Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Młoda Mamaa

O ZGROZO! AZS u naszych dzieci co podawać a czego unikać

Polecane posty

Witam wszystkie mamusie dzieciaczków z Atopowym Zapaleniem Skóry :) Zakładam ten topik , bo już płakać mi się chce od tego wszystkiego. Moja córcia ma 20 msc . AZS zdiagnozowano u niej ok 12 miesiąca życia. Lekarka przepisała maści , które pomogły , była cisza a po pół roku wysypka wróciła. I nie mogę się uporać z nią aż do dziś , kurcze kolejne maści na zamówienie, zmiana proszku odłożyłyśmy mleko na bok i co się wyleczymy to nowe plamki . A mała się męczy bo swędzą ją w nocy i nie może spać ani Ona ani JA :( Doradźcie co stosujecie a czego unikacie możę wspólnie będzie nam łatwiej :) Pozdrawiam i zapraszam :)

Gość Ja też tak mam to przesilenie
Moja droga. Dla dzieci są takie kosmetyki jak Atoperal, Bebe, LaRoche Possay, Oilatum Soft, Baby dream. Są dostępne w drogeriach i/lub aptekach. Ale.... Warto by się dowiedzieć na co dziecko jest uczulone i w tym celu robi się testy kontaktowe, które wykażą, na który składnik kosmetryku jest uczulona Twoja córka, na jaki metal jest uczulona Twoja córka i na jakie składniki leku/leki jest uczulona Twoja córka. Do tego zrób testy pokarmowe oraz wziewne. Zrób wszystko i unikaj alergenów. Z kosmetykami jest tak - niektóre są super dla jednej osoby, inne uczulą inną osobę. Bo nie ma jeszcze takich badań, które by stwierdziły uczulenie na każdy możliwy, istniejący na świecie składnik kosmetyku. Stąd stosujesz ostrożnie na zasadzie prób i błędów. Swojej córce kazałam smarować ciało kremem bez parfumu Babydream, a ręce kremem półtłustym dla skóry atopowej z AA Oceanic. Jako szampon do głowy sprawdza się u nas żel do skóry trądzikowej i łojotokowej AA Oceanic bez parfumu.

Gość My na AZS dostaliśmy
cicaplast i cetaphil do tego dieta: bez mleczna bez sztucznych barwników (żadnych słodyczy, kisielków,soczków itd) bez cytrusów bez pomidorów i papryki bez czekolady bez orzechów itd itp. Nie wiem czym bym to dziecko miała karmić. Daje wszystko tylko z umiarem, myje w tych kosmetykach i widzę poprawę.

Gość Ja też tak mam to przesilenie
Generalnie chodzi o to, aby kosmetyki, które stosujesz u córki nie zawierały: - parfum (fragrance), - trietanolamina (trójetanolamina, triethanolamine), - lanolina (lanolin) - xantan gum (xantan, ksantan, guma ksantanowa) - eucerin (euceryna) - cholesterol - citronellol (citrone) - citric acid - geraniollum - limonene - linalool - retinyl palmitate - aloe (aloe vera, aloes) - menta (mentol, menthol, mięta) - paraben Chodzi o to, by kosmetyki były bez parfumu, parabenów i konserwantów. Maści cholesterolowe, eucerynowe, wazelina kosmetyczna, mogą wcale nie pomóc. My stosujemy: Babydream bez parfumu (ohne parfum), Bobini dla cery atopoweji wrażliwej oraz AA Help skóra atopowa Oceanic SA. Proszek Biały Jeleń, a na zajady, które pojawiają się rzadko, ale jednak, tylko i wyłącznie maść cynkową. Zdrowa żywność, żadnych fast-foodów, unikamy też ostrych przypraw, dużej ilości kakaa i dużej ilości produktów mlecznych. Pieczywo zamieniamy jajkami, mięskiem, ryżem, kaszami, ziemniaczkami, owocami, warzywami, płatkami. Nie pijemy napojów gazowanych, ani soków barwionych - tylko rozcieńczalne, wodę i herbatę zieloną i czarną, smakowe mają konserwanty itp. Unikamy barwionych słodyczy. Bo tu ważne jest to, co dostarczasz organizmowi nie tyle, co przez skórę, ale to też ważne, ale co przez gardziołko i co się wchłania.....

Gość aaaaana
moja córka wyrosła z alergii pokarmowej-choc przez chwile też podejrzewałam azs.Dawałam jej to na co nie zareagowała żle, a każde nowe jedzenie wprowadzałam co 2 tygodnie. Tyle że azs nie jest uzaleznione tylko od jedzenia. Dobre info znalazłam na www.atopowe-zapalenie.pl i co nieco w ulotce: http://www.latopic.pl/pub/poradnik/biomed_ulotka_poradnik_net_pop2.pdf

"JA TEZ TAK MAM TO PRZESILENIE" - Powiedz mi czy za takie testy się płaci ? Moja lekarka nic nie wspominała o takich testach a gdzieś wyczytałam , że u tak małych dzieci testy nie wychodzą wiarygodne... Mogła byś jeszcze napisać jak takie testy przebiegają ? Dziękuję :) A co do kąpieli stosujemy emulsję do kąpieli Emolium . Co do proszku muszę jeszcze przetestować inne ale też dużo się naczytałam i żeby zadbać o skórę takiego maluszka z AZS trzeba kupować wszystko co najdroższe. Oczywiście ja na dziecku nie oszczędzam, ale zwariować można.

Gość zebedeuszka
moja córka ma 6 mies i od 5 azs. bylismy u kilkunastu lekarzz i kazdy mówil to samo- azs. mala wyglądala okropnie. bable na calym ciele. najgorsza byla buzia i szyja. wywalilam dywany, zmienilam ubranka na bawelne i piore platkach. do tego w masy wypróbowanych masci i kremów pomaga tylko LA ROCHE POSSAY LIPIKAR BAUME AP. rewelacja. a kąpiemy z KMNO4. w testach nie wyszla alergia pokarmowa wiec pewnie to czynniki zewnęytrzne ją draznily

Gość Masć Forewer
Żeby dzieci były zdrowe trzeba im podać prawidłowe jedzienie. Chodzi o to zeb7y oczyscic dziecko od srodka a dopiero wtedy znikna problemy ze skóra. Poczytaj sobie forum na ktorym walczą własnie matki z AZS u dzieci. pozdrawiam http://www.kuchniappdladzieci.pun.pl/viewforum.php?id=10 Tam są namiary do Pani Magdy ktora pomoże nawet telefonicznie udzielajac porady.

Gość mój gin mi powiedział
a czy którykolwiek z lekarzy wspomniał, że dość często zdarza się że przyczyną chorób skóry są pasożyty (owsiki dajmy na to) i czy któreś dziecko było badane w tym kierunku. Dobra poradnia dermatologiczna/alergologiczna zleca takie badania na dzień dobry. Jak dziecko nie jest zarobaczone, to wtedy się szuka poważniejszych przyczyn chorób skóry czy to azs, czy alergia pokarmowa/kontaktowa. Niestety najłatwiej jest bez wgłębiania się w temat przepisać dziecku maści sterydowe albo takie typu protopic i zalecić emolienty do pielęgnacji. Wszystko to pomaga tylko na objawy. Prawidłowo zdiagnozowana przyczyna problemów skórnych i usunięcie tej przyczyny często powoduje zniknięcie wszelkich zmian. A tak jak się błądzi po omacku lecząc tylko objawy to można się długo nie wyleczyć. A co do pytania zawartego w temacie, to każde dziecko ma inne skłonności i tolerancje na przeróżne składniki, więc nie ma złotego środka "co stosować a co nie" Z testami to samo, czasem wychodzą a czasem nie wychodzą

daj sobie spokój z ta kuchnią pięciu przemian,. to jest nienormalne. !! nawet nie próbuj . poczytaj lepiej jak matki sobie pogorszyly stan zdrowia dzieci przez to głupie gotowanie

co do badan na pasozyty nie zgodze sie. bylismy u wielu lekarzy i nikt nam nie ndal skierowania na jakiekolkwiek badania. ale robilam we wlasnym zakresie na pasozyty

Gość Masć Forewer
[zgłoś do usunięcia] detralexiarka daj sobie spokój z ta kuchnią pięciu przemian,. to jest nienormalne. !! nawet nie próbuj . poczytaj lepiej jak matki sobie pogorszyly stan zdrowia dzieci przez to głupie gotowanie JEST UDOWONIONE ZE POMAGA ZYWIENIE WG PP. A GDZIE MASZ DOWODY ZE SZKODZI? TRZEBA SIE ZAGLEBIC W TEMAT I NAPRAWDE BYC KONSEKWENTNYM TO WTEDY JEST OK.

Gość Masć Forewer
JAK ZACZYNA SIE ZYWIC WG PP TO NA POCZATKU ORGANIZM SIE OCZYSZCZA I NASTEPUJE DUZY WYSYP, LECZ PO KILKU DNIACH JEST ZNACZNA POPRAWA. ZRESZTA JESLI KOGOS TO ONTERESUJE TO SAM ZNAJDZIE ZRÓDŁO INFORMACJI.

sama mam dziecko z azs. wiec nie wypisuj bzur ze dieta uzdrawiA!!!! JAK POWIEDZIALAM O TYM LEKARZOWI to w głowe sie puknął . dzieci wogole nie powinny byc na diecie. na zadnej!

Gość Maść Forever
Weź pod uwage, że lekarze nie są żywieniowcami. Im zależy tylko na tym, żeby zarobić i zebysmy kupowali jak najwięcej w aptekach - bo za to tez mają prowizje. A poza tym to nie jest DIETA! To jest zywienie wg 5 przemian. tzke to jest roznica.

Gość Maść Forever
No i wytłumacz mi prosze jakim cudem Matki ktore przeszly na 5P z dziecmi AZS odstawiając (po koleji nie odrazu) wyleczyły je z AZS?

Gość Maść Forever
odstawiając leki* (miało być)

Gość babcia z piekna skora
detra...cos tam... jestes tym co jesz. naprawde jedzac MĄDRZE można pozbyc się wielu chorób. a lekarze nie leczą, tylko przepisują leki - jestem stara , wiem co mowie.