Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jo-------anna

Czy to takie TRUDNE?

Polecane posty

Gość Jo-------anna

Dziewczyny, dlaczego robicie takie okropne błędy w swoich wpisach? Przecież zasady ortografii są proste. Wystarczy się przyłożyć, poznać je czy chociażby poczytać więcej książek. Nawet w głupiej kafe błędy popełniane przy tworzeniu wpisu są podkreślane, więc dlaczego na to nie patrzycie? - "zalerzy" - "przeczkole" - "warzne" - "ktura" Te wyrazy właśnie przewinęły mi się w ciągu chwili przeglądania wątków. To jest jakaś porażka. Tak kaleczyć swój ojczysty język.

nie ukrywam że i mi się zdarza popełniać błędy ale te przykłady co podałaś to już faktycznie przegięcie na całej linii szczególnie to "ktura" :D też mnie to drażni ale co zrobisz, a co do podkreślania błędów to niestety ale moja mozilla zwariowała i podkreśla wszystko praktycznie :D:D:D więc tym nie mam się co sugerować ooo nawet wyraz "więc" podkreśliła

Gość georginiaaa
Zgadzam sie z autorką! Jak zaczynałam tu pisać, byłam przerażona, teraz juz się przyzwyczaiłam :-O

Gość powiem ci dlaczego
bo tu siedzą w większości niewykształcone bezrobotne matki, które zajmują się tylko prowokowaniem innych na kafeterii.

Gość Jo-------anna
Mozilla pewnie podkreśla Ci wyrazy z polskimi znakami,z tego względu, że masz przestawiony język. :-)

Bo teraz jest w modzie mieć dysortografię, dysleksję, a nawet dyskalkulię - nie obrażając ludzi rzeczywiście dotkniętych tymi przypadłościami.

Gość Jo-------anna
Ale co druga pisze, że jest wykształcona, dobrze zarabia. To gdzie tu sens? Elokwencją większość z nich nie grzeszy..

hmmm możliwe ale ja sobie nie wyobrażam pisania bez polskich znaków :D:D:D oooo wyraz "polskich" i "pisania" tez podkreśliła :D:D:D co drugi wyraz mam na czerwono :) ale masz rację zaraz sprawdzę w ustawieniach jaki mam język :)

Gość Jo-------anna
Ja osobiście znam ludzi z tymi przypadłościami, ale oni chociaż starają się nie robić błędów lub chociaż korzystają np. z takich podkreśleń..

bo ja tu już nie raz zauważyłam totalny fałsz :D:D:D ta sama babka w jednym temacie pisze jak to mają z mężem po 4000 wypłat a w drugim temacie nagle się super oriętuje jakie trzeba spełniać warunki by dostać zasiłek rodzinny i ile on wynosi :D:D:D fałsz i obłuda to podstawowe cechy jakiś 70% bab które tu siedzą :) a jak ktoś pisze prawdę to go zwykle zjadają jeszcze przed śniadaniem

Gość powiem ci dlaczego
Oczywiście, Joanno. :) tutaj co druga jest po 2 dziennych kierunkach, zarabia 10 tys. a mąż 2 razy tyle. Rzeczywistość jest bolesna, więc chociaż tutaj chcą sobie podkoloryzować.

Gość Jo-------anna
Być może nie mają nic lepszego do zrobienia. ja zawsze dziwiłam się takim ludziom.Po co udawać kimś,kim się nie jest? I jaka z tego radość? Nie rozumiem. Ktoś się sztucznie dowartościuje, ale po co? Skoro właściwie nie pisał o sobie, tylko o jakiejś nieistniejącej postaci.

Ja akurat masz dyslekcje, na dodatek mam masakryczny charakter pisma. Ale ja od wczesnego dziecinstwa bardzo duzo czytam, wkulam na pamiec zasady i niektore wyrazy tez wykulam wzrokowo bo nie chcialam sie bawic w papierki na maturze i studiach. Sama niekiedy zalamuje rece jak czytam byki tutaj na kafe, no ale co zrobic. P.S Nie uzywam polskich znakow, po 6 latach kiedy nie mialam polskiej klawiatury, teraz mi sie nie chce i na codzien przyzwyczailam sie do pisania bez ; oczywiscie na kafe i w prywatnych wiadomosciach bo w pracy/na uczelni nie bede sie blaznic.

Gość dysLEKSJA
a nie dyslekcja!!!!!!!!!!!!!!!!!! no chyba, że te byki przez to, że się lekcji w szkole unikało...

nie moja droga, byki w moim przypadku sa glownie przez to ze pisze ze sluchu ( i nie ma znaczenia czy chodzi o nasz jezyk czy np. o ang gdzie mialam problem, bo ze sluchu czesto zamienialam a na e i odwrotnie). Na lekcje chodzilam, malo tego mam celujacy z j.polskiego, wygralam kilka konkursow literackich i nawet udalo mi sie dojsc dosc wysoko w olimpiadach jezykowych. Nikt nie jest idealny ale co jak co to juz wole napisac blad natury 'sluchowej'niz czysto ort. Tym bardziej ze od matury , poza kafe i wymiana zdac z polskimi znajomymi wogole juz nie pisze w j. polskim.

Gość dysLEKSJA
Nawet nie rozumiesz, co się do ciebie pisze :O

Gość _toiowo
Do :P:P:P:P:P Kuźwa nastepna ORIENTUJE a nie ORIĘTUJE matko boska

Gość _toiowo
a tak na marginesie, nie trzeba kończyć 2 kierunkó i zarabiać 10tys żeby pisać poprawnie. Ortografia jest w szkole podstawowej a nie na studiach nieuki

Gość _toiowo
to "oriętuje " było do : P: P: P: P

Gość z tego co rozmumiem to
P:P:P:P:P:P napisała specjalnie "oriętuje"

Gość _toiowo
nie jestem tego taka pewna czy specjalnie :)

Gość _toiowo
juz nie wspomnę o tym, że "w ogóle " piszemy oddzielnie o czym mam wrażenie wie garstka ludzi.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Szczerze? Nie zwracam uwagi na orty, ponieważ w pracy mam od tego korektę błędów. Poza tym bardziej mnie drażni fakt, że ludzie zapominają o czymś takim jak rodzaj nijaki "te dziecko" "te wino" itp. I to nie tylko na kafe a często w polskich mediach może usłyszeć właśnie takie texty.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyy
tak jak poza tym, a nie pozatym

Gość _toiowo
to bardzo źle, że nie zwracasz uwagi na orty. To powinno razić ale jak ma razić skoro ludzie nie wiedzą jak sie pisze dany wyraz.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Nie zwracam, staram się pisać poprawnie. Ale jakoś nie muszę na siłę kogoś poprawiać. Tak po prostu. ;-)

Mnie też denerwują takie błędy....takie widoczne....rzucające się w oczy, które aż kłują. Często na samym początku myślałam, że to są zwyczajne prowokacje, nie mieściło mi się w głowie, że można robić takie byki. Jest tu tyle fajnych tematów, które z chęcią bym śledziła na bieżąco, ale nie daję rady ich czytać. Ręce mi opadają na "kwiatki" typu : " Pani w pszedszkolu nakżyczała na moją curkę bo połamała kretki". Zaraz sobie myślę kto "curkę" nauczy.... Stwierdziłam, że po co mam się irytować, nie w takim celu wchodzę na forum. Tematy naszpikowane bykami omijam więc szerokim łukiem.