Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem czy warto

czy warto iść na prawo?czy prawnik dużo zarabia?

Polecane posty

Gość gość
Stazi wyjadacze, którzy siedzą w tym biznesie co najmniej od początku lat 90-tych zarabiają dużo. Ale młodzi prawnicy - ci bez koneksji rodzinnych, zarabiają grosze. Jak nie jesteś dziedzicem swietnie prosperującej kancelarii po rodzicu to NIGDY W ŻYCIU nie rób sobie tej krzywdy i nie idź na prawo ! Nauki w porównaniu z resztą kierunków humanistycznych bardzo dużo a same studia, a nawet aplikacja - bez rodzica z kancelarią, dają ci takie same kwalifikacje do smażenia frytek w MC jak po socjologii czy zarządzaniu. Jak już ktoś jest bardzo uparty na to prawo to TYLKO ZAOCZNIE, a w między czasie obowiązkowo praca w kancelarii. Moje dwie znajome składały cv na to samo stanowisko - jedna po dziennych bez doświadczenia, druga po zaocznych ale z pracą już wczesniej w kancelarii. Robotę dostała ta druga.

Gość gość
no i te zaoczne jak juz to oczywscie najlepiej na uniwerku. Pracodawca zawsze przychylniej patrzy sie na ludzi po uniwerku niz kolejnej wyższej szkole robienia halasu.

Gość gość
mój kumpel, świeżo upieczony radca, właśnie zamyka kancelarię bo pies z kulawą noga do niego nie przychodził. nie dlatego, ze coś robił zle. Po prostu nie ma chętnych, każdy woli sobie wygooglowac problem prawny a 'grube ryby' mają już zapewnioną obsługę prawną przez korporacje prawnicze. Wiec raczej nie opaca sie... Generalnie dzis w ogole nie opłaca sie studiować. Ludzie zachwalają kierunki inżynierskie ale one sa bardzo nie pewne, moj chlopak to inzynier budownictwa ale zleceń nie ma bo kazdy woli doświadczonych fachowców - wiec wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. Ja jestem na stomie - ale jak widzę, ze prawie na kazdym rogu jest dentysta to mnie szlag trafia...żałuje, że nie poszłam na lekarski i dużo ludzi na stomie tego żałuje. Co prawda nie zazdroszcze im tych dyżurów ale wachlarz możliwości o wiele szerszy niz po stomie... Wiec o ile ktos sie nie wybiera na studia lekarskie to o wiele lepiej jest zainwestowac i otworzyc dwie budy z kebabami w *****iwym miejscu niz tracic czas na inne studia - wtedy znajmosc prawa czy ekonomi jak najbardziej moze sie przydać - ale nie stricte jako zrodlo dochodu.

Gość gość
Idź na prawo...jak będziesz dobry zalapiesz sie do korporacji w ktorej będziesz tyrać 12 godzin za 2000 zł, zawsze tez mozesz otworzyć własna kancelarie...ktora zamkniesz po 2 miesiącach bo nie będziesz mieć klientów. Ktoś jeszcze chętny do studiowania prawa ?

Gość asanka87
To zależy od firmy, czy faktycznie potrzebujesz prawnika na co dzień, czy tylko od święta? Warto dać prawnikowi do sprawdzenia umowy nawet jeśli korzystasz z wzorów typu http://poradnikprzedsiebiorcy.pl/pobierz/umowy , bo każda działalność jest trochę inna i wymaga innego podejścia chociażby do kwestii tajemnicy służbowej.

Gość gość
Po prawie można robic wiele rzeczy np. pracować w firmach, bankach jako prawnik bez aplikacji, można pracować w policji w wydziale np. kryminalnym itd. Powiem tak, wg mnie jest to na pewno lepsze niż jakieś zarządzania czy marketingi, ale gorsze np. ode medycyny czy stomatologii, informatyki... Choć i ze scisłymi kierunkami jest w ostatnich latach coraz wiecej absolwentow i np. moj kolega po budowie maszyn maduzy problem z praca, także prawie w kazdym zawodzie teraz jest ciezko o prace, może oprocz tych zwiazanych z sluzbą zdrowia

Gość prawictwo pospolite 114
prawnicy mało zarabiają , jest ich 5 razy więcej niż za 15 lat temu . Wiec wysyp olbrzymi .. Taka ilosc zmusza do obnizania cen lepiej idz na medycynę . .W Polsce brakuje chirurgów

Gość gość
Znam też osobe po prawie, ktora zrobila kursy ksiegowosci i jest... ksiegową. Wiadomo, ze to nie zwiazane z jej kierunkiem studiow, ale zawsze jednak lepiej to wyglada w cv ,ze skonczyla prawo, poza tym ksiegowe tez nieraz proszą prawnikow o pomoc. Także to taki zawod ze mozna robic wiele roznych rzeczy, czasem bardziej, czasem mniej oplacalnych

Polska ma najmniejszą ilosc lekarzy na 1000 osób w UE natomiast prawników mamy za dużo i dlatego nie warto chyba ze niechodzi ci o zarobki , tylko lubisz ten zawód .. Zarobki będą marne

Gość gość
prawictwo- tylko, ze na medycyne jest się bardzo ciezko dostac, trzeba zdać mature rozszerzoną z biologii, chemii i fizyki na okolo 90 % , potem studia to też duuuużo pracy i kilka lat specjalizacji na którą wcale niełatwo się dostać. Już lepiej jest ze stomatologią, ale stomatologów teraz też jest sporo, mam ciocię dentystkę i narzeka, ze jest mniej pacjentow bo sporo gabinetów noweych powstało w ostatnich latach. Ale taki stomatolog nadal biedny nie jest, tylko tez nstudia kosztuja sporo wysilku i nie kazdy da sobie na nich rade

Polska ma najmniejszą ilosc lekarzy na 1000 osób w UE natomiast prawników mamy za dużo i dlatego nie warto chyba ze nie chodzi ci o zarobki , tylko lubisz ten zawód .. Zarobki będą marne .. Dawniej, prawnicy zarabiali na kargulach i pawlakach , teraz mamy mądre spoleczeństwo i dają się naciągać i się nie sądzą o byle co 95 % ludzi nie ma zamiaru chodzić po sądach , bo to jednak uwłacza ich godności .. Sądzą się tylko stare babcie z radia maryja

Gość gość
11:05- no wlasnie to się bierze stąd, ze studia prawnicze sa łatwiej dostępne i łatwiejsze (choc nie są też łatwe na tych panstwowych uczelniach), a na medycyne dostaje się raczej malo osob, a platne studia kosztuja około 30 tys za rok

ja znam chirurga który wyciąga spokojnie 25 tys miesięcznie .. ale zawód ciężki hehe.. Poza tym nie chodzi o pieniądze dyspozycyjnośc nawet w nocy , operacje przeprowadzić trzeba

Gość gość
Ale sa tez takie zawody nad którymi warto się zastananowić jak np. technik usług dentystycznych- protetyk. to tylko 2 lata studium i można robic protezy, tylko ich też jest podobno juz troche, ale to oplacalny zawod

Dawniej, prawnicy zarabiali na kargulach i pawlakach , teraz mamy mądre spoleczeństwo i nie dają się naciągać . mała poprawka

Gość gość
No żeby zostac chirurgiem wydaje mi się, ze trzeba być wybitnym lekarzem... Bo to juz jest bardzo odpowiedzialna praca. Nie każdy ma takie zdolności żeby skonczyc sama medycynę, a zeby zostać chirurgiem to już w ogole. Albo tak sobie myslalam kiedyś, ze nawet zostanie zwykłym kucharzem czy kosmetyczką , frzyjerką, bardziej by się opłacało na "zachodzie" czyli w DE np. niz u nas pracować za biurkiem po studiach

Gość gość
Ale po prawie jeszcze są takie możliwości, ze np. 2 lata można orzekać jako asesor sądowy i wtedy można zostać od razu sędzią, bez ukonczenia aplikacji. Można też zrobić np.rzeczoznastwo nieruchomości i je wyceniać. Trzeba miec tylko pomysl na siebie, ale jest kilka możliwości zwiazanych z prawem. Oczywiscie tez prawnik nie musi pracowac w zawodzie, znam dziewczynę, która po prawie pracuje w agencji reklamowej i tam niezle zarabia

a czy widział ktoś emigrującego chirurga ? Przecież oni za 10 minutową wizytę konsultacje po zmiażdzeniu nogi w wypadku samochodowym i operacji biorą 50 zł w 10 minut 50 zł .. Standardowy zarobek

Gość gość
No tak, zgdaza się , ja nie pisałam tutaj o tym żeby akurat chirurdzy emigrowali, ale ,że bardziej sie oplaca czasem emigracja niz praca ZA BIURKIEM. tylko to nie jest tez tak, ze sobie zaplanujesz pewnego dnia, ze zostane chirurgiem i na pewno sie to uda

Gość gość
Zreszta ja poszłam na prawo, dzisiaj pracuje w banku i zarabiam powiedzmy zadowalajaco, ale tez nie niewiadomo ile. Studia były ciężkie, dużo zakuwania po nocach. Ale drugi raz bym nie wybrala tego kierunku, celowałabym w stomatologię

Ja jestem radcą prawnym i pracuję w państwowej instytucji. Moje zarobki w przeliczeniu na godzinę to 60 zł.

Gość gość
Zalezy jakie prawnik ( trzeba być dobrym w swoim zawodzie), gdzie pracuje itd.

Gość BernardNajman
Jako prawnik zaistnieć jest naprawdę ciężko bez znajomości się w dzisiejszych czasach nic nie załatwia, w kancelariach są dziadkowie, synowie, wnuczęta, kuzyni, tzw. "biznes rodzinny", można spróbować się wybić na jakiś praktykach czy stażach, ale jest ciężko. Proszę na ten temat poczytać. http://amazonkakrystyna.waw.pl/2017/01/10/wybor-zawodu-prawnik/

Gość OlaMika
Zawód prawnik to bardzo dobrze płatna praca, pod warunkiem że masz znajomości, inaczej jest prawie niemożliwe się wybić. Prawników jest teraz mnóstwo i na każdym kroku można minąć kancelarię prawniczą. Warto dobrze przemyśleć swoją decyzję. Proszę poczytać http://amazonkakrystyna.waw.pl/2017/01/10/wybor-zawodu-prawnik/