Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

blooom

Problem z cyklem miesiączkowym.

Polecane posty

Wstęp: Mam 18 lat, jestem dziewicą, więc ciąża jest wykluczona. Zazwyczaj mój cykl trwa 28-31 dni. Ostatnia miesiączka zaczęła się 4 lutego. W czasie kiedy powinnam mieć dni płodne, dostałam około 4-dniowego plamienia. Martwiłam się, ale przeszło.. 2 dni temu powinnam dostać okresu, ale zamiast tego pojawił się śluz..trochę tak jak podczas dni płodnych. Czy ktokolwiek wie, co może być przyczyną? Poczekać jeszcze kilka dni i zgłosić się do ginekologa? ps. pobolewa mnie prawy jajnik, nie bolą mnie piersi (zawsze przed okresem bolą), podkreślam, że ciąża jest wykluczona

Gość myślę że jeszcze nie ma
powodów do niepokoju jeśli takie coś ma miejsce pierwszy raz. dopiero jak sie powtarza częściej to już może być problem. Plamienie w okolicach dni płodnych czasami się zdarza nawet jak nic się nie dzieje. Po prostu w tej części cyklu najbardziej skaczą hormony i taki skok czasami może wywołać plamienia. u młodych dziewczyn może się to zdarzać nawet częściej i też powinno się czekać aż to się ustabilizuje samo. Również czasami w organizmie kobiety nawet przy regularnych miesiączkach może się zdarzyć sytuacja że owulacja się przyblokuje i nie nastąpi wtedy kiedy powinna, wtedy musi się zebrać do kolejnej owulacji i w przypadku cykli 28 dni gdzie owulacja przypada mniej więcej na 13,14 dzien to tyle samo może trwać ponowne dojrzewanie pęcherzyka, czyli w terminie miesiączki mogą wypaść dni płodne z tego cyklu. Co za tym idzie okres się przesunie o kolejne 2 tygodnie. takie sytuacje mają miejsce w sytuacjach stresowych, albo jak jesteś chora przyjmujesz leki, lub hormony zaczynają szwankować. Jednak żeby określić że przyczyną są hormony to musiałoby mieć miejsce trochę częściej niż tylko raz. Dodam jeszcze że tuż przed okresem też może sie pojawiać śluz płodny bo wtedy progesteron przestaje działać i znowu jest nadmiar estrogenu tak jak w dni płodne. Czy masz iść do ginekologa? Ja bym się jeszcze wstrzymała bo jak jesteś dziewicą i tak cie nie przebada, a okres który się raz spóźnił 2 dni to prawdopodobnie lekarz każe ci czekać na okres i zgłosić sie jak się nie pojawi dłużej niż 2 tygodnie. Więc poczekaj te 2 tygodnie.