Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przejrzyste niebo

Uważam, że ślub nie jest wyłącznie po to żeby mieć dzieci

Polecane posty

Gość przejrzyste niebo

ślub jest po żeby cementować związek, ja jestem w małżeństwie bezdzietnym z wyboru, dobrze nam razem, nie chcemy niczego zmieniać. nie rozumiem ludzi, dla których ślub równa się z posiadaniem potomstwa

Gość też tak myslę nie trzeba
brać sluby żeby się rozmnażać

Gość ja jestem w zwiazku
malzenskim i nie mam dzieci i jestem mega szczesliwa. A slub byl otrzebny nam chocby po to bysmy poczuli ze idziemy do przodu z naszym zwiazkiem, ze to cos powaznego, nie zadna zabawa w dom i po to by w razie czego druga strona miala dostep do informacji medycznej, konta itd.

Gość przejrzyste niebo
Dokładnie i o to chodzi, ślub to jest stabilizacja, dowód na to, że jest się dla siebie ważnym i ufa się sobie

Gość alee toż oczywiste
To nawet w kościele katolickim w religi jest mowa o tym że ślub nie jest tylko po to aby mieć dzieci , ale ślub i seks jest głównie po to aby tworzyć więź i jedność , a dzieci przyjąć jeśli Bóg da dzieci i je kochać, że zawsze wzajemna relacja między mężem i żoną, jest podstawa i fundamentem, jest rdzeniem zawsze autonomicznym i odrębnym w rodzinie, to mąż i żona stanowią osobny niezależny rdzeń, a dzieci i rodzina tworza się jako otoczka tego rdzenia. Czyli nie wymyśliłaś niczego nowego, co by nie wynikało z Biblii (mądra księga) i z religii chrześcijańskiej. Wiedziałas o tym?

Gość przejrzyste niebo
@alee toż oczywiste Wiem, że nie wymyśliłam nic nadzwyczajnego, dla mnie to jest wręcz oczywiste, ale mimo to spotykam się z tym, że niektórzy wciąż uważają że ślub jest po to aby mieć dzieci...

Gość alee toż oczywiste
niektórzy tak uważają że ślub jest po to by mieć dzieci ale brak wiedzy i niezdolnośc do myslenia dotyczy wielu ludzi teraz takie czasy że jest powszechne nie rozumienie istoty ślubu i małżeństwa dla niektórych ślub to tylko nic nie znaczący papier..i jak nauczyć takich bezmyślnych jakiegos mądrego myslenia? Nie wiedzą na czym polega istota małżeństwa , a o miłości to już nie ma co mówić biedne powierzchowne czasy,,,zamiast tego mamy walkę o finansowe odcięcie się od żony i dzieci, intercyzy, osobne konta i posadzanie o materializm, łatwość porzucenia i zdradzania, oszukiwanie i własny egoizm Kto dziś wie o co chodzi w małżeństwie? gdy nawet ci co biorą śluby nie rozumieją o co chodzi w małżeństwie...........

Wytłumaczę ci dlatego że slub to deklaracja ze sie nie rozejdzie z byle powodu ze bedzie sie razem i ze bedzie sie wpierac albo przynajmniej bedzie sie starac zeby to sie nie stalo a rozwod i brak stabilnosci sa szkodliwe dla dzieci