Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jowitka.1

Mam 20 lat iczęściową protezę, czuję się strasznie...

Polecane posty

no ale wlasnie ja mam ta na podniebieniu... a o szkieletowej stomat. mi nic nie wspomnial, nie wiem dlaczego... musze zmienic lekarza;) i moze poleca mi jakas bardziej znosna proteze;)

no z genetyki tez cos mam:) bo u mnie i mama i tata slabe zeby maja:) a siostra:P mimo ze tych samych rodzcow ma heh:P to ma ladne zdrowe, proste biale zebym . i do dentysty nie chodzi bo sie boi, idzie jak musi... i ma lepsze zeby niz ja;)

Gość La Movida
bo to się robi prywatnie, nasz stomatolog powiedział że moze mieć za darmo na fundusz ale tą zwykłą na podniebienie, ale jest juz nowsza technika i własnie ta szkieletwa proteza, która jest zaczepiana za pozostałe zeby, to jest sam szkielet protezy, stad nazwa, już rok czasu borykamy sie z wyrywaniem zębów męża, npo ale już powoli zmierzamy do końca, a 1500zł to jeszcze nie tak duzo zeby mieć ładny zgryz,

Gość La Movida
u męża w rodzinie, ma 3siostry i brata, 2siostry i bart też mają kłopoty z zębami, jedna siostra co ma 6dzieci, karmiła długo piersią, ma zęby idealne, poprostu cudo, a do dentysty chodzic nie musi, nie wiem jak teść miał z zębami bo go nigdy nie poznałam bo zmarł, ale musze sie meża zapytać, widze ze nie tylko mąż w młodym wieku ma kłopoty, pamietam jak teściowa opowiadała gdy mąż miał z 1,5-2latka i miał usuwanego 1zęba, takie małe dziecko i wyrywać trzeba było, on od samego początku miał strasznie dużo ropy pod zębami

Gość a mój koszmar zaczął się dziś
poprostu sobie jadłam a tu chrup...szybkie oględziny w lustrze i nic zęby całe.Minęło kilka godzin a tu ból jak ch....a Jadę więc do dentysty i okazuje się ,że ząb pękł na pół.Odrazu jedną połówkę mi wyrwano i ubłagałam,żeby zostawili mi resztę bo mam nadzieję,że uda się go naprawic.Musiałam zrobic zdjęcie ,żeby ocenic jakie są szanse na uratowanie.Niestety werdykt straszny "nie nadaje się do leczenia tylko do rwania".Postanowiłam odwiedzic jeszcze innego stomat.sprawdzic co powie i .."rwac".Jeszcze jednego stom.i.. to samo.Zaproponował mi mostek kompozytowy,który podobno zakłada się na sąsiadujące zęby ale nie trzeba ich spiłowywac i podobno jest bardzo ok.Nic na ten temat nie wiem.Szukam jakiś opini,może podpowiedzi .Jestem w takim szoku,normalnie nie ogarniam ,że rano miałam jeszcze całego zęba a teraz już po nim :-(

Gość szarra
ja też wcześnie straciłam kilka górnych zębów :( a do tego nie wyrosła mi jedna trójka i mam beznadziejny zgryz. koszmar po prostu :o nie wiem czy w moim przypadku antybiotyki miały wpływ na zęby, ale faktem jest, że w dzieciństwie często chorowałam i różnych antybiotyków się najadłam. ale nie mam żadnego uzupełnienia zębów, bo dentysta w ogóle nic mi wtedy nie poradził, a teraz już sama nie wiem co robić.

Gość dobryy implant
zbieraj na implant, skoro nie masz dwojki. Koszt to minimum 3tys zlotych ale na dobry implant masz gwarancje dozywotnia. Oczywiscie to mozliwe jesli niw chorujesz np na cukrzyce. Jedz na wakacje na zbiory truskawek chociazby akurat zarobisz jakies 4 tys i bedzie...nie warto tak sie meczyc na protezy bedzie czas jak bedziemy starzy!

Gość 24234234324
"poszlam do stomatologa i ona stwierdzila ze lepiej od razu zrobic niz czekac az sam wyleci, i zaczela robic, bylo to leczenie kanalowe, strasznie dlugo to trwalo... zaplacilam za biala plombe 160 zl, z swiatloutwardzaniem... po 2 miesiacach zab mi sie ulamal.." Ja miałam dokładnie to samo z moja dwójką. Chodziłam potem przeszło rok bez dwójki, w końcu inny dentysta mi ten ząb zrobił tak, że dokończył leczenie kanałowe, a następnie jak było ok. z korzeniem- wsadzil mi wkład w włókna szklanego, i na tym nadbudowął ząb- zapłaciłam 300 zł.

Gość verba_trey
No faktycznie brak zęba wpływa negatywnie na samoocenę(http://samoocena.org/?article_id=143), podobnie jak proteza. Dlatego lepiej od razu postawić na implanty. Dzięki nim można na prawdę zapomnieć o tym, że utraciło się naturalne zęby:)

Gość ja mam 9 zębów
sztucznych , połowa górnych zębów ..... mam 30 lat lepiej mieć sztuczne niż łazić bez zębów

no dokładnie lepiej mieć sztuczne i nie mieć wcale, ale też tak myślę, że nasze odczucia zależą od tego co tam w głowie się kotłuje, ale i też od tego, jak jest zrobiona proteza. Mojej cioci robiła dr Kuczyńska i wygląda naprawdę super. Ale też nie powinnaś się za bardzo tym przejmować ludzie tracą zęby w różnych okolicznościach i to nie jest powód do tego, żeby się załamywać.

Gość miszeńka
najlepiej miec duzo kasy na implanty

Gość Danyyy
Tez jestem w nieciekawej sytuacji od kad pamietam mialam problemy z zebami..co ha przeszlam z dentystami iwszystko na nic mam 22lata i brak8 zebow,tez hestem skazana na protezebo na nia innego mnie nie stac niestety..

Gość emnifod
szkoda ze rodzice niszczą zeby swoim dzieciom prze słodkie żarcie i picie

Gość Danyyy
no niestety słodycze z pewnościa źle działaja na zęby ale u mnie w dużej mierze to też grnetyka,rodzice mieli bardzo słabe zęby...mam nadzieje że moje dziecko nie będzie mieć takich problemów

Gość ijgfdd
Zaj.ebc.ie sobie od razu Hollywoody

Gość abahahii
ladne zeby tylko dka bogatych lub na kredyt

Gość gość
Hmm SUlewski. Słyszałem sporo o tym lekarzu. Ale nie wiem czy mogę mu zaufać.

Gość Karolina

Ja mam implant kła i czuję się z tym dobrze. Protezy są uciążliwe, szczególnie w młodym wieku. Ja implant robiłam w dental care w tychach i nie, nie mam za dużo pieniędzy, rozłożyłam na raty leczenie...

Mnie potraktowano tam super, w sobotę "z ulicy" przyjęli, zrobili rentgen i wszystko

Dnia 5.02.2019 o 12:50, Gość Karolina napisał:

Ja mam implant kła i czuję się z tym dobrze. Protezy są uciążliwe, szczególnie w młodym wieku. Ja implant robiłam w dental care w tychach i nie, nie mam za dużo pieniędzy, rozłożyłam na raty leczenie...

Gość sarkazm na koniec

mi sie miłośc zabiła i postanowiłem sie zabic, nie napisze ci w jai sposób ale ledwo mnie odratowali , niestety mam uszkodzona watrobe i nerki i z jakiegos powodu równiez zęby mi sie całkowicie od tego rozwaliły, wypadło mi juz 6 zębów w tym jedynki, do tego zostałem potępiony i ide do piekła jak ostatecznie watroba całkiem siadzie, zostało mi mało czasu. Poniewaz zęby to cos co widzisz w lustrze co dzien, a wątroby np nie to ciagle martwia mnie i obrzydzaja te zęby, aprzeciez nie od nich umieram. Napisałem prawde, przysięgam na Boga. Tak wiec nie martw sie bo mogłas skończyc jak ja, twój przypadek to jak dla mnie drobnostka, uszy do góry szczerbate tez moga robic loda