Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nadia911

Co z ta miesiaczka ?

Polecane posty

Od miesiaca biore tabletki MINULET. Bralam 21 dni w tym w tych ostatnich dwoch dniach wspolzylam z chlopakiem. Konczyl we mnie 2 razy... Teraz zaczely sie te 7 dni dzis juz jest 3 dzien. Czekam na okres. Wczoraj mialam czerwona krew ale wystarczyla mi tylko 1 wkladka. Dzisiaj rano jak wstalam mam brazowy sluz.. Normalnie okres powinnam dostac w poniedzialek. Moje pytanie brzmi,czy okres moze przyjsc normalnie dopiero w poniedzialek tak jak zawsze czy cos jest nie tak.. PO tabletkach powinnam dostac tego niby 22 dnia nie czy czasami trzeba czekac? Zaczynam sie bac. Nic mnie nie boli.. Ale z nerwow to juz sama sobie objawy wymyslam.

Hm...ja mam podobny problem bo zawsze w 7 dniowej przerwie dostawałam okres na 3 dzień a teraz dostałam go na czwarty i raczej nie mogę tego tak do końca nazwać okresem bo to jest tylko taki brązowy śluz i jest to malutko...nie wiem tez co to może być ale czytałam że czasami tak jest podczas tej przerwy i różnie może być...teraz na niczym nie można polegać:(

Gość nic z tego nei rozumiem
miałaś okres więc o co pytasz zaczynasz dopiero brać tabsy więc nic dziwnego że organizm musi się przystosować, to trwa nawet do 3 cykli podczas brania tabsów obfitość krwawienia ulega zmianie, miesiaczki mogą być bardzo krótkie lub bardzo skąpe plamienia w trakcie cyklu mogą sugerować ze tabletka jest źle dobrana i ma za niski poziom hormonów innym powodem plamień może być fakt że np zaczełaś brać tabletki nie w pierwszym dniu cyklu ale np później w ciąży na pewno nie jesteś

Mialam okres 3 tygodnie temu.. 21 dni temu !! Inaczej wytlumaczyc nie moge.. Wczoraj bylo krwawienie ale nie wiem czy mozna to nazwac okresem.. Nie moge isc do ginekologa bo jestem zagranica.. A tabletki mam bez recepty. Dziewczyny, ktore je biora mi je polecily i nigdy nie mialy z nimi problemu. Mam zmienic tabletki na mocniejsze ale jakie ? Sa jakies ogolne nazwy znane tez zagranica ? Bede musiala zapytac w aptece. Same problemy tylko przez ten seks !!!!!! a skad opinia, ze nie jestem ? Oczywiscie pociesza mnie opinia ale po czym wywnioskowalas ?

Gość niebieskozielona
zacznijmy od tego że podczas brania tabletek nie ma okresu tylko krwawienie z odstawienia i ma z miesiączką niewiele wspólnego. Jesli czekasz na prawdziwe krwawienie które bedzie przypominać miesiączkę to możesz sie nie doczekać. I pamiętaj że teraz nowy termin twoich krwawień to jest podczas 7 dniowej przerwy, czyli po przyjęciu 21 tabletek więc jeśli spodziewasz się okresu w poniedziałek to sie go nie doczekasz.

Ok. Staram sie wszystko zrozumiec. Czyli normalnie po poniedzialek moge wziasc 2 opakowanie czy jednak czukac jakis mocniejszych..

Gość niebieskozielona
twój ostatni post wiele wyjasnił, i dlatego jestem właśnie za tym żeby tabletki były na receptę. Poczytaj o nich trochę więcej skoro już się zdecydowałaś na nie bo widać że masz brak nawet podstawowej wiedzy. i nie musisz wymieniać na mocniejsze skoro ci służą. Wymiana na mocniejsze jest konieczna wtedy jak podczas brania tabletek przez 21 dni pojawiają się plamienia i nie ustają po 3 miesiącach a u ciebie pojawiły się w 7-dniowej przerwie czyli wszystko jest tak jak powinno być.

Gość niebieskozielona
po 7 dniach bierzesz tabletke nie ważne czy krwawisz dalej czy nie i nie ważne jak krwawisz. Jak będziesz czekać to tabletki nie bedą działać.

Na recepte.. Ok pojde do ginekologa i powiem mu,ze mam regularny okres i co ? Przypisze mi tabletki, na ktore jest najwiekszy popyt. Pozniej np. po 3 miesiach jak bede miala jakies problemy ewentualnie zmieni. Nie ukrywam,ze mam mala wiedze na ten temat. W sumie wstyd bo jako dziewczyna powinnam wiedziec wszystko no ale jak kogos zapytam to tez nic sie nie stanie, no nie ?

Gość niebieskozielona
aż boję się zapytać ile masz lat. Idziesz do ginekologa i prosisz o tabletki antykoncepcyjne a nie na wyregulowanie okresu. Zresztą to też jest ściema z regulacją okresu za pomocą tabletek. Poza tym jeśli masz dostęp do tabletek bez recepty to wypadałoby przed ich braniem zrobić podstawowe badania takie jak cytologia, próby wątrobowe, wywiad który pozwoli sprawdzić czy faktycznie możesz brać tabletki i czy nie jesteś w grupie ryzyka zakrzepicy, raka szyjki czy innych takich chorób gdzie tabletki mogą nasilić chorobę. To nie są cukierki i mogą poważnie ci zaszkodzić nawet jeśli je bierzesz wg zaleceń. Poza tym podczas brania tabletek jesteś bardziej narażona na niektóre schorzenia dlatego powinnaś regularnie wykonywać badania. To jest w twoim interesie. Jest na necie mnóstwo artykułów na temat tabletek, poczytaj trochę dowiedz się jak działają jakie są skutki uboczne, jak postępować w różnych przypadkach. Poczytaj nawet fora gdzie się wypowiadają dziewczyny które stosują i stosowały. Na pewno wiele wątpliwości się rozwieje.

Ja to wszystko wiem co napisalas, ale nie moge isc teraz do lekarza... Musze poczekac do wakacji bo wtedy wracam do kraju. A teraz na wizyte w kraju, w ktorym jestem czekalabym tyle co do wakacji takze wole isc w Polsce no a wtedy porobie wszystkie badania.. Nieodpowiedzialnosc z mojej strony jest duza w tym momencie ale mam nadzieje,ze nic zlego nie bedzie sie dziac.

Mam jedna prosbe.. Znasz jakies strony gdzie pisza z sensem i wiarygodnie ? Chetnie poczytam.. Bo gdize nie wejde na forum to na poczatku pisza o tabletkach a pozniej przeskakuja na temat plastrow itp.

Gość niebieskozielona
niestety w tym nie pomogę, bo ani nie biorę ani nie brałam tyle że kiedyś liznęłam trochę teorii i czasami się dowiaduję czegoś nowego. Najpierw poszukaj artykułów coś w stylu "jak działa tabletka", jakie badania, jakie przeciwwskazania, jakie skutki uboczne. Fora to już tak na koniec, żeby wiedzieć jak różne dziewczyny reagują na tabletki i czego się trzeba spodziewać, na co zwrócić uwagę przy zażywaniu. Plastry mają podobne działanie więc ta wiedza też może ci się przydać. wiarygodnych źródeł w tym temacie nie ma, zresztą jak wiele innych tematów dotyczących antykoncepcji. Zawsze będzie tak że, producenci i lekarze którzy mają z tego profity będą zachwalać i pisać w taki sposób żeby zachęcić i nie zniechęcić, a przeciwnicy będą pisać żeby zniechęcić. Tak na prawdę każdy pisze o tym samym ale w dogodny dla siebie sposób i trzeba umieć znaleźć w tekście co jest faktem a co próbą manipulacji w jedną czy w druga stronę.

hehe od tego wszystkiego pozniej rozbolal mnie brzuch i dostalam normalny okres.. cycuszki tez zrobily sie twarde i wszystko po staremu.. uffff :)) Dzieki za Twoj poswiecony dla mnie czas :)

Gość niebieskozielona
podczas brania tabletek nie masz normalnego okresu. To jest fakt.

Gość Risae
Może tu mi ktoś doradzi co robić.. bo na założony topic nikt nie odpowiada :( Okres dostałam jakoś 6/7 stycznia, z 20 na 21 stycznia kochałam się z chłopakiem bez zabezpieczenia (nie skończył we mnie), po około tygodniu (może ciut więcej) od tego stosunku strasznie bolało mnie podbrzusze przez kilka dni, tak jakby przed okresem, który dostałam mniej więcej planowo bo około 8/9 lutego ( mam dość regularny cykl). Jednak miesiączka która zazwyczaj trwa u mnie do 4 dni i nie jest za bardzo obfita trwała około 2 dni a potem przez jakieś 4 dni było tylko delikatne brązowe plamienie. Wczoraj czyli 6 marca od rana bolał mnie brzuch jak przed @, wcześniej oczywiście też piersi. Ból piersi ustał, myślałam że dostałam @ jednak pojawiły się delikatne różowe upławy, swędzenie i czasem pieczenie pochwy, które mam również dziś. Dostałam też 'niby' okres, ale jest inny niż zazwyczaj, kolor ma ciemno brązowy i jest bardzo skąpy. Zastanawiam się, czy wdała się może jakaś infekcja i stąd te zmiany, czy możliwa jest też ciąża? Proszę o jakieś porady i z góry dziękuję

ja tak mialam po pierwszych stosunkach, podczas ktorych we mnie nie konczyl. Swedzialo mnie miejsce itnywne tyle,ze pozniej normalnie dostalam okres. Poza tym po 1 stosunkach a zaczelam w lutym strasznie zle sie czulam. W pewnym momencie myslalam,ze jestem w ciazy ale chlopak mi mowil,ze to niemozliwe bo nie konczyl we mnie i uwazal. Stawiam na jakas infeksje.. Kurde, tylko same problemy maja kobiety.

Gość czekoladkalila
nie tylko w spermie sa plemniki wiec nawet jak chlopak konczy poza toba to jest szansa na zajscie w ciaze, mala ale jest. Slabo na lekcjach biologii uwazaly te dziewczyny ehh...idz do ginekologa i on Ci pewnie powie ocb, nikt na forum nie przeswietli Ci przez monitor. Jak stosujesz tabsy to i tak jest male prawdopodobienstwo zajscia...mozesz poczatac o takich akcjach na necie np wpadka.pl i doweisz sie wiecej w tym temacie

Gość chocoberry
Oczywiście zawsze są JAKIEŚ szanse, ale też nie można popaść w paranoje. Gdyby tak łatwo było o dzieci, to byśmy się na tym świecie nie pomieścili ;)