Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobietkataka90

centralne + boiler elektryczny- wytlumaczcie mi

Polecane posty

Gość kobietkataka90

czy jak sie zalozy centralne w mieszkaniu w bloku, i do tego dodatkowo boilre elektryczny w lazience, to ciepla woda bedzie tylko z bolera??? czy jak sie pali w centralnym to tez bedzie w kranie ciepla woda??????

Gość kobietkataka90
boJler oczywiscie, literowke poprawiam bo bym porzeciez za chwile zostala zjechana z gory na dol.

Gość z centralnego tez bd
ciepla woda

Gość Ivan Koniev
Dziwnie to napisane. Każdy ma mieć oddzielna kotłownię w bloku?

Gość kobietkataka90
no u mnie nie ma kotlowni, jak sobie ktos zalozy centarlne to ma swoj piec w mieszkaniu

Gość kobietkataka90
obecnie mam tak, piece kaflowe w pokojach (w ktorych sie od lat nie pali wiec tylko zajmuja miejsce) i piec w kuchni w ktorym zeby miec ciepla wode trzeba palic weglem i drzewem. i to jest meczace. dzis bym chlop od remontow i zaproponowal zalozenie centralnego plus elektryczny bojler w lazience

Gość kobietkataka90
czyli dobrze rozumiem ze w centralnym sie bedzie palic w zime zeby bylo cieplo w mieszkaniu i do tego bedzie woda w a lato na ciepla wode bedzie bojler elektryczny w lazience. czyli dobra sprawa

Gość proste i od ciebie
To zależy tylko od ciebie. Centralne ogrzewanie w mieszkaniu.....aby mieć centralne ogrzewanie (CO) , to musisz założuć specjalny piec CO. Ten piec moze być dwufunkcyjny, to znaczy ma dwie funkcje....czyli ogrzewanie wody do kaloryferów i ogrzewanie wody ciepłej do mycia się. Jeśli założy się piec jednofunkcyjny CO...to jest tylko ogrzewanie kaloryferów , jedynie funkcja ogrzewania mieszkania. Ciepła woda do mycia się ...jest wtedy gdy kocioł CO jest dwufunkcyjny. W momencie brania ciepłej wody piec grzeje wode do mycia się i w tym momencie nie grzeje CO (przez te minuty gdy korzystasz z ciepłej wody , jak zakręcisz ciepłą wode to znowu piec zajmuje sie grzaniem kaloryferów)...tak jest zimą, a latem ogrzewanie CO jest wyłaczone i piec CO grzeje jedynie wodę do mycia się. (Są też inne piece i różne ich możliwości, są też piece CO jednofunkcyjne tylko do ogrzewania mieszkania bez ogrzewania ciepłej wody do mycia się). Oprócz kotła dwufunkcyjnego, można jeszcze mieć dodatkowe źródło ciepłej wody, czyli bojler elektryczny. Wtedy możesz zamiennie czerpac ciepłą wode do mycia się , zamiennie z dwóch źródeł. Albo z pieca CO (gaz)...albo po zamknięciu zaworów ( tak odcinasz płynięcie ciepłej wody przez piec CO i zaworami kierujesz przepływ wody przez bojler elektryczny), możesz włączyć bojler elektryczny i wtedy woda ciepła jest z tego bojlera elektrycznego a nie z pieca CO. Czyli sama decydujesz , czy masz ciepłą wodę z pieca CO czy też z bojlera elektrycznego. mam nadzieję że jasno wytłumaczyłam.

Gość Wiki098
Wez ty ich nie słuchaj bo chyba nie rozumieją. Jesli mieszkasz w bloku woda bedzie ciepła tylko z bojlera. Jeżeli mieszkalabys w domu jednorodzinnym moglabys korzystać z ogrzanej wody z centralnego

Gość proste i od ciebie
aha Czasem zależy od instalacji...gdy piec służy jedynie do ogrzewania mieszkania ....a łazienka jest daleko i trudno jest zrobić instalację dopływu wody z pieca CO do łazienki. Wtedy decydujemy się na ciepła wodę z bojlera elektr. umieszczonego bliżej w łazience. Bo chyba nie chcesz mieć rury z ciepła woda biegnącą przez całe mieszkanie od pieca CO do łazienki....rura bywa widoczna i nieestetycznie wygląda). Wtedy rozwiązaniem jest piec CO jednofunkcyjny (tańszy) do ogrzewania mieszkania...i dodatkowo osobny bojler elektryczny do ciepłej wody.

Gość proste i od ciebie
Do wiki Mieszasz Wiki. Nie ma znaczenia czy to mieszkanie czy dom jednorodzinny. Ma znaczenie jedynie jaki masz piec CO i jakie sa techniczne mozliwości poprowadzenia instalacji wodnej i CO. W mieszkaniu bywają ograniczone możliwości zrobienia nowej lnstalacji CO i instalacji wodnej...i tylko od tego zależy wybranie rodzaju pieca CO i zależy decyzja jakie wybierzemy źródło ciepłej wody. Czy są techniczne warunki czerpania ciepłej wody z dwufunkcyjnego pieca CO czy też musimy się ograniczyć do ciepłej wody z bojlera elektrycznego i zadowolić się piecem CO jednofunkcyjnym. Jeśli warunki techniczne pozwalaja , możemy się zdecydować na dwa źródła ciepłej wody...i z pieca CO i z bojlera elektrycznego. Możemy TO mieć zarówno w mieszkaniu jak i w domku jednorodzinnym Praktycznie....tańszym rozwiązaniem jest piec CO o mniejszej mocy jednofunkcyjny , bo wystarczy do ogrzania małego mieszkania...chociaż w mieszkaniu często musi być to piec z zamkniętą komora spalania (droższy)......wszystko zależy od możliwości technicznych w mieszkaniu..od tego co się da zrobić.

Gość Wiki098
Wcale nie mieszam... Mowie jak jest tylko w bloku nie da się ogrzewać wody z centralnego kurwa czy to takie trudne do zrozumienia? Akurat mojej sąsiadce administracja wlepila grzywną za podłączenie się do centralnego

Gość Ivan Koniev
Rozumiem ,że chcesz w piecu palić węglem?

Gość Wiki098
Wcale nie mieszam... Mowie jak jest tylko w bloku nie da się ogrzewać wody z centralnego kurwa czy to takie trudne do zrozumienia? Akurat mojej sąsiadce administracja wlepila grzywną za podłączenie się do centralnego

Gość kobietkataka90
mieszkam w bloku, i bedzie zakladany piec centralny i bojler elektryczny, tylko wlasnie nie wiem teraz jak to bedzie z ta woda, ale chyba tak jak napisal ktos wyzej ze centalny bedzie do ogrzewania mieszkania w zimie, a bojlerem bedziemy grzac wode na kapiel... a jak to wychodzi z rachunkami??? ppodobno bojler elektryczny to ogromne wydatki. teraz za prad placimy 200 zl co dwa miesiace......

Gość kobietkataka90
tak w tym centralnym bedzie sie dalej palilo tak jak teraz weglem i drzewem lub samym weglem

Gość wdedw3dw
a ja mam w domu boiler ktory grzeje wode gdy sie pali w piecu, a jak sie nie pali to ten sam boiler podlacza sie pod prad i jest ciepla woda

Gość kobietkataka90
a jak to bedzie kiedy caly blok podlacza do centalnego kiedys??? bo takie sa plany, ze za kilka lat maja byc nasze bloki podlaczane do kotlowni i ma byc centralne, czyli bede musiala likwidowac ten piec tak?

Gość Ivan Koniev
Jak bojler będzie podłączony do centralnego to będziesz miała w nim ciepłą wodę gdy będzie napalone w piecu. Jak będziesz miała bojler elektryczny to ciepłą wodę będziesz miała gdy będzie podłączony do prądu. Trzecia opcja to bojler elektryczny z wężownicą. W tym przypadku palisz w piecu masz ciepłą wodę nie palisz też masz ciepłą wodę bo podgrzewasz elektrycznie. Jak widzisz wszystko zależy od rodzaju bojlera.

Gość kobietkataka90
no to juz sama nie wiem jak to bedzie... koles mowil ze ze wszystkim wyjdzie 5 tysiecy, piec c.o, bojler elektr, 2 grzejniki do dwoch pokoi, wymiana syfonu w wannie, zabudowanie rur, wanna i umywalka nowa, plytkowanie obok wanny i umywalki, malowanie reszty lazienki. czyli wychodzi na to ze bojler i piec beda te najtansze najzwyklejsze, wiec ja tak to rozumiem ze c.o bedzie tylko do grzania grzejnikow na zime, a bojler do grzania wody... ?

Gość proste i od ciebie
ależ mieszasz Wiki Nie wiem dlaczego twojej sąsiadce....może nie spełniła warunków uzgodnieniowych, albo naruszyła jakąś wyłączność spółdzielni....nie podajesz sczegółowych informacji. Każdy ma prawo do zrobienia swojego niezależnego ogrzewania i ciepłej wody, ale trzeba spełnić kilka warunków administracyjnych i musza zaistnieć wymagane coś zaniedbała i zrobiła niezgodnie z prawem...nie wyjaśniasz tego. Ja w swojej wypowiedzi nie poruszam szczegółów administracyjnych, bo autorka raczej chce zrozumieć technologiczne zasady działania CO i ciepłej wody. Bo może się niektórym wydawać że jak jest CO to automatycznie musi być ciepła woda, a to nie tak, ciepła woda jest dodatkową funkcją i trzeba spełnić kilka kosztownych warunków aby ta funkcja była i działała (choćby doprowadzenie rury od pieca do umywalki czy wanny i zasobnik na wodę) . Skupiłam się też w zasadzie na ogrzewaniu gazowym , ale jeśli ma to być piec CO na węgiel czy koks....to zasada techniczna jest taka sama, jedynie do ciepłej wody z CO jest potrzebny zasobnik na ciepłą wode czyli dodatkowy baniak obok pieca...w mieszkaniu chyba niekoniecznie jest miejsce na takie baniaki. Więc łatwiej zawiesić bojler elektryczny na ciepłą wodę i zrezygnować z uzyskiwania ciepłej wody z pieca CO.

Gość kobietkataka90
czyli chyba bede miala ta trzecia opcje, bo cos koles mowil o paleniu w piecu tylko w zime

Gość kobietkataka90
a to jak chcemy zrobic ten remont to trzeba jakies podanie pisac o pozwolenie????

Gość Ivan Koniev
Jak nie proponował grzejnika w łazience to będziesz miała bojler tylko na prąd.

Gość kobietkataka90
no nie przypominam sobie zeby cos mowil o grzejniku w lazience

Gość kobietkataka90
a bedzie to drogie rozwiazanie? w sensie rachunki

Gość kobietkataka90
o ile mniej wiecej wzrosna rachunki za prad, placimy kolo 200 zl za 2 miesiace

Gość eftgt
bedzie ciepla i w kranie!!