Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AAPiter

Ból zęba po plombowaniu

Polecane posty

Witam Boli mnie ząb podczas gryzienia nim czegoś twardszego, zaczęło się tak ze ząb delikatnie czasami pobolewał(delikatnie), wiec poszedłem do dentystki, która zrobiła RTG i stwierdziła ze pod plombą amalgamatową jest próchnica, amalgamat wyrzuciła(nie mam około 1/3 zęba) i zaplombowała normalną białą plombą, ząb przez 2tyg mnie bolał podczas jedzenia, więc poszedłem do niej spiłowała go i powiedziała ze jeśli nie przestanie to musi kanałowo leczyć. Ząb nadal boli, a minął już ponad miesiąc.. Co robić? Zamienic dentystę, czy iść do tej samej na leczenia kanałowe? Po jej leczeniu ząb stał się delikatnie nadwrażliwy, a nigdy nie miałem z nadwrażliwością problemów. Pozdrawiam

Gość szyferek
Może się zdarzyć ze ząb jeszcze jest za wysoki i potrzeba go odrobinę spiłować. Jeśli jest nadwrażliwy to przez jakiś okres spróbuj używać pasty sensodyne - na nadwrażliwość. Jeśli nie pomoże to może faktycznie potrzebne będzie leczenie kanałowe. Więcej ciekawych informacji na mojej stronie http://higienistkastom.blogspot.com/

Dziękuje za odpowiedz ;) Za wysoki nie jest bo już raz był piłowany i jak wezmę go chwycę palcami i ruszam na boki to boli trochę. Dentystka mówiła ze miałem głęboko próchnice... a pęcherzyk powietrza pod plombą może być, czy raczej mało prawdopodobne, bo o takich przypadkach czytałem.. Jeśli jednak się okaże ze muszę go leczyć kanałowo to czy muszę to zrobić jak najszybciej, czy mogę poczekać z tym miesiąc do dwóch maksymalnie? Dawniej leczyłem zęby poza moim obecnym miejscem zamieszkania (40km), był to drogi stomatolog, ale wszystkie zęby były zrobione wzorowi i na kanałowe wolał bym iść do niego zrobić to raz, a porządnie, a to chyba będzie koszt w granicach 400zl..

Zapomniałem dopisać że używam elmex zieloną, a ząb tylko czasami jest nadwrażliwy i to delikatnie ;-)

AAPiter ja tez mialam podobna sytuacje...ale kazalam zeba przeleczyc jeszcze raz,,,, zostało włozone lekarstwo, zmiana opatrunkow co 3 dni potem jeszcze raz lekarstwo i teraz bede miec wypelnienie. Dentysta nie moze sie spieszyc z zakladaniem wypelnienia, jak jest gleboka prochnica. A moj lekarz potem sam sieprzyznal, ze popelnil blad i musi teraz uwzgledniac reklamacje ;)