Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aanakonda23

Skutki uboczne brania tabletek anty.

Polecane posty

Gość aanakonda23

Pod 5 miesiecy biore tabletki cilest. Zauwazylam duza zmiane. [Przytylam jakies 5 kg.Cycki urosly.Spadek lipido i jestem ciagle senna, roZdrazniona.Najmniejsza rzecz wyprowadza mnie z rownowagi. Czy to moze byc powd mojego stanu ze biore tabsy?

Gość hgvbjhk
Najnowsze badania wskazują, że ryzyko rozwoju raka szyjki macicy u kobiet stosujących tabletki antykoncepcyjne jest wyższe aż o 50%. Ze swojego 25 - letniego doświadczenia i z rozmów z kolegami ginekologami wiem, że stany zapalne szyjki macicy u tych kobiet są nieuniknione, pojawiają się wcześniej, czy później i jest to tylko kwestia czasu. Stosowanie pigułki hormonalnej zwiększa także ryzyko zachorowania na raka piersi. Istnieją już dzisiaj badania naukowe, które wykazują, że jeśli kobieta rozpoczęła przyjmowanie tabletki antykoncepcyjnej przed 20 rokiem życia i - co ważniejsze - przed pierwszą donoszoną ciążą, proces przyjmowania jej trwał przez dłuższy czas (kilka lat), to ryzyko zachorowania na nowotwór piersi może się powiększyć 2 - 3,5-krotnie. Podobnie jest z rakiem wątroby, tylko tutaj ryzyko zachorowania jest większe o 4-4,5 raza. ZATEM SMACZNEGO!!

Gość hgvbjhk
„Działania niepożądane, które mogą wystąpić u stosujących lek. Często: trądzik, tkliwość piersi, zmniejszone libido, ból głowy, nieregularne krwawienia z pochwy, brak miesiączki, zmiany nastroju, nudności, zwiększenie masy ciała. Niezbyt często: nietolerancja szkieł kontaktowych, łysienie, stany zapalne pochwy, bolesne miesiączki, torbiele jajników, łatwe męczenie się, wymioty. Możliwe poważne schorzenia: rak piersi, żylna choroba zakrzepowo-zatorowa, czynnościowe torbiele jajników. „Działania niepożądane, które występują względnie rzadko, jednak są na tyle poważne, że z ich powodu należy odstawić lek: nadciśnienie tętnicze, zaburzenia zakrzepowo-zatorowe, zatorowość płucna, zawał mięśnia sercowego, zaburzenia krążenia mózgowego, udar mózgu, zakrzep żył, żółtaczka cholestatyczna, zaburzenia widzenia, gruczolak wątroby, guzy piersi lub macicy Działania niepożądane, które występują częściej jednak są mniej poważne i zwykle nie jest konieczne odstawienie leku: nudności, wymioty, łagodny ból głowy, tkliwość piersi, zmiany masa ciała lub libido, nastrój depresyjny, trądzik, łojotok, przebarwienia skóry, grzybica pochwy.

Gość hgvbjhk
Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, jeśli kobieta będzie stosowała antykoncepcję hormonalną dłużej niż pięć lat, stanie się czterokrotnie bardziej narażona na wystąpienie raka szyjki macicy. Z kolei jak podaje „Journal of American Medicine, stosowanie pigułek antykoncepcyjnych podwaja ryzyko wystąpienia zawału i udaru mózgu. Jeszcze inne skutki uboczne to trzy albo nawet czterokrotny wzrost ryzyka żylniej choroby zakrzepowo-zatorowa (zakrzepica żył głębokich, zator płucny). Choroby te występują rzadziej niż rak piersi, ale że nie są to jakieś mrzonki może pokazywać tragiczny przypadek Kamilii Skolimowskiej. Sławna sportsmenka zmarła w młodym w wieku 26 lat w wyniku zatoru tętnicy płucnej. Jej ojciec potwierdził, że jedną z przyczyn jego wystąpienia mogło być przyjmowanie środków antykoncepcyjnych.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Już? Czy jeszcze coś dodasz?

Gość hgvbjhk
dodam najwazniejsze na koniec,ŻE JEST TO GRZECH CIĘZKI! i nie mozesz isc do Komunii nie spowiadajac sie z tego,co wiecej nie tyle wyspowiadac sie trzeba a zaprzestac tej chemii... :O

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
nie przystępuję do komunii. I co teraz?

Ja cilest brałam kilka lat i nic mi nie było. Teraz biorę Yasmin- tabletki 4 generacji, cilest jest z 3 generacji, więc może powodować więcej skutków ubocznych. Ale tabletki dobiera się po zbadaniu poziomu hormonów. Idź do lekarza, zrób badania i dopiero dobierz odpowiednią antykoncepcję.

Gość kamdorf
nic w tym dziwnego - igranie z naurą, przyjmowanie sztucznych hormonów i rozchwianie hormonalne ma swoje skutki.

Gość mama i żona...................
Ja po tabletkach przytyłam kilka kg, puchłam, bolały mnie piersi, miałam mdłości, robiło mi się słabo, zaczęły się okropne migreny, ciągłe infekcje pochwy, pęcherza i przeżyłabym to wszystko gdyby nie to że seks mógłby przestać istnieć bo nie miałam w ogóle ochoty. Brałam Logesty przez 11m i Mycrogynon przez 4m i nie dałam rady dłużej.

Kiedyś interesowałam się tematem i prowadzili badania nad skutkami ubocznymi stosowania antybocianów. Z badań wynikało, że tabletki anty 3 generacji zwiększają ryzyko choroby zatorowej bardziej niż te 2 generacji. W wielu krajach sprzedaż wielu tabletek anty 3 generacji została zakazana. Tak było 6 lat temu, teraz nie wiem, nie interesuję się :D żyję w czystości :D

Gość ojhbbnm
lipido ??? Lipidy to tłuszcze :P

Gość lkjhgty
Tak. Szczególnie wzrost wagi - przecież to rodzaj babskich anaboli :P

Gość moim zdaniem masz źle dobrane
tabletki i musisz je zmienić. Bo u mnie jedynym skutkiem ubocznym jest brak niechcianej ciąży.

Gość aanakonda23
mam osatni blistek cilestu.Zaczne od soboty a potem pojde do gina bo cos innego. Cykle mam regularne jak w zegarku co 2 8 dni. Kochamy sie w calym cyklu nna maksa i ciazy nie ma. Tabletki sa skuteczne a plodna jestem bo mam juz n dziecko.

Gość aanakonda23
ciagle jestem taka nabuzowana.Ze mimo seksu nie moge sie do konca rozladowac. Nawet podczas seksu nie czuej juz takiej przyjemnosci.

Gość moim zdaniem masz źle dobrane
ja brałam różne aż trafiłam na odpowiednie Novynette i nie tyję, nie mam fochów, mam ochotę na seks. W tak zwanym międzyczasie zrobiłam przerwę na zaplanowaną ciążę. I potem wróciłam do tabletek. A do tej co o grzechu pisze - dla kościoła każdy stosunek nie zakończony ciążą to grzech :) Mnie jest tam wszystko jedno co mówią księża, w biblii takiego grzechu nie ma :)

Gość margarynna
Brałam ciest 12 lat i nie miałam żadnych skutków ubocznych, wręcz przeciwnie. Bezbolesny okres jak w zegarku (a raczej krwawienie z odstawienia), rewelacyjna cera i włosy, waga ok. Libido bardzo zadowalające. Odstawiłam bo chciałam zajść w ciążę i udało się po 6 miesiącach. Ale każdy organizm jest inny najlepiej pogadaj o tym z ginekologiem.

Gość mama i żona...................
a ja uważam, że nie każdy organizm może przyjmować hormony

Gość kolorowa kartka papieru
Zazywanie tabletek hormonalnych to ingerencja w nasz organizm,co za tym idzie? Nie moze byc tak ze nie bedzie wczesniej czy pozniej skutkow ubocznych...Ja nigdy w zyciu bym sie tym gownem nie faszerowala,szkoda zdrowia.No ale kazda niech robi jak uwaza,tylko zeby za pare czy parenascie lat nie bylo lamentu......

Ja bralam szereg tabletekimialam implant anty.. Z imlanta zrezygnowalam po pol roku...;[ Wydawalam kokosy na podpaski,lecialo zemnie jak w 3 dzien okresu przez 36 dni ,pozniej kilka przerwy i znowu,do tego skorcze macicy,poprostu masakra,nie wyrobilam i wyjeto mi go.. TABLETKI rowniez po kilka rodzajow i tez plamienia,bole,jakies mdlosci ,niby po 3 miesiacach mialo sie poprawic ale nic z tego... Zaczelismy z tego wszystkiego stosowac gumki i wpadka... INTENSYWNIE MYSLE JUZ CO PO PORODZIE BEDZIE DLA MNIE STOSOWNE,MOZE SPIRALKA,NIE WIEM,NIE CHCIALABYM JUZ TABLETEK..;[