Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

legalna

Proszę o pomoc,ciasto!

Polecane posty

może ktoś mi podać sprawdzony dobry przepis na ciasto Rafaello na krakersach?

Gość marian z opolskiego
kładziesz w misce krakersy na krakersy układasz rafaello GOTOWE!

Gość kasiulekxd
ja robilam tak Składniki : 0,5 l mleka 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 100 g wiórków kokosowych 2 op. słonych krakersów (i ja użyłam "Lajkonika") pół szklanki płatków migdałowych (u mnie również: wiórki kokosowe) Sposób wykonania: Żółtka utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na dnie średniej wielkości blachy (30 x 25 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy, następnie warstwę krakersów, znów 1/3 masy, warstwę krakersów i resztę masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną).

Gość marian z opolskiego
nie ma za co! jestem do usłóg zawsze służe rada i pomocą! to naprawde szybki i wypróbowany przepis!