Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość calineczka.

Urlop - mogą odmówić?

Polecane posty

Gość calineczka.

Czy Pracodawca ma prawo nie dać urlopu wypoczynkowego? Chodzi tylko o 2 dni...

Gość calineczka.
W "Planie urlopów" był wpisany. Dostajemy taki na początku roku i planujemy cały rok....

Gość dzisiaj na pomarańczowo
Tak, jeżeli to zaważy na pracy firmy.

Gość calineczka.
No to pech :-( Zrobiłam rezerwację nad morzem. Mąż załatwił urlop, szkoła też jest w tym czasie zamknięta. Mieliśmy jechać w czwórkę.

W przypadku odwołania z urlopu, gdy na nim jesteś, pracodawca powinien zwrócić Ci koszty pobytu, ale w sytuacji zanim wyjedziesz nie, bo zawsze można zmienić rezerwację.

Gość calineczka.
Nie wiem, czy 2 dni mojej niebecności może zaważyć na pracy firmy :-( Dwie koleżanki będą w szpitalu, a trzecia nie zgadza się na zastępstwo.... Można tak?

Czy można czy nie to już zależy od zasad w firmie, w której pracujesz. Chodzi głównie o to czy ktoś będzie miał za Ciebie zastepstwo, a jeżeli dwóch koleżanek nei będzie, a ta jedna nie chce pomóc, to własnie jest to, o czym mówilam na początku.

Gość calineczka.
Dziękuję za odp. :-) Kurde. Człowiek raz na pół roku chce wyjechać na parę dni i oczywiście robi się problem :-(

Gość effffffff
Pogadaj z koleżanką, może da się namówić. A kolejnym razem zanim zaczniesz zamawiać urlop, to podpisz najpierw wniosek u szefostwa :) No chyba, ze masz już urlop klepnięty to inna sprawa. Poza tym jak koleżanki dopiero pójdą do szpitala to mysle, ze będą miały L4, ale dostaną je dopiero w dniu wyjścia ze szpitala. Może po prostu udawaj, ze nic nie widziałaś? :)

Gość calineczka.
Dopiero tydzień temu dowiedziałam się, że moja koleżaaka ma zdiagnozowany nowotwór. Nie będzie jej być może i pół roku... Lada dzień idzie do szpitala na chemię. Druga będzie mieć biopsję i nie wiadomo co wyjdzie... Prawdopodobnie dodatkowo dostanę ich obowiązki...

Gość calineczka.
Do efffff - No, ale głupio wypisywać kartę urlopową 2 m-ce przed urlopem ;-)

Wcale nie tak głupio, bo wtedy możesz się na nią powołać, czyli skoro masz podpisany urlop, to znaczy, ze masz już jakieś konkretne plany. Ja w ten sam sposób zawaliłam możliwość pojechania na urlop w weekend majowy, mimo że zgłosiłam to w połowie lutego, więc tu raczej nie ma zasady :o

Gość calineczka.
Kiedyś miałam podpisany urlop, a potem kierowniczka bardzo prosiła mnie, żebym zmieniła swoje plany i ....... zmieniłam :-) Ale nie było żadnej rezerwacji ;-) Teraz czekałam na ten wyjazd, jak na zbawienie. Chodziło o Wielkanoc :-)

To porozmawiaj z kierowniczką. Powiedz co i jak i że w okresie świąt mało będzie pracy (oby tak było :P) i może to ją przekona :) Powodzenia życzę :)

Gość calineczka.
Ale to właśnie moja Kierowniczka jest bardzo chora :-( Ma 40 lat...

Ach, to gorzej :( Może Ci doradzi co masz zrobić?

Gość calineczka.
Wiem, że mój urlop, przy jej chorobie to pryszcz, ale ja też potrzebuję odpoczynku od pracy i gotowania.... Jestem osobą znerwicowaną i miałam nadzieję, na trochę relaksu.. Ale cóż - samo życie...

Zapytać zawsze możesz, lepsze to niż nicnierobienie :)

Gość calineczka.
Nic mi nie doradzi, bo idzie do szpitala na pół roku... Trudno - chyba Wiekanocny wyjazd przejdzie mi koło nosa i znów będę stać przy garach ;-)

Jak wolisz, ja wniosek bym złożyła. Najwyżej będzie odmowa :)

Gość calineczka.
Wniosek oczywiście złożyłam, ale odp. była negatywna :-( Miałam zaznaczony urlop w kwietniu w "Planie urlopu", który wypełniamy na cały rok. Oprócz tego rezerwacja nad morzem. Czasami czuję się jak niewolnik, a nie, jak pracownik ;-) Leczy przy bezrobociu, jakie panuje w Polsce i nie tylko, trzeba cieszyć się pracą :-) Szkoda tylko, że tak mało mamy czasu na wypoczynek...

Przynajmniej próbowałaś. Może spróbuj to sobie odbić w innym czasie? No bo raczej nie może być tak, że skoro kierowniczka idzie na pół roku na zwolnienie to nikt z was nie będzie mógł wziąć urlopu.

Gość calineczka.
W dziale administracji pracujemy we trzy. To nieduża firma :-) I obie koleżanki idą do szpitala w tym samym czasie. Dziwne, co? Ja zostaję i dostanę dodatkowe obowiązki i zero urlopu :-( Ostatnio sama byłam chora i biegałam z antybiotykiem do pracy. Pozostaje czekać do lata ;-)