Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tak mi się wydaje

Temat RZEKA - żywienie niemowląt !

Polecane posty

Gość Tak mi się wydaje

Czy sa tutaj mamy, które tak jak ja nie trzymają się żadnych schematów tylko wprowadzają nowości - karimią swoje dzieci wg. własnego uznania i dzieci mają się dobrze, nie chorują, nie mają alergii czy też uczuleń itd. ? Komentarzy typu: "rób tak dalej, a zobaczysz jak Ci się dziecko pochoruje" nie biorę pod uwagę ;)

Gość Tak mi się wydaje
Jestem sama :P

Gość miszmaszmaszmisz
chyba niekoniecznie sama :) ja tez obserwuje swoje dziecko i wg tego co widze staram sie dopasowywac do niego rowniez zywienie.

Gość wiesz to zalezy co masz na
mysli, bo jesli np. zamierzasz dziecku 4 miesiecznemu dac kawalek boczku albo jajko, to jestes sama... Ja raczej trzymam sie schematow (albo lekarki). Niestety nie raz przekonalam sie (niestety po czasie), ze warto zaufac lekrzowi... np. czytalam w necie, ze witamina D jest szkodliwa i za duzo nie dawac, moja pediatra zalecala 2 krople codzienni, po roku wg, informacji w necie zaczelam dawca 1 krople, efek po nastepnym roku(dziecko ma krzywe kolana i wystajace zebra, bo ma za malo wit D)

Gość mamama27
ja tam wole trzymać sie schematów - ktoś po coś je stworzył - niestety ale my matki nie jesteśmy lekarzami itd i mało która wie że np. dopiero po 17 tyg w trzustce dziecka powstaje enzym trawiący co innego niż mleko - i matki podają kaszke, jabłka, itd bo tak uważają.. a skąd wiedzieć czy to nie wyjdzie choćby za 5 lat kiedy dziecku nerki wysiądą np. od karmienia za wcześnie krowim mlekiem które obciąża nerki - potem jest szok ale nikt już nie pamięta że półroczniakowi dawał mleko dla cielaczków a nie dla dzieci

Ja jak czegoś nie wiem to dzwonię do mojego lekarza rodzinnego,tam pracuje położna o którą wszystko mogę zapytać i poradzić się.Pytam też siostry no i google i kaffe....

ucielo mi posta:P " to ja i 3/4 kafeterii byloby dializowanych a wszyscy zdowi jak byki :D

Gość KLOKLOKLOOOO
Ja na początku wpisywałam w google schemat zywienia niemowląt aby miec ogólne pojecie co dawac mniej wiecej jesc ;) jednak sama poszerzałam menu,niektóre produkty dałam wczesniej np.rybkę,ale dziecko chętne do nowych samków :).NIE robiłam jak inne mamy,które daja łyzeczkę np.jogurtu czy owoca i czekaja dobe albo dwie na reakcje alergiczna,ja dawałam odrazu wiecej ile dziecko zjadło.. i wszystko ok,małe ma apetyt :).

Gość Tak mi się wydaje
mamama27 - oj tak mama, większość z nas powinno już nie żyć :) Z tym jedzeniem to oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Wiadomo, że nie dam dziecku w wieku 4 miesięcy wspomnianego wyżej boczku, czy też grochówki, albo bigosu. Moja ma ponad 7 miesięcy i zjada te same zupy które gotuja dla nas na obiad... pomodorowa z ryżem, rosół z makaronem, krupnik... dziś np. miałam jarzynową z mrożonki 7 składnikowej i wcinała aż się uszy trzęsły. Zupki normalnie przyprawione lekko tak jak dla nas, tylko widelcem bardziej rozdrobnione. Podczas śniadania nieraz 'ugryzie' sobie ode mnie kilka razy mały kawałek chlebka z szynką czy serem, ostatnio nawet z pastą jajeczną ( dziąsełkami bo ząbków nie ma ). Wiele już próbowała i nic się nie dzieje. Tak jak pisze KLOKLOKLOOOO nigdy nie dawałam niczego po łyżeczce i nigdy nie czekałam dzień lub dwa na reakcje alergiczną.

Gość Śjbvjjab
mamama27 tak jak mówią dziewczyny ja sama byłam na mleku krowim potem mama mi kaszke gotowała od 2 miesiąca bo tak byłam żarta i uwaga z zalecenia lekarza to było . ja robiłam inaczej co prawda wprowadzałam nie w dużych ilościach synkowi ale powoli coraz więcej i jest ok . Dodam że zaczełam wprowadzać jak skończył 3.5 miesiąca oczywiście słoiczkowe deserki jakby co . Też jadł te obiady co my słabiej przyprawione . A teraz ma 5 lat i wcina wszystko co sie nada do jedzenia :)