Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gcbhfghbf

Może ktoś wie? Czy 2lata po porodzie cc mozna rodzic naturalnie?

Polecane posty

Gość gcbhfghbf

jw BArdzo żle wspominam cc,prawie miesiac nie moglamn chodzic,ciezko bylo mi zajac sie dzieckiem,2tyg po bol straszny..teraz chcialabym rodzic naturalnie,nie pytalam jeszcze mojej gin,moze ktos tu bedzie wiedzial?

Gość takie tam duperele nic więcej
Można jesli nie ma innych przeciwwskazań

Gość gcfghjk,mnbvcxdsfrukil
mój gin robi cc, nawet 3-4 lata zależy jak wygląda blizna na macicy ja miałam po 2,5 roku 2 cc, pierwszą wspominałam super a 2 to tragedia, obkurczanie macicy po 2 to masakra

z tego co wiem po cesarce z następną ciążą trzeba odczekać 2 czy 3 lata.Znajoma rodziła w tamtym roku i lekarza strasznie na nią ostatnio nawrzeszczał ,bo znowu jest w ciąży:/ Nie wyszło jej to zbytnio na dobre ,bo rodziła kilka dni temu i podobno strasznie to przeżyła ,bo dziecko było zle ułożone a cesarki podobno nie mogli jej w takiej sytuacji zrobic.

A dlaczego miałaś cc? Bo jeżeli przez jakieś schorzenie internistyczne albo wady anatomiczne miednicy itd., to raczej problem przy drugiej ciąży też będzie występował i będzie wskazane cc. Lekarz też musi wziąć pod uwagę, czy nie rozejdzie się blizna po poprzednim cc. Ale tą decyzję to już musi podjąć lekarz. Ja też jestem za naturalnym porodem, ale raczej czeka mnie cc, ze względu na budowę, niestety.

Gość mamama27
gdzie wy mieszkacie? co za bzdury - w dzisiejszych czasach po cc można spokojnie zachodzić w ciąże odczekając 1 rok - ale co do porodu sn to od mojej gin usłyszałam że jak ciąża jest książkowa, dziecko nie za duże, wszystko przygotowane do sn - czyli szyjka itd i kobiera podpisze oświadczenie że jest świadoma ryzyka to można próbować sn - ale że polowa tych sn i tak sie końcy cc - i to niezależnie od czasu od cc... także po co się męczyć a i tak potem zrobią cc

Pewnie, że można zachodzić w ciążę, przecież nikt nie zabroni. Ale lepiej poczekać te 2 lata, żeby blizna ładnie się zrosła. Już widziałam takie co zachodziły drugi raz po niecałym roku, a później płacz i lament, bo brzydko brzuszek wygląda.

Gość blizna po cc jest zagojona
po 6 miesiącach, a nie po 2 latach a ten minimum rok po cięciu należy odczekać tak samo jak po porodzie sn, bo organizm mniej więcej tyle potrzebuje by na nowo się zregenerować

A no brzydko wygląda, bo blizny się porociągały. A poza tym każdemu inaczej się goi, dlatego tak ogólnie ustalono, że powinno się odczekać te 2 lata. To, że blizna goi się po 6 miesiącach, nie znaczy, że skóra się odpowiednio zregenerowała. Ale, powtarzam, u każdego jest inaczej.

mój lekarz powiedział że odczekać należy rok. A tu się zgodze że jest indywidualna sprawa jak to wszystko wygląda.

No dokładnie, u każdego to jest inaczej. A te 2 lata to tak ogólnie jest. Moja teściowa też po roku zaszła i jej bliźnie nic się nie stało ;)

Gość bchdueue
Wiecie co, pół biedy jeżeli chodzi o brzydką bliznę czy skórę brzucha, najważniejsze żeby blizny wewnętrzne się dobrze zagoiły . Ja słyszałam że istnieje sporo mniejsze ryzyko rozejścia sie blizny czy jej pęknięcia podczas parcia w kolejnym porodzie z tym że sn jeżeli blizna jest pozioma i nisko zlokalizowana ponieważ te blizny starego typu albo wysoko umiejscowione albo tez pionowe stwarzają wysokie ryzyko peknięcia. Ja na przykład pierwszą cesarkę miałam z powodu niewspółmierności porodowej więc pewnie przy drugim cc murowane a szkoda bo pomimo że świetnie doszłam do siebie po cc i blizna łądnie się goiła to jednak czuję się nadal pocięta w środku i mam świadomośc że ta macica jest nadwyrężona, tak samo jak mięśnie podbrzusza nie są już spójne a nerwy poprzecinane (do tej pory mam martwe miejsca na skórze) także wolałabym poród sn .

Gość ale trzeba odczekac rok od dat
y porodu z zajz=sciem czy z urodzeniem 2 dziecka?

Gość SanSanSan
mam dwie kolezanki ktore 2 lata po cc zaszly w ciaze i urodzily naturalnie moja mama 3 miesiace po cc zaszla w kolejna ciaze i urodzila bez problemu naturalnie, nie miala problemow rowniez w czasie ciazy 2 lata pozniej jeszcze raz urodzila naturalnie :)

Gość xdfgn
"gdzie wy "mieszkacie? W wielkim mieście, 3cim w Polsce ;) "co za bzdury" - ano, nie bzdury, niedouczona koleżanko, tylko czas dla macicy :P Może warto trochę doczytać? A rodziłam jak najbardziej "w dzisiejszych czasach" :P I to 2 razy przez cc. Wskazane odczekać 3 lata - najkrócej 2 - w zależności od stanu macicy. To indywidualna sprawa: lekarz prowadzący zaleca.

Gość ale odczekac z zajsciem ten cz
az zalecany, powiedzmy 2 lata, czy z urodzeniem? dwa lata od porodu do porodu, czy od porodu do zajscia?

Gość ja rodziłam też 2 razy przez C
C pierwszy raz 3,5 a drugi 1,5 roku temu po pierwszym porodzie powiedziano mi, że należy odczekać minimum 1 ROK po drugim usłyszałam, że 2 lata, ale w moim przypadku było tak, że miałam niestandardowe cięcie za drugim razem więc pewnie dlatego

Gość ale odczekac z zajsciem ten cz
czyli między porodami 2 lata? czyli zaszłaś w ciążę rok i 3 m-ce po pierwszym porodzie?

Gość Domikka
Lepiej 2-3 lata, ale najlepiej zapytać lekarza, który prowadził ciążę i kontrolował po pologu: on odpowie konkretnie.