i mam sie naprawde swietnie. Nie mam dzieci, nie jestem zywym inkubatorem ktory sie tylko mnozy, pieniadze ktore zarobie sa tylko dla mnie, maz sa utrzymuja nas obu i dom. Obydwoje na rownie sprzatamy, gotujemy itd wszystko jest ZWYCZAJNIE

Gość nie tylko faceci sa winni ;)
A to prawda ze w Warszawie budują najwiekszy w Europie Zachodniej meczet ? a jesli tak to po jaką cholerę mało mamy tu problemów - podobno pani Walz likwiduje szkoły bo nie ma pieniedzy ...

Gość facet 32
Merkaba,widzę,że jesteś osobą wierzącą,więc wytłumacz mi proszę jedną rzecz,dlaczego większość ludzi,zapewne nie ty,bo widzę po twoich wpisach,że jesteś osobą inteligentną,ale spotykam się często w życiu z tym,że ludzie wierzący nie potrafią oddzielić wiary od rzeczywistości,nie rozumieją czym jest w ogóle religia.Wydaję im się,że to co jest zawarte w wierzeniach religii jest czy było na prawdę.Ja myślę,że to jest wina kapłanów,oni ucząc o jakiejś religii powinni również tłumaczyć,że są to tylko wierzenia,a ty jak uważasz?

Gość lipokitka
Kiedy polak,holender, amerykanin zabije nikt nie mowi ze katolik albo zyd to zrobil tylko Pawel P. bla bla bla a jak to zrobi turek, egipcjanin itd to pierwsze slyszy sie MUZULMANIN ZABIL ZONE itd ehh Hiszpania najbardziej chrzescijanski kraj europy z najwieksza liczba bo az 60% kobiet bitych w rodzinie. TAK 60% HISZPANEK DOSWIADCZA PRZEMOCY FIZYCZNEJ ZE STRONY SWOICH MEZOW!

kto zna historie islamu albo Egiptu Egipt był kolebką chrześcijańskiego życia zakonnego. Otóż rozważanie Pisma Świętego stanowiło jedno z najważniejszych zajęć tamtych ludzi cała północna afryka to było chrześcijaństwo W momencie wykształcenia się chrześcijaństwa Imperium Rzymskie zajmowało większość świata znanego ówczesnym ? od Brytanii na północy, poprzez Północną Afrykę na południu, aż do Półwyspu Arabskiego. Wiara chrześcijańska od momentu powstania sukcesywnie rozprzestrzeniała się na tych terenach, aby ostatecznie w 380r. stać się oficjalną religią Imperium. w obronie wypraw krzyżowych http://www.youtube.com/watch?v=XiOkJI3cKAQ

Gość lipokitka
Poza tym sorry ale to ze Bog uczynil cud i Maryja bedac dziewica urodzila syna nie oznacza ze Bog jest jego ojciec bo wtedy Bog bylby mezczyzna a przeciez Allah NIE MA PLCI! Poza tym ehh Bog sam siebie oddal za swoj lud i powiesil sie na krzyzu nazwyajac siebie samego synem i ojcem? W dodatku co tydzien mam jesc jego cialu w kosciele? A rodze sie obciazona grzechem pierworodnym bo Ewa zjadla jablko? to jej grzech a nie moj...

Gość lipokitka
Przepraszam za bledy ale pisze na szybko poza tym moj polski nie jest idealny.

nie rozumiem twojego pytania facet 32 kapłani w szkołach uczą tylko podstaw wiary bez zrozumienia samemu później trzeba dochodzić po co ta komunia lub bierzmowanie a przyjmując te sakramenty dostajemy 7 darów stajemy sie żołnierzami Chrystusa nie walczymy z ludźmi ale walczymy z demonami i grzechem tylko ze te dary musimy jeszcze uruchomić np dar proroctwa albo uzdrowienia

to tylko sa wierzenia podparte nauka W całej Biblii znajdujemy wiadomości o fizycznych cechach wszechświata, które nauka odkrywa dopiero od niedawna. W księdze Joba 26.7 jest powiedziane, że "Bóg trzyma ziemię na niczym". Wiele "świętych ksiąg" głosiło, że Ziemia spoczywa na żółwiach lub jest podtrzymywana przez Atlasa - Biblia jako jedyna mówi, że to nieprawda. W Liście do Hebrajczyków 11.3 czytamy "Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane Słowem Boga i to, co widzialne nie powstało ze świata zjawisk". Dopiero niedawno uczeni odkryli, że wszystko składa się z cząsteczek mniejszych niż składniki atomu. Wiele naukowych odkryć zostało wyprzedzonych tysiące lat wcześniej na kartach Bożego Słowa: * fuzja atomowa: 2 Pt.3.10 * prądy oceaniczne Ps.8.8, Iz. 43.16 * cykle hydrologiczne Job. 36.27, Amos 9.6, Kazn.1.6-7 * dinozaury Job 4.41, Ps 74.14 * niezliczona ilość gwiazd Jer. 33.22 * okrąg ziemi Iz. 40.22 Biblia nie posiada naukowych błędów - im więcej wie się o Biblii i współczesnej nauce tym bardziej fascynuje fakt, że Bilia wyprzedziła naukę. Nauka zawsze potwierdza Biblię. http://www.inteligentny-projekt.pl/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=1

Gość facet 32
Chodzi mi o to,że np religia chrześcijańska uczy,że jest bóg wszechmogący,który stworzył niebo,ziemię,człowieka ulepił z gliny,raj i tak dalej,o to mi chodzi.Nie powiedzą,że są to tylko wierzenia religijne,jakieś symbole,i to od małego dziecka już,potem człowiek dorasta i wydaję mu się,że jest tak w rzeczywistości.Na serio spotkałem się z tym,że ludzie tak myślą.