Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ja juz sama nie wiem - sorry

blagam o pomoc NPR

Polecane posty

Witam prosze o pomoc Ktores z Was co zna sie na NPR nie ukrywam, ze jestem lajkiem z tej dziedziny bo przez lata bralam tabsy teraz chce zajsc w ciaze i mam z tym problem: 1 - mam cykle do 27 do 35 dni (ostatnie 6 miesiecy) 2 - ostatni cykl to 27 dni 3 - temperttura w tym cyklu To: 1d - @ - 37.3 2d - @ - 37 3d - @ - 36.9 4d - @ - 36.8 5d - 36.7 6,7,8,9,10,11 d c - 36.7 12,13 - 14 d c - 36.6 15 dc - 36.5 16 dc - 36.6 17 dc - 36.7 (wypilam szampana) 3 - robie testy owulacyjne dijgital clearblu od 12dc i do disz 17dc wychodzi negatywnie 4 - sluz mam metny grutkowaty nie widze zmiany w sluzie moje putanie czy przegapilam owulacje ??? czy mam cykl bez owulacyjny czy moze owulacja dopiero bedzie (oby ) BARDZO PROSZE o odp.

Gość jejejejje
do szkoly biegiem ;(

up up

Nie widze u Ciebie skoku tmperatury w polowie cyklu-wyglada to tak jakbys nie miala owulacji-kup sobie w aptece albo w Rossmann testy owulacyjne LH

Gość niebieskozielona
wg mnie owulacji jeszcze nie było. W temperaturach nie widać wyraźnego skoku, więc czekaj dalej na owulację. co do pytania czy cykl jest bezowulacyjni to można stwierdzi dopiero po tym jak dostaniesz krwawienie lub jak wolisz miesiączkę. Do momentu aż nie skończy się cykl to owulacja ma szanse jeszcze się odbyć.

niebieskozielona wiec radzisz mi zakupic kolejny test owu i kontynuowac do konca tego cyklu ??

a i moje pytanie, owulacja nastepuje po skoku temp czy przed skokiem ?? sory za takie prostackie pytania ale serio juz sie zagmatfalam w tym wszystkim ( i np jaka tem wskazywalaby u mnieowu)

Gość niebieskozielona
test ci nie powie czy była owulacja bardziej niż skok temperatury. Tak naprawdę lutropina może się wydzielać test ją wykryje a owulacja nie musi wcale nastąpić, ale to już rzadkie przypadki. Ale dobrze jest testować bo wiesz że może się zbliżać do owulacji, a temperaturą można stwierdzić tylko że faktycznie miała miejsce. To jest twój pierwszy cykl który obserwujesz?

tak to jest 1 tylko tez mnie martwi brak sluzu :( mam taki metny pije siemie lniane + wiesiolek (2 miesiac) + przywrotnik

Gość niebieskozielona
na ogół owulacja następuje tuż przed skokiem, ciałko żółte uwalnia się przy pęknięciu pęcherzyka, wydziela progesteron który powoduje wzrost temperatury. Ale zdarzają się też przypadki że może wystąpić do 2 dni przed (tu chyba chodzi o przepływ informacji między jajnik - przysadka mózgowa), albo do 2 dni po skoku kiedy na przykład się zaczyna wcześniej ciałko żółte wydzielać.

Gość niebieskozielona
zastanawiało mnie czy we wcześniejszych cyklach też nie obserwowałaś śluzu. nie wiem jak działa przewrotnik ale co do wiesiołka i siemienia mogę się wypowiedzieć. Wiesiołek to zależy czy bierzesz w tabletkach czy w kapsułkach, ponoć przy tabletkach można czekać i czekać na ten śluz. I oczywiście tylko do owulacji przy staraniach o dziecko. Potem powinno się zamienić na siemię lniane w drugiej fazie cyklu. Na ogół się czeka przy wiesiołku do 3 cykli na śluz, ale często działa już od razu. Proponuję jeszcze do tego uzupełnić magnez, bo jego niedobór powoduje najczęstsze problemy z cyklem.

Gość niebieskozielona
chciałam napisać że wiesiołek się stosuje tylko do owulacji. Trochę zagmatwałam. jeśli zdarzają ci się cykle 35 dniowe to owulacja jeszcze się może odbyć. jeszcze tak z ciekawości, kiedy odstawiłaś tabletki. Czytałam że problemy z cyklem po nich mogą trwać nawet 1,5 roku.

tabletki bralam prawie 8 lat z przerwami. Cytologie i usg mialam w grudniu i ginekolog powiedzial, ze wszystko jest ok. Co do sluzu to byl widoczny w poprzednich cyklach (np. w ostatnim to byl jak kurze bialko w 14dc (ale to byl cykl 27dniowy) i co dziwne w tym dniu byl stosunek ale nie udalo mi sie zajsc w ciaze - w poprzednich tez pamietam ale juz nie zapisywalam teko i mam luke w pamieci ;) co do wiesiolka to biore kapsulki 5 sztuk na dzien

Ale zanim zaczelam stosowac antykoncepcje to tez nie mialam regularnych miesiaczek tak wiec - tak juz mam

ups tego sorki

niebieskozielona przepraszam, ze Cie tak mecze ale .... kiedy powinien zmienic sie sluz na ile czasu przed owu dzien dwa ?? przed i jeszcze jedno jeli test owulacyjny wykryje skok i wyjdzie pozytywny to powinam zaczac starac sie tego samego dnia czy lepiej odczekac powiedzmy 12 h ??

Gość siemie lniane
zrob sobie badanie na progesteron on ci powie czy wogole masz owulacje. jak bedzie powyzej 4 to znaczy ze masz i mozesz dzialac, jak ponizej to masz bezowulacyjne cykle, i wtedy najlepiej do gina na monitoring.

Gość siemie lniane
aaa i to badanie najlepiej wykonac w 25 dniu cyklu, wiaodm ze jak ma sie niereguralne to tak na oko:) oko 25 lub pozniej.

Gość niebieskozielona
więc jednak nie masz tak że całkowicie nie masz śluzu płodnego. Ja bym radziła z testami owulacyjnymi poczekać aż sie zacznie pojawiać śluz o właściwościach płodnych, bo wcześniej to chyba nie ma sensu, chyba że miałabyś problem z całkowitym brakiem śluzu to wtedy co innego. Co do badań to cytologią i USG można sprawdzić czy wszystko z narządami jest w porządku ale nie sprawdzisz tym czy masz cykle owulacyjne i czy jest wszystko prawidłowo. Chyba że monitoring i badania hormonalne. O tym jak organizm dochodzi do siebie po tabletkach najwięcej mogą powiedzieć dziewczyny które po nich zaczęły się obserwować. Ja jak się uczyłam NPR to przeczytałam swego czasu dużo tematów na forach gdzie wypowiadały się także dziewczyny które miały za sobą tabletki i był przypadki że wszystko było dobrze i szybko wracało do normy od razu ale były też takie gdzie na dość regularne cykle tylko co któryś był owulacyjny, ale to już skrajne przypadki.

Gość niebieskozielona
to kiedy sie śluz zmienia to nie ma na to reguły. możesz mieć 5 dni przed a możesz mieć 1 dzień tylko a możesz nie mieć wcale lub tylko przy szyjce zauważalny. Co do testowania to ja się za bardzo na tym nie znam ile po pozytywnym teście powinno się. chyba nie ma na to reguły. Lutropina ma wyższy poziom przez jakiś niecały dzień i dopiero po jej skoku jest owulacja. Ale powiedzmy że robisz testy rano a lutropina skoczy po południu poprzedniego dnia, nie wiesz czy jesteś przed jej skokiem czy po. nie wiesz w którym momencie jej wzrostu jest owulacja, nic nie wiesz. Ale 12 godzin po owulacji masz szanse na zapłodnienie.

Gość niebieskozielona
progesteron najlepiej zbadać 7 dni po owulacji, jak już się męczysz z obserwacją to nie trzeba na oko.

niebieskozielona Moze jeszcze nadejdzie owu - myslisz, ze moze jescze wystapic jesli mam takie od 27 de 35d zaczekam "spokojnie" kupie dzis te testy i bede robic do konca cyklu. oby to byly ostatnie hihi Dodam tez, ze ostatnio mialam 2 tygodnie bardzo stresujace - moze to tez ma wplyw.

Gość niebieskozielona
stres ma wpływ ale to nie jest reguła

DZIEKUJE za odp. pozdrawiam i zycze milego dnia ;)

Polecam potral: http://28dni.pl/ Tam znajdziesz wiele informacji na temat tej metody, możesz załozyć własn profil i uzyskać pomoc w interpretacji wykresow. Jest także forum gdzie możan wymienić doświadczenia.

1d - @ - 37.3 2d - @ - 37 3d - @ - 36.9 4d - @ - 36.8 5d - 36.7 6,7,8,9,10,11 d c - 36.7 12,13 - 14 d c - 36.6 15 dc - 36.5 16 dc - 36.6 17 dc - 36.7 (wypilam szampana) 18dc - 36.7 19.dc - 36.6 20 dc - 26.6 21 dc - 36.6 czy to mozliwe, ze w tym cyklu nie bede miala owulacji jak do tej pory testy owulacyjne wychodza negatywnie dzis mam 21 dc

up up

Gość niebieskozielona
jest to możliwe ale do puki nie dostaniesz krwawienia to nie wiesz czy cykl będzie bezowulacyjny.

Gość clossssss
miałam same takie cykle, dostałam clostylbegyt od ginekologa-endokrynologa i w pierwszym cyklu z tym lekiem zaskoczyłam. Idź do dobrego lekarza (o ile będziesz miała takie cykle dłuższy czas, bo cykle bezowulacyjne zdarzają się każdej kobiecie)