Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jsjsisksk

Zalalam drozdze goracym mlekiem czy ciasto urosnie?

Polecane posty

Gość Jsjsisksk

j w

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuki123
nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jsjsisksk
Dlaczego ? Kur"""" moze jednak urosnie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jsjsisksk
A widzialam ze gorace ale i tak wlalam nie wiem czemu, chyba je wywale i juz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eeeeeeeeeeeee..........
zalewa się letnim i trochę cukru- ale to chyba wiesz. Mało prawdopodobne, że urośnie.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka dosskonała
urośnie ale powinnaś do rozczynu dodać troszkę cukru i np. szczyptę mąki, zależy jakie ciasto będziesz z tego robić (racuchy, drożdżówka) i rozczyn przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu np. przy grzejniku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hindusik polo
Prawdopodobnie zaparzyłaś drożdże. Kiedyś też tak zrobiłam i dupa z ciasta wyszła. Znajoma (cukiernik) powiedziała, że mleko ma być ciepłe, ale nie gorące, za chłodne będzie, to słabiej wyrośnie. Temperatura musi być taka, że jak palca wkładasz w mleko to jest ciepłe , ale nie parzy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Drozdze umieraja w temp wyzszej niz 37 stopni. Moze nie ubilas wszystkich tym mlekiem, ale lepiej wydac 1zl na nowe drozdze, niz ryzykowac nieudany wypiek, gdzie straty beda zdecydowanie wieksze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×