Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ;/

zły PIT od pracodawcy

Polecane posty

Gość ;/

Hej wie ktoś może co zrobić gdy otrzymało się od byłego pracodawcy PIT ze złym adresem jak również z NIPem? I przez to że adres jest zły mój PIT trafił do złego Urzedu Skarbowego!? Mój były pracodawca nie widzi w tm problemu i powiedział, że rozliczam się tylko z kwot i to już póżniej poprawny Urzad Skarbowy będziesz sie do zgłaszał o poprawny PIT kiedy ja do nich zaniose PIT37... Czy kto coś wie na ten temat?

Gość Paweł. T.
śliczna jesteś autorko :)

Gość więcej!
To, że trafił do innego US to nic, oni odeślą go do prawidłowego, ja też tak miałam. A jeśli chodzi o zły NIP to pewnie wezwą Cię na korektę. Ale jak jest już złożony, to raczej nie możesz nic zrobić.

musisz jak najszybciej zglosic pracodawcy aby on mogl poprawic. us tez dostaje od pracodawcy i dane musza sie wszystkie zgadzac

Gość egydxgsg
Zły adres tzn. całkiem błędny czy już nieaktualny?? A co NIP-u to chodzi Ci oto, że powinien byś PESEL? To nie jest problemem (ww tym roku jeszce).

Gość ;/
no ja już to zgłaszałam i tak jak pisałam mój były pracodawca nie widzi w tym problemu i dla niego mogę rozliczyć się z tego PITu co dostałam bo jakby co to Urząd Skarbowy przyśle im pismo o przysłanie poprawnego PITu;//

Gość ;/
adres całkiem błędny jak również nie mój NIP...

Gość egydxgsg
A poza tym skoro pracodawca nie chce skorygować, to nic na to nie poradzisz. Rzolicz się jak należy i tyle. Jakby co to on będzie miał problem.

Gość egydxgsg
Nie twój NIP i nie ma zamiaru poprawić????? o k**** nieźle. A od tego roku jak ktoś nie prowadzi działalnościo gosp. to powinien mieć wpisany PESEL.

Gość ttqq
A nie możesz zadzwonić do skarbówki i dowiedzieć się co masz zrobić? Kary w razie czego są ogromne, lepiej nie ryzykować. Jak się już mleko rozleje, to nikogo nie będzie interesowało, że wiedziałaś, że są błędy, ale nie zgłosiłaś, bo nie wiedziałaś ze musisz. Dzwoń i się dowiedz.

Gość ;/
no masz rację lepiej zadzwonić i się dowiedzieć...

Gość kiziamiaziaaa
Normalnie zadzwoń do us i sie dowiedz. Powedz też że pracodawca podał złe dane i chce ich skorygować.

Gość ALE to nie Twój problem
ty piszesz swoje niezależne rozliczenie. zresztą teraz pisze się pesel. chyba, że prowadzisz jednocześnie działalność gospodarcza, no firma pit dla pracownika wystawia na siebie. tzn, że wpisuje swoje dane, tam, gdzie Ty w swoim rozliczeniu piszesz swoje. bo to firma rozlicza się z Ciebie

Gość ;/
zadzwoniłam, powiedziano mi, że mogę sie normalnie rozliczać a pracodawca musi przesłać poprawny PIT do poprawnego Urzędu...tylko jak teraz mam przekonać pracodawcę o tym skoro już to mu mówiłam a na nim nie zrobilo to wrażenia;/

Gość firma dba o klienta
ale to juz nie twoj problem, tylko pracodawcy, czym ty sie martwisz?

US przekazuje pit do właściwego US i o tym fakcie pisemnie informuje pracodawcę więc nie róbcie zamieszania dziewczynie w głowie , a ty normalnie składaj zeznanie w swoim US wpisując pesel a nie nip ( jeżeli nie masz DG )

Ale jeżeli jest podany zły adres, to skąd urząd ma wiedziec, że jest niewłaściwy? Autorko, na twoim miejscu wysłałabym poleconym pismo do pracodawcy, w którym prosisz o skorygowanie. W razie czego masz podkładkę, ze to nie twoja wina.