Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość llolatola

Moja córka ma 20 miesięcy i nie chodzi samodzielnie

Polecane posty

Gość llolatola

Moja córka ma 20 miesięcy i nie chodzi samodzielnie, tylko musi się trzymać za palec. Kilka razy zdarzyło się, ze przeszła sama kilka kroków, ale jak się zorientowała, że idzie sama, to zaczęła płakać i usiadła na podłodze. Nie wiem co robić...

Gość asekurować
widziałąs zdrowego człowieka dorosłego,który nie nauczył sie chodzić? Cierpliwości :)

Gość o o o o o o o o o o o o o o o
Czekać, widocznie jeszcze nie przyszedł jej czas. Może kiedyś upadła uderzyła się i się boi. Prowadzaj jak najwięcej Jak poczuje się pewniej to pójdzie, że nie dogonisz:)

Gość asdasda
!!! idź z nią do neurologa/ortopedy/pediatry. To nie jest normalne! Mając 20 m-cy powinna biegać i to bez jakiejkolwiek asekuracji :o Nic do tej pory nie zrobiłaś????

Gość mylitllepony^^
dokladnie- wizyta u pediatry, lub fizjoterapeuty ze specjalizacja pediaatrii

Czekać, widocznie jeszcze nie przyszedł jej czas. Może kiedyś upadła uderzyła się i się boi. Prowadzaj jak najwięcej Jak poczuje się pewniej to pójdzie, że nie dogonisz Co Ty za głupoty wypisujesz? Na co czekać? Przecież od pól roku co najmniej powinna sama chodzić? Mój nie raz się przewrócił, uderzył a jak miał 11 m-cy to sam chodził, nie musiał za mój palec. Z tą małą jest niestety coś nie tak :o

Gość omnaaa
asdasda - pierdolisz... jesczze niedawno gdzies czytałam o sportowcu który był mistrzem świata w biegu na 3 km...nie chodził do 3 roku zycia...teraz widać nadrabia ;-) hehe jesli dzieciak ma prostu kręgosłup nie stawia dziwnie nóżek podczas chodzenia za palec, krótko mówiąc jego ruchy nie wykazują niczego nieprawidłowego to nie masz się czym przejmować!!! cierpliwości mamo :-)

o o o o o o o o o o o o o o o co miała zrobić?? UDAĆ SIĘ DO SPECJALISTY!

omnaaa i mówisz, że to normalne że dziecko do 3 r.ż nie chodziło? :o

Gość llolatola
Byłam z nią u lekarza i powiedział, ze wszystko jest ok. To nie jest tak, że córcia słabo chodzi. Jak się trzyma za palec, to chodzi tak szybko, że ledwo nadążam. Ona w ogóle bardzo lubi chodzić, wchodzić po schodach- jak ją trzymam za obie ręce to wchodzi krokiem naprzemiennym. Nie wiem, czy ona jest taka bojaźliwa czy co. Zachęcam ją jak mogę, np. kładę zabawkę na szafce, to ona zamiast iść, to siada na pupę i porusza się na pupie.

Gość llolatola
Tak się jeszcze zastanawiam, czy to moze wynikac z tego, ze córka chodziła w chodziku?

Gość omnaaa
bardzo możliwe!!! badania wykazały, że chodzik jest nie wskazany do nauki chodzenia! potem dziecko ma problemy z prawidłowym utrzymaniem środka cięzkości :/

llolatola chodziki nie są dobre ale czy to może mieć związek z bojaźliwością córki... hmm. A jak jesteście w domu i np. siedzisz na kanapie o Ona bawi się na dywanie. To jak przyjdzie do Ciebie? Na czworaka? :o

Gość omnaaa
chodzik podtrzymuje tylek. Mięśnie bioder jak i kręgosłupa słabiej się rozwijają... to masz odpowiedź. Czasem nie wkładaj jej do chodzika. Chodź z nią jak najwięcej w sposób naturalny, niech ćwiczy mięśnie!

adsadsa ty to dopiero przesadzasz, matka sama mówi że lekarze twierdzą że jest ok. Nie mówię jakby w ogóle nie chodziła czy nie ruszała nóżkami. A dziecko normalnie chodzi tylko podtrzymywane. Nie widzę powodów do paniki. Chodzik fakt może opóźniać samodzielne chodzenie

Gość llolatola
To wtedy zaczyna krzyczeć i wyciąga rękę, żebym jej podała swoją, albo podjeżdża na pupie. Kiedyś wyjęła z szuflady dwie łyżki, trzymała je w rączkach i tak sobie z nimi szła sama, bo chyba myslała że się czegoś trzyma

Gość llolatola
Chodzika już nie używamy, ale rzeczywiście bardzo długo w nim chodzila. Jesli chodzi o spacery, to ostatnio przeszła na nóżkach pół kilometra trzymając mój palec, szła bez zatrzymywania się na odpoczynek. Nie chce jeździć w wózku, tylko chodzić ale wtedy muszę jej dać palec.

Gość kioyhjhuy
a poza tym widzisz jakies inne opoznienia? ile słow wypowaida znam przypadek gdzie matka zwlekala tez z tym ze dziecko nie chodzi a potem sie okazało ze za pozno poszla do lekarza bo dziecko mialo porazenie mozgowe ja bym tego nie bagatelizowała 20 mcy to jednak uzo i powinna juz chodzic

Gość Obecnie, mama 10latka
Śmieszą mnie matki-wszystko wiedzace. Bo jak moje dziecko mówiuło/chodziło majac 15m-cy to kązde inne które w tym wieku tego nie robi to chore/uposledzone/niedorozwinięte etc. I to właśnie gówno prawda :classic_cool: Sytuacja realna bo moja i mojego syna. Urodził sie zdrowy 10p Apgar. Dziecko kuzynki urodzone 4mies pózniej równiez zdrowy chłopiec. Gdy jej syn miał 16mies chodził i mówił kilka słów. Mój będąc starszy 4mies chodził trzymajac sie ściany etc, nie mówił. I do 3.5l mówił tylko mama, nie. on, to i kilka innych "bełkotów" ciagle słyszałam ze on MUSI być opózniony, chory, ma autyzm itp Przepłakałam nie jedna noc, bioegałam po specjalistach, byłam kłebkiem nerwów. Syn rozgadał sie majac 4lata, i wtedy również nabnył sprawnośći ruchowej. Obecnie ma 10l i jest bardzo uzdolniony, odnosi sukcesy na olimpiadach matematycznych, jest towarzyski, typ łobuza. A syn kuzynki powtarza klase, ma dysleksje i kilka innych problemów, wiec to nie jest żaden wyznacznik ze dziecko musi. Trzeba sprawdzić, ale gdy 2lekarz mówi :jest zdrowe to CZEKAJ i ciesz sie kazdym małym sukcesem, a nie daj gnoić wszystko-wiedzacym.....

Gość omnaaa
to jak dziecko jest w stanie przejść pół kilometra w wieku 20 miesięcy to tylko sie cieszyć! juz nie rozumiem ty chyba widzisz problem w tym że malutkie dziecko potrzebuje Ciebie jak każdy żyjący ssak na tej ziemi w początkowej fazie swojego życia do prawidłowego rozwoju :/ masz mami córcie...co w tym złego?

Może to jest sposób żeby miała zajęte rączki. a ty z tyłu tylko asekuruj. Moja siostra chodziła z patyczkiem z jednej strony trzymała ona z drugiej mama Po kilku krokach mama puszczała i siostra szła sama z patyczkiem za mamą :)

Gość omnaaa
Obecnie, mama 10latka co ty pleciesz!!! to bardzo dobrze że autorka przejmuje się zdrowiem swojej córki. Może być ( daj jej Boże) jak z Twoim synem, ale może być tak, że czekając i nic nie robiąc skrzywdzi swoje dziecko przez zaniedbanie jej rozwoju. Co ty myślisz ze nie ma takich przypadków że matki czekały że "dziecko z tego czy owego" wyrośnie a potem płakały i lamentowały że jest za późno na skorygowanie tej czy innej wady!! Jednak uważam że na panikę autorki tematu jest jeszcze zdecydowanie za wcześnie ;-)

o o o o o o o o o o o o o o o Może to jest sposób żeby miała zajęte rączki. a ty z tyłu tylko asekuruj. Moja siostra chodziła z patyczkiem z jednej strony trzymała ona z drugiej mama Po kilku krokach mama puszczała i siostra szła sama z patyczkiem za mamą Może to upośledzenie zawodowe, ale nie z patyczkiem prosze :o szklane oko nie jest fajne...

Nie wiem. Dziwne to :o Czego się tak boi? Może daj Jej jakiegoś misia, powiedz że z Nim nie upadnie :D

omnaaa Czytaj ze zrozumieniem kobieto. Napisałam, że sprawdzić trzeba ale jak 2 lekarzy twierdzi że jest dobrze, to czego ma sie doszukiwać?? Każdy człowiek to indywidualna jednostka, sa ramy czasowe, ale 20m-cy to nie 2lata.

Siostra ma bardzo ładne zdrowe oczy :) Nie był to pół metrowy kij najlepiej naostrzony na końcach tylko kawałek gałązki

Gość llolatola
Córka nie ma żadnych innych opóźnień. Jest bardzo gadatliwa, wypowiada rózne proste zwroty typu "baba daj" i pojedyncze słowa. Buduje z klocków wieże i inne budowle. Dopasowuje kształty do odpowiedniego otworu metodą prób i blędów. Ogląda książeczki, gazety, bazgrze kredkami. Lubi bawić się piłką pluszową, rzuca i próbuje łapać. Jest tez bardzo społeczna. Robi "koci koci łapki". Tanczy po swojemu jak słyszy piosenki. Moim zdaniem rozwija się normalnie.

Mimo wszystko moje dziecko nawet nie chodziło blisko żywopłotu :)

Ja tylko wyraziłam swoje zdanie. Ponieważ obecnie żal mi tych straconych lat wczesnego dzieciństwa mojego dziecka, zamiast cieszyć sie tym czasem, ja słuchając mamy, kuzynki, czytając fora dołowałam się, doszukując sie opóżnienia. Nie było warto, i uważam ze taka postawa najblizszych bardzo mnie skrzywdziła, w sumie z tego powodu doszło do rozpadu mojego małżeństwa, naprawde nie warto doszukiwać sie czegoś gdy nie ma podstaw, gdy lekarz mówi, że jest dobrze.