Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Shineonme

ktora przechodzila ciaze w Uk ? oni maja wszystko w tylku

Polecane posty

Gość Shineonme

Witajce. Mieszkam w Uk. Zrobilam testy w styczniu i okazalo sie , ze jestem w ciazy od razu poszlam do lekarza to bylo okolo 10. stycznia do tej pory nie zrobili mi ani badania krwi ani badania moczu nie zrobili mi niczego . Od ponad 2 miesiacy nie wiem nawet, w ktorym jestem tygodniu i czy z dzieckiem wszystko jest okej ... A termin mam dopiero na 23. marca ... Czy to jest normalne? Bardzo mnie to niepokoi. .. . Powinnam sie martwic ? przeciez oni musza zrobic mi jakies badania ... ;/

Gość !!!!!!!
a który ty masz tydz teraz?? byłas u gp zgłosic ze jestes w ciąży?? jak ja byłam zgłosic to powiedziałam ze chce zeby umówiła mnie z połozną teraz czekam na tel:) tutaj pierwsze udg robia w 12 tyg-chyba ze tak jak ja nasciemniasz im cos,i zrobia ci prezdzej

są tutaj na kafe co najmniej dwa wątki ze wszystkimi informacjami o ciązy - trzeba tylko trochę poczytać, badania będą nie martw się...do 13 tygodnia nie podtrzymują ciąży - dlatego się na ciężarną nie chucha... poszukaj tych wątków i poczytaj.

Gość Shineonme
nie mam pojecia ktory tydzien ... bylam zglosilam mialam miec wizyte z polozna 9.marca przelozyli mnie na 23.marca. ja rozumiem, ze usg nie ma po co robic alle sadze ze jakies badania musza. oni tu nawet ginekologow nie maja jestem zalamana ...

przeszlam dwie ciaze w uk obydwie zdrowe jestm zadowolona pierwszy scan na 11-14 tygodni drugi na 22 tyg podajze i tyle w miedzyczasie badania na cukier i przy kazdej wizycie badany mocz zadnego badania dopochwowego (ja poszlam przy kazdej z ciazy dwa razy do polskiego prywatnego gin) to samo masz w Pl na panstwowej sluzbie zdrowia jak chcesz lepsze badania idz do polskiego ginekologa prywatnie :) ja na sluzbe zdrowia nie nazekam nie chcialby mi sie latac co miesiac na badania i placic bez potrzeby

Gość Shineonme
a gdzie ja znajde tyu polskiego ginekologa :(? mam zamiar teraz wyjechac na 2-3 msc do polski to na pewno tam zrobie badania. :(

zalezy w jakim miescie mieszkasz juz teraz w kazdym wiekszym miescie mozna znalezc:) jezli sie boisz i czujesz niepokoj to jedz do PL i zrob sobie tam badania ja poprostu robilam co mi mowili na wizytach i wszystko bylo ok:)

Gość Chiyou
Nie wiesz kiedy ostatni raz mialas okres? Ciaze liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki. Badania krwi bedziesz miala ok 9 tygodnia. Usg, w tym genetyczne od 11-14 tygodnia i polowkowe ok 20.

Gość to wracaj do Polski
najlepiej narzekac... taki maja tu system i juz, po sie pchalas do UK jak ci sie nie podoba? jedz do Polski i tam czekaj na dziecko, zamiast siedziec w obcym kraju i narzekac :o

Gość Shineonme
tilli-tilli - w southborough kolo tunbridge wells wies jak nie wiem :D Chiyou - ostatnio mialam 10.stycznia juz liczylam ze to chyba 10 tydzien . ale wiadomo to mowi internet a ja bym chciala zeby lekarz powiedzial mi , ze jest oki :( ex-D.Bill - bylam u GP od razu z testami , mam w karcie , ze jestem w ciazy kazal umowic sie polozna i mam termin na 23.marca. ale to naprawde juz tyle czasu mija chcialabym tylko wiedziec , ze dziecko zdrowe . ;/

Gość Shineonme
to wracaj do Polski# nie badz bezczela to jest jeden po drugie ja tu pytam o rade i jesli nie masz zamiaru jej udzielac to pocaluj mnie w dupe po 3 nie pchalam sie tutaj po 4 nie bylam tu jeszcze w ciazy i nie wiedzialam jakie sa obyczaje wiec nie pluj mi tu jadem .

czy dziecko jest zdrowe to się dowiesz jak urodzisz, a i to nie zawsze od razu po porodzie;) uspokój się trochę, bo szkodzisz sobie i dziecku i poczytaj o systemie w UK i uzbrój w cierpliwość!

Gość Chiyou
Ale kazda z nas mieszkajaca w uk musi sobie z tym radzic. Nie ma co z gory zakladac , ze bedzie zle. Jesli cos bedzie nie tak, przy usg albo z wynikami badan to z pewnoscia sie Toba dobrze zajma. Do tego czasu musisz czekac.

Gość Shineonme
tez prawda ;* zawiodlam sie troche bo myslalam, ze to troche inaczej wyglada :D ! no coz do 23 juz niedlugo moze wiecej sie dowiem . :* dziekuje

jak sie nie mozesz doczekac to albo prywatny gin (za jakies 100 funtow albo namiastka usg- kup sobie doppler - polecam angel sound- ja w 10 tc uslyszalam serduszko- :)

tutaj masz wytyczne national institute of health and clinical excellence http://www.nice.org.uk/CG62 odnoscnie opieki nad zdrowa kobieta ciezarna ktorej powinny sie trzymac polozne przeczytaj , bedziesz mniej wiecej wiedziala jak to powinno wygladac. Jesli nie wyglada nie boj sie mowic otwarcie i przypominac poloznej o wytycznych NICE i jak cos grzecznie interweniowac Tutaj masz stronke pisana troche bardziej przyjaznie dla pacjenta http://www.nhs.uk/Planners/pregnancycareplanner/Pages/Antenatalhome.aspx generalnie jesli polozna trzyma sie wytycznych to nie ma sie do czego przyczepic odnosnie opieki nad ciezarna (ZDROWA ciaza, bo jak sa zagrozenia to zajmuja sie tym inaczej w zaleznosci od problemu) Do 10 tyg powinnas byc widziana

urwalo mi z tym 10 tyg, zazwyczaj do 10 tyg powinnas miec pierwsza wizyte (dluga) z polozna na ktorej przedstawi ci plan dzialania na cala ciaze, zbada mocz i powie kiedy najblizsze badanie krwi (czesto juz w czasie tej wizyty o ile polozna ma do tego warunki)

Gość gfgfgfgfgxggfg
ja nie mieszkam w UK ale w Belgii, pierwsze echo okolo 8 tygodnia bede miala, teraz jestem w 5 tyg, ciazy, krew pobieraja prawie co miesiac, zalezy czy sa jakies problemy,kontrole w ciazy sa tutaj co miesiac i zawsze moja ginekolog robi usg, w ostatnim miesiacu ciazy sa 3 kontrole ,oraz monitoring, widac ze w kazdym kraju inaczej

Gość Shineonme
zazdroszcze Ci . mnie na internecie wychodzi ze jestem w 10 tygodniu a nie mialam zadnego badania ani dopochwowo ani moczu ani krwi niczego ... martwi mnie to troszke pyta mi sie rodzina znajomi ktory tydzien czy wszystko oki a ja mowie ze nie wiem ktory w dalszym ciagu ;/;/;/ dziekuje za stronki na pewno poczytam :*

Troche nie rozumiem dlaczego na dziewczyne tak najezdzacie. To nie jest chuchanie nad soba. Ona po prostu nie rozumie jak dziala opieka w czasie ciazy w UK i po prostu sie was pyta o rade. To ze wy juz przeszylscie szczesliwie ciaze w UK i ze jestescie super zadowolone nie zmienia faktu ze dla niej to jest pirewszy raz. Pamietacie jak to jest byc pierwszy raz w ciazy?????? Niczego sie nie obawialyscie? Nie bylyscie ciekawe czy wszystko w porzadku? Nie czekalyscie z utesknieniem na telefon od poloznej? Troche wyrozumialosci. Autorko - ja mieszkam w Irlandii. Tu system jest podobny... tylko gorszy :-( Do 12 tygodnia nikt sie nie przejmuje Twoja ciaza i o ile nie mialas kilku porosnien, nikt jej nie bedzie w razie czego podtrzymywal. Na szcescie jestes juz w 10 tygodniu wiec powinno byc dobzre :-) Potem u nas sporadyczne wizyty u poloznej i GP (czaaaasem u lekarza poloznika jezeli cos jest nie tak). USG robia tylko 2-3 razy. badan w ogóle nie robi sie zbyt duzo. Glównie mocz (papierkiem), cisnienie, waga, cukier, sprawdzenie serduszka maluszka. Nie ma badan ginekologicznych i zbednych interwencji o ile nie jest to absolutnie konieczne. Wiem ze jest to inaczej niz w Polsce ale idzie sie przyzwyczaic :-) Zobaczysz ze po pierwszym USG zaakceptujesz tutejsze praktyki i bedzie ci latwiej :-) Nie wszystko moze dziala idealnie i tak jak to sobie wyobrazalas ale ten system wcale nie jest najgorszy. Jest po prostu inny. Podobno opieka w czasie porodu w UK jest bardzo dobra wiec nie masz sie czego obawiac :-) W Irlandii bywa z tym róznie i ja najlepszych wspomnien z pierwszego porodu nie mam. Ale w pewnym sensie jest to zawsze loteria i zalezy od tak wielu rzeczy ze nia ma sie czym martwic na zapas. Zycze udanej i spokojnej ciazy :-)

hej:):) ja urodziłam córeczke 20 miesięcy temu tutaj w uk:):) i początki zawsze są takie jak opisujesz... ale pozniej masz naprawde dobrą opieke a zwłaszcza przy porodzie naprawde jestem zadowolona :):) pozdrawiam

Będzie dobrze autorko w 12 tygodniu powinnas miec zrobione usg a pozniej jest chyba koło 26 czy jakoś tak... ja usg miałam co 4 tyg poniewaz problemy z ciąża nadcisnienie tętnicze i brałam leki na serce jeśli było by coś nie tak oni to zauważą więc nie martw się na zapas:):) :):)

jak sie cos dzieje to zaraz lataja wokol ciebie jak glupi. ja okolo 36 tygodnia widzialam sie z moja polozna codziennie - codziennie mialam wykonywane badania, co kilka dni monitory. to nei jest tak ze cie tu zostawia jak cos sie dzieje.

Gość Shineonme
Paulinka.napisz do mnie na gg prosze 40504647 jak przeczytalam na tym foruym o jakich kleszczach albo ta wypowiedz Gosia_Skijevna a widzis zu nas byl przypadek ze dzieciatko mialo wgniecienie na glowce ze wzgledu na zle uzycie kleszczyPowiem was jeszcze jedno znam przypadek dziewczyny ktora na niedziele miala termin porodu a w piatek zglosila sie do lekarza ze odeszly jej wody i nie czuje ruchow dzieck co lekarz na to? Prosze isc do domu i przyjsc w niedziele bo na niedziele ma pani termin tak Dziewczyna w niedziele urodzila ale juz nie zywa corke ! to ja stad po prostu uciekam Kiedys rozwalilam sobie noge nozem mialam tak rozwalone kolano ze widzialam wlasna kosc poszlam do lekarza a ona mi powiedziala, ze niektorym goi sie 3 miesiace hahaha normalnie to jest smieszne ... ja od 2 miesiacy czekam na wizyte ... powinni mi zrobic jakiekolwiek badania. bardzo sie boje o maluszka ...

Gość Shineonme
:(:( martwie sie strasznie

Gość histeryczka jestes
jak mnie wnerwiaja takie babska. Opanuj sie, to tylko ciaza baranico!

Gość Londyn
Witam ja mieszkam w uk i jakoś nie nazekalam na lekarzy podczas ciazy z każda wizyta miałam badanie moczu a krew to co jakiś czas dwa usg i co dwa tygodnie wizytę u położonej która nasluchiwala serduszka mierzyla brzuch i ogólnie pytała o samopoczucie