Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

legalna

Proszę o pomoc,ciasto!

Polecane posty

może ktoś mi podać sprawdzony dobry przepis na ciasto Rafaello na krakersach?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marian z opolskiego
kładziesz w misce krakersy na krakersy układasz rafaello GOTOWE!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasiulekxd
ja robilam tak Składniki : 0,5 l mleka 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 100 g wiórków kokosowych 2 op. słonych krakersów (i ja użyłam "Lajkonika") pół szklanki płatków migdałowych (u mnie również: wiórki kokosowe) Sposób wykonania: Żółtka utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na dnie średniej wielkości blachy (30 x 25 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy, następnie warstwę krakersów, znów 1/3 masy, warstwę krakersów i resztę masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marian z opolskiego
nie ma za co! jestem do usłóg zawsze służe rada i pomocą! to naprawde szybki i wypróbowany przepis!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×