Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bnmbnm

Reforma licealna.

Polecane posty

Gość bnmbnm

Witam! Od września 2012 roku wchodzi w życie reforma licealna. Co o niej sądzicie? I czy gimnazjalista musi już wiedzieć, co chce studiować? Słyszałam także, że licealiści w 1 klasie (ogólnokształcącej) będą mieli połączone fizykę, chemię, geografię i biologię w przyrodę. Podobno będą się uczyć historii śmiechu itp. Czy to jest możliwe?

Słyszałam. Plus jest taki, że typowy głąbek z przedmiotów ścisłych będzie elegancko przechodził z klasy do klasy na profilu humanistycznym bo nie będzie zmuszony uczyć się fizykii, chemii. Minus, podejrzewam że dużo gimnazjalistow pójdzie na łatwizne i wybierze profil hum. przez to będzie trzeba zatrudnić więcej polinistów a zwolnić nauczycieli chemii czy fizykii. Nie wiem, tak mi się wydaje..

Gość o jesu
już i tak nic gorszego niż utworzenie ginazjów nie wymyślą!!!

licealiści w pierwszej klasie będą wybierać 3 przedmioty, których będą się uczyć, np jak na med to biol, chem, fiz. Wg mnie bardzo dobra reforma dla UCZNIÓW a ten rok będzie beznadziejny dla nauczycieli- teraz będzie o wiele mniej etatów np fiz, chem...I będą nauczyciele bezrobotni przez rok. Mam znajomych 2 chemików-uczą w tym samym lo i są załamani. Mieli mieć umowę na przyszły rok szkolny, ale wracają 3 nauczycielki (strasznie dziwnie) , które niedługo idą na emeryturkę i są związane ze szkołą- dyrekcja musiała je przyjąć a podziękować tym 2. ale dla uczniów świetnie- nie muszą tracić czasu na wok, po,pp, itp bzdety 🖐️ za rok to się już w miarę wyrówna bo nowe roczniki będą już w 2 klasie więc z pewnością ileś tam wybierze chemię- będzie więcej potrzeba chemików i się jakoś unormuje, ale ten rok....szkoda gadać 🖐️

a ja nie...uczniowie uczą się stricte pod maturę, nie tracą czasu na wok,po,pp na których w większości szkół nic się nie robi

Myślę, że po takich reformach licea będą opuszczać stada baranów nie znających podstaw chemi czy fizyki, bo wiadomo, że wybiorą przedmioty humanistyczne, bo są zwyczajnie łatwiejsze.

wielu może tak postąpić, ale sądzę, że znajdą się tacy, którzy mają jakieś bardziej ambitne plany ;), jak ktoś się nie chce uczyć to nawet po mat-fizie nic nie będzie wiedział z matmy i fizyki :) 🖐️

Gość bnmbnm
Padło tu parę razy, że omija się wok, pp, po itd. Ok, spoko. Ale z drugiej strony... Sporo ludzi o tym, co będzie zdawało na maturze, decyduje dopiero w 3 klasie, a tu BUM! Wybierając profil nie masz ŻADNYCH szans na zdanie matury z innego przedmiotu, bo nie ma siły, żeby ktokolwiek je nadrobił. A wątpię, czy szesnastolatek patrzy zdrowo na zawody.