Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Justa 88

Czy zrobią mi cesarkę bez skierowania?

Polecane posty

Gość Justa 88

Mam mieć cesarskie cięcie ze względu na położenie pośladkowe dziecka, ostatnio jak byłam u swojego lekarza prowadzącego( w piątek) to powiedział że do końca tego tygodnia trzeba zrobić cięcie bo już za tydzień mam termin. Ale zapomniałam zapytać go o skierowanie a on sam też o niczym nie wspomiał.. Czy jakbym dostała teraz boli i pojechała na porodówkę to musiałabym rodzic sn mimo położenia dziecka? Dodam że w karcie ciąży mam wyraźnie zaznaczone że jest to ulozenie pośladkowe

Gość chipsy solone
jak trafisz na oszoloma to ci kaze rodzic sn lepiej zalatw sobie jutro skierowanie lepiej nie ryzykowac z konowalami

Gość Justa 88
Tego się właśnie obawiam, choć podobno przy pierwszym takim porodzie zawsze robią cesarkę ale mimo wszystko lepiej jutro znowu wybiorę się do mojego lekarza po to skierowanie

Gość tez mialam ulozenie posladkowe
Zdecydowanie idz albo po skierowanie, albo zapytaj sie w szpitalu gdzie zamierzasz rodzic. Ja chcialam dostac skierowanie od lekarza za wzgledu na posladki, ale mi powiedzial, ze to nie jest powod do wystawienia. Pojechalam zatem do szpitala, który wybrałam i dowiedzialam sie ze tam jest praktyka ze tylko sn (!!!). Przynajmniej próbują i większość się udaje. Na moje pytanie, ze jest to jednak zagrozenie dla zycia dziecka i moga byc rozne powiklania on mi na to ze mają obok bardzo dobry oddział dla noworodkow (!!) Dodam, ze to szpital wojewodzki i faktycznie tam maja dobrych specjalistow i sprzet, ale po co ryzykowac????? Urodzilam w szpitalu powiatowym - tam co do zasady wszystkie posladki rozwiazują przez cc. Trzeba sie umowic na termin, godzine i wszytko jest dogadane. Tylko spokojnie - jeśli nie dostaniesz skierowania, na pewno znajdziesz szpital, który zrobi Ci cc. I tez najlepiej umow termin i nie czekaj na bole, bo moze byc problem z anestazjologiem. Zwłaszcza jak dopadnie Cie w nocy

w moim przypadku przy przyjęciu było robione usg, lekarz też badał więc doszli by do tego jak dziecko jest ulożone.

tez mialam ulozenie posladkowe to co piszesz lekko mnie zszokowało! jak można rodzić sn przy pośladkowym.... :/

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyy
zależy od szpitala. Jakie są w nim procedury. Jak się uprą na sn to i ze skierowaniem możesz rodzić sn.

Gość heja bananaaaaaaaa
czesc dziewczyny, jesli mialam cc z powodu polozenia posladkowego (X 2011), to czy druga ciąża też bedzie rozwiazana za pomoca cc? prawdopodobnie jestemn w drugiej ciazy, termin z wylicvzanki to koniec listopada ma ktoras jakies doswiadczenia?

Gość mamama27
w moim szpitalu miałabyś cc - ale każą przyjść wcześniej - sami badają - kwalifikują i umawiają termin

Gość heja bananaaaaaaaa
mama, a skad jestes? ja szukam szpitala w wawie

heja bananaaaaaaaa ja mialam cesarkę w marcu 2011, teraz jestem w 11 tc - wczoraj lekarza się pytałam czy będe miała cc i powiedział że nie wiadomo. Muszą być wskazania tak jak za pierwszym razem. Myślę, że zależy od szpitala i od polityki ordynatora

Gość heja bananaaaaaaaa
o kurnaaaaaa :( ja nie chce sn.... czy to, ze minelo tak niewiele czasu od poprzedniego cięcia nie ma znaczenia???? a skad jestes?

z Poznania.... Nie wiem, u Ciebie bardzo mało czasu minęło od poprzedniej cc Ja już sama nie wiem czy chce kolejną cesarkę czy sn.

Gość heja bananaaaaaaaa
bede szukac w wawie a jak nie, to do bialegostoku pojade, do tesciow i tam poprobuje

Gość heja bananaaaaaaaa
3230 gr ja nie chcę naturalnie, za żadne skarby

zawsze możesz iść do psychiatry po skierowanie na cc :) no ale zaczełabym od wizyty u lekarza który jest ordynatorem w szpitalu w okolicy

Gość heja bananaaaaaaaa
na forum gazety.pl popatrze, tam sa na pewno komentarze z wawy mam nadzieje, ze ciecie rok po roku okaze sie wskazaniem... w koncu zqwsze jest ryzyko rozejscia sie szwu

Ja drugie dziecko rodziłam po roku i 7 miesiącach od poprzedniej cc i również zrobiono mi cc. Jest zasada, że jak pierwsza była cc to przy drugiej nie mogą w trakcie porodu podawać oksytocyny, więc bardzo częstą praktyką jest ponowna cc. Moja koleżanka również pierwszą ciążę miała rozwiązaną przez cc a po 3 latach drugą też zrobili jej cc. Lekarze po prostu boją się sn jeśli pierwsza była cc, więc spokojnie powinno się udać.

Gość Justa 88
Z tego co wiem to jeśli od pierwszej cesarki upłynął dopiero rok to za drugim razem też robią. Sn można rodzic po upływie dwóch lat, ale co szpital to inna praktyka więc najlepiej dowiedz się jak jest u Ciebie. Ją dzwoniłam dzisiaj na oddział i kazali mi przyjechać jutro po południu bez skierowania a cesarkę będę miała w czwartek, czyli nie potrzebnie panikowałam:)

Gość heja bananaaaaaaaa
mam nadzieje, ze jesli okaze sie ze jestem w ciazy, to po tak krotkim cvzasie nikt porodu sn nie zaryzykuje... a moze oje drugie dziecie tez ulozy sie posladkowo... podobno tam gdzie jest szew tam jest automatycznie mniej miejsca dla dziecka, moze nie bedzie tam wciskac glowy...

Gość Justa 88
Nie martw się na zapas, masz jeszcze dużo czasu do tego, teraz najważniejsze żeby dzidzia była zdrowa:) trzymam kciuki żeby wszystko ułożyło się po Twojej myśli

Gość heja bananaaaaaaaa
justa, chcierlismy miec drugie dziecko tylko chyba troche za wczesnie zadzialalismy... ale powody byly takie, ze za jednym zamachem pieluchy odwalic, przerwa jedna w pracy (chcialam wykorzystac umowe stala) a po powrocie zmiana pracy na cos bardziej ambitnego, juz z odchowana dwójką, czyli jak bede miala jakies 32 lata (teraz mam 29) boje sie jak ja sobie poradze.........

Gość Justa 88
Jak już ktoś decyduje się na więcej dzieci to lepiej tak jedno po drugim moim zdaniem, jeśli nie teraz to kiedy, jak będziesz miała 38? :) zresztą podobno im później tym trudniej zajść w ciążę, tak że uszy do góry i bądź dobrej myśli