Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

TheCherryGirl

pytanie do ZNAWCOW DIET I ZYWNOŚCI :)

Polecane posty

Witam, własnie czytam artykuł na temat zakwaszającej organizm żywności i coś mi nie pasuje. Czy ktoś mógłby wyjaśnić moje wątpliwości? Białko jest silnie zakwaszające,więc ludzie będący na Dukanie szybko tracą wagę ponieważ zakwaszony orgaznim pozbywa się wody. (tak mniej więcej ja to rozumiem, proszę mnie poprawić jezeli się mylę). Natomiast na tej oto stronie: http://mojeszepty.blog.pl/komentarze/index.ph p?nid=15421447 wyczytałam, że objawem zakwaszenia jest RETENCJA WODY w organiźmie + cellulit, który poniekąd jest objawem takiej retencji, a dzieje się tak ponieważ organizm stara się "rozcieńczyć" kwas zatrzymując wodę. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć o co tutaj chodzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam:) organizm osoby będącej na diecie Dukana (a także innych dietach eliminujących węglowodany) zostaje wprowadzony w stan ketozy. W wyniku niedostatecznej ilości węglowodanów w diecie organizm pozyskuje energię z innych źródeł (tkanka tłuszczowa, mięśnie), przy niedostatecznym poziomie glukozy tłuszcz nie jest spalany całkowicie- powstają ciała ketonowe i dochodzi do zakwaszenia organizmu. Zakwaszenie może prowadzić do puchnięcia (zatrzymywanie wody w organizmie), a chudnięcie na diecie Dukana ma raczej związek z tym,z e białko mimo iż dostarcza tyle samo energii co taka sama ilość weglowodanów (1g/4kcal) jest ciężej strawne. Powoduje to zużywanie większej energii na rozkład białek i ich trawienie niż na identyczną ilość węglowodanów. Zaburzone proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów w diecie powodują zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu i mogące objawiać się zatrzymywaniem wody. Może także dochodzic do takiej sytuacji, gdy gwałtownie chudniemy i z komórek tłuszczowych uwalniane są zmagazynowane w nich produkty przemiany materii. Zwiększenie ich ilości we krwi także prowadzi do zatrzymania wody. Jeśli pojawią się kolejne wątpliwości dotyczące diety i odżywiania, chętnie odpowiem na nie mailowo : monikach@diety.poznan.pl Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×