Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pieczonykurczak

pomocy! - czy to już jest alkoholizm?

Polecane posty

Gość pieczonykurczak

Matko, poczytuję sobie czasem wątki na kafe, ale że coś napiszę, nie przypuszczałam..:) Mam 21 lat, od pół roku w związku z facetem konkretnie starszym, nie-przegadywalnym, pijącym co noc w granicach 2-3 piw, jak on to mówi - na sen. Na początku mnie to przerażało (w moim domu się praktycznie w ogóle nie piło, ew. po skromnej lampce wina przy obiedzie w weekend..), potem zaczęłam się przyzwyczajać i teraz właśnie siedzę na pół-kacu, sama przed komputerem, przed chwilą rozbroiłam 3 piwo, w odwodzie czeka pół połówki wódki. Będzie już chyba 3tydz. kiedy budzę się z takim bólem głowy, że nie jestem w stanie pionowo stać. Piję średnio - 3 piwa + 1/4 piwa albo np. 1 1/2 butelki wina.. Generalnie nocy od połowy lutego nie pamiętam. Nie pracuję stale, nie studiuję (chociaż oficjalnie na studiach, ale padło), mieszkam z (a właściwie u) chłopakiem. Piję sama. Nie wiem czemu, wiem, że to bez sensu. Jestem trochę przerażona. Piję naprawdę codziennie.. W grudniu rzuciłam palenie, może sobie podświadomie zamieniłam jeden nawyk na drugi? Czy myślicie, że to alkoholizm? Co z tym zrobić? Argumenty - weź się w garść i nie pij - nie działają. Kończę trzecie piwo. Need help. :-)

Gość taka jedna z wrzesnia
masz mega problem, jezeli potrafisz sama przestac pic zrob to jezeli nie to tylko aa i zmiana partnera alkoholika, jak na sen mozna pic 1,5l piwa?

Gość a niby sama nie zuważyłaś
rozpierdalasz sobie życie mieszkasz z jakimś starym alkoholikiem zawalasz studia nie pracujesz chlejesz całe dnie i pytasz na forum ? spójrz w lustro a zobaczysz swoje życie takie jakim jest rzuć alkoholi i faceta, wracaj na studia

Gość putycka
ja tez pije piwo sporo,ale nie codziennie. Taz ze 2-3 razy w tygodniu, ale po 3-4 piwka. Nigdy nie miewam po nich kaca. Ale nie uwazam tego za alkoholizm, bo pije tylko jak mam kase, a jak nie mam to umiem sie obejsc. Chociaz chlopak czasem mowi, ze to alkoholizm, bo on sam mniej pije. Czasem ze mna 1-2 piwka, czasem wcale. No, ale on woli wodke i czesto imprezuje, a ja na imprezy nie chodze to tak sobie urozmaicam zycie. Kaca moze bys nie miala jakbys tak alko nie mieszala, jak piwo to piwo po co do tego jeszcze wino czy wodka. A czy alkoholizm? sprobuj nie pic przez jakis czas i zobacz jak sie czujesz. Jesli bedzie cie ciagnelo i bedziesz o tym myslala to znaczy, ze cos jest nie tak. Bo ja np. sobie powiem nie pije w tym miesiacu i moge nie pic. Dla mnie to nie problem, bo robie to tylko dla przyjemnosci a nie z potrzeby.

Gość pieczonykurczak
no wlasnie wszystko fajnie, ale ja nie umiem tak powiedzieć stop i nie ma tematu:/ od rana myślę o tym, jak napiję się piwa ostatnio..

Gość putycka
Wydaje mi się, że robisz to, bo masz nudne życie. Sama mówisz, że nie pracujesz nie studiujesz. I nie masz w co ręce włożyć to pijesz. Ja pije tylko w dni kiedy mam wolne. Postaraj się zająć czymś, znajdź pracę. A jak to nie pomoże to nic tylko specjalista, ale i tak musisz sama umieć nad zapanowac.

Gość pieczonykurczak
:-) wiem to. nic się nie dzieje, mam jedną rozrywkę w postaci kursu tańca godzinę w tyg i nic poza tym.. ale to jest wygodne.. kurczę.

Gość sosnowyklimat
Witaj, nie wiem, czy jesteś alkoholiczką. Mogę Ci powiedzieć o swoim doświadczeniu. Cztery lata temu, aż do 2010 r.piłem 2 piwa dziennie, czasem 1 butelkę wina dziennie, by lepiej się poczuć i nie mieć żadnych zmartwień. Miałem nadzieję, że umiem kontrolować picie (czyli ile wypijam) oraz umieć nie sięgnąć po alkohol. Rozwiązałem test, jeden z dostępnych w internecie, na stwierdzenie, czy jestem alkoholikiem. Po test sięgnąłem, bo dostałem typowych objawów odstawienia alkoholu: drgawki, pocenie się, bicie serca. Z testu wyszło mi, że jestem alkoholikiem. Zgłosiłem się na terapię w Warszawie przy ul. Zgierskiej. Dziś prawie w ogóle nie piję, raz w tygodniu. Niby terapia się nie udała, bo nie przestałem całkiem pić. Ale też bardzo się pilnuję, by nie pic dla poprawy nastroju, gdy jest mi smutno. itd itp. Zajmij się sobą. W razie co służę Ci pomocą.