Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nha

Ciąża i wizyty u lekarza...

Polecane posty

Gość Nha

Powiedzcie mi dziewczyny czy będąc w ciąży faktycznie trzeba chodzić co miesiąc na wizytę kontrolną do ginekologa?? Czy Wy tak chodzicie? Robicie badania co 4 tygodnie? Czy to na prawdę koniecznie czy to trochę naciąganie? Pytam, bo jestem na etapie wyboru lekarza który poprowadzi mnie przez ciążę.. wszystkie koleżanki oraz opinie na forum prowadzą do jednego lekarza.. jednak razi mnie trochę fakt, że w dosyć sporym mieście w jakim mieszkam wszystkie dziewczyny chodzą nagle do jednego lekarza, który przyjmuje pacjentki po nocach ma tyle chętnych.... Wizyta u niego kosztuje 150zł a im więcej badań wykonuje tym cena bardziej szybuję w górę.. dodatkowo trzeba robić na każdą wizytę badania, których koszt to ok 70 zł... przecież w trakcie trwania ciąży to są dosyć duże koszty...... Poradzcie mi jak jest u Was???

Jeśli ciąża przebiega prawidłowo to chodzi się do lekarza co 4 tygodnie,pod koniec ciąży co 2 tygodnie lub co tydzień. Ja miałam ciąże zagrożoną i albo cały czas leżałam w szpitalu a jak mogłam wyjść to musiałam stawiać się u lekarza co tydzień/góra dwa w zależności od stanu ciąży.Dodam że płaciłam na każdej wizycie.

Gość Nha
I ile płaciłaś za wizytę?? Mniej więcej tak jak piszę?? I badania również musiałaś robić?? Czyli wychodzi na to, że to naturalne i normalna praktyka lekarzy...

Ja chodzę co 3/4 tygodnie plus jakiś dodatkowe usg prentalne. Wcale nie czuję żeby to było często. Płacę 100 za wizytę z usg. człowiek ma tyle obaw i lęków przy pierwszym dziecku, że go to po prostu uspakaja.

Co do badań to różnie jest. Czasem nic czasem tylko mocz i morfologia. Najdrożej było na samym początku jak się robi żółtaczkę, toxo itp to ok 100 dodatkowo na badania poszło.

Gość Nha
Dzięki dziewczyny za wypowiedzi ;)))

Wg. aktualnych zalecen w zdrowej ciazy powinno się odbyc max 8 wizyt u ginekologa. Jezeli będziesz na L4 to bedzie ono wypisywane na 3 tyg. wiec automatycznie wizyt jest wiecej. Rowniez w przypadku gdyby dzialo sie cos poważnego beda potrzebne częstsze wizyty. Nie musisz wcale chodzic prywatnie, jest wielu lekarzy ktorzy poprowadzą dobrze ciaze na NFZ. Trzeba zasięgnąć opinii u znajomych. A to co jest w internecie to polecam cedzak. Skąd wiesz, ze lekarz albo jego pracownicy sami sobie nie piszą tych pochlebnych opinii? Ginekologia to tez biznes i to całkiem dochodowy, a reklamować sie jakos trzeba.

Ja chodzę na razie co miesiąc. Pierwsze badania mialam krew,tokso, rozyczke, zoltaczke, hiv i jakies inne badziewie. Potem raz mocz i teraz mocz, krew i przeciwciala. Jestem w 21 tc. Chodze prywatnie ale w sumie pracidawca mi oplaca wiec nic mnie to nie kosztuje. Ale za to odkladam kase za kazda wizyte tak jakbym chodzila prywatnie i uzbieram akurat na porod w prywatnej klinice. Dolicz jeszcze usg. Genetyczne 200, polowkowe 300 ( dalej nie wiem). Jak w czasie wizyty robisz zwykke usg to wizyta tez zwykle drozsza jest. Bycie prywatnie pod opieka słono kosztuje ale w pierwszej zwlaszcza ciazy chyba lepiej, nawet psychicznie sie czujesz wiedzac, że ktoś czuwa nad Toba, a nie jak na nfz...brrr. Ale tez się zastanow, czy ten lekarz rzeczywiscie bedzie czuwal skoro ma tyle pacjentek. Z drugiej strony jak ciaza bedzie sie rozwijala prawidlowo to tez nie ma potrzeby tak bliskiego kontaktu

Gość Nha
No właśnie kurcze to jednak ciężka decyzja... do tej pory chodziłam tyko do jednej Pani doktor, ale teraz się przeprowadziłam i byłoby mi za daleko... Muszę się jeszcze zastanowić ;) dzięki dziewczyny za pomoc ;)) Pozdrawiam przyszłe mamusie ;)

Gość zależy od podejściaaa
Hej! Zależy jak się na to patrzy. Jeśli mieszkasz w dużym mieście i masz ograniczone środki finansowe, to warto poszukać dobrego lekarza na NFZ, ale wtedy trzeba się liczyć z tym, że siłą rzeczy ta opieka może być ograniczona. Nie ma czegoś takiego, że tylko dobrzy lekarze są prywatnie, a źli na NFZ, różnie z tym bywa. Ja chodzę prywatnie, teraz jestem w 11 tc i do tej pory wydałam: 410 zł (wizyty z USG), 80 zł (leki), 120 zł (dodatkowe badanie na awidność toxo), za morfologię, diagnostykę infekcji i ogólne badanie moczu nie płaciłam, bo mam to prawie za darmo w pakiecie z prywatnej przychodni. Ale nie narzekam, bo to mój świadomy wybór, jestem po przejściach i ten lekarz właściwie uratował mi życie. Nie wiem dokładnie jak z tym jest, ale mi się zdaje, że wizyty co 4 tygodnie, to jest absolutna norma czy państwo, czy prywatnie. Ja do tej pory miałam jedno USG z konsultacją w szpitalu (za darmo), później lekarz polecił mi przyjść na wizytę prywatną po 2 tygodniach, ostatnio miałam wizytę po kolejnych 3 tygodniach od tej poprzedniej, a teraz mam mieć po 2,5 tygodniach. Nie mam ciąży zagrożonej, ale z problemami, więc jest uzasadnienie że te wizyty są nieco częściej.

Gość moniczuniaaaaa
znajdź lekarza na NFZ. Ja znalazłam, poprowadził moją ciążę, robił badania co chwile, dziecko urodziło się śliczne i zdrowe. Prywatnie nie dostaniecie nic więcej niż państwowo, ale wasz wybór. I tak lekarz co 4 tygodnie, na koniec co 2. Badania krwi, moczu co 4 tygodnie i szereg innych to różnie zależy od tygodnia ciąży

w obu ciążach chodziłam do lekarzy na nfz co 2 tygodnie bo ciąże zagrożone były a i tak 1/3 każdej z nich w szpitalu spędziłam :) osobiście znam różnych lekarzy i ci co przyjmują prywatnie nie koniecznie są tacy super warto poszukać dobrego ginekologa na nfz bo koszty są olbrzymie gdy chodzisz prywatnie i lepiej tą kase zatrzymać np na wyprawkę dla dziecka

Ale jak masz problemy ze znalezieniem dobrego na NFZ, a wiesz że jest/są dobrzy prywatnie i masz kasę, to chyba wybór jest prosty...nie ma co oszczędzać na siłę, ale też trzeba do tego racjonalnie podejść.

Ja byłam jak dotąd dopiero 2 razy, w odstępach właśnie 3 tyg, mam zlecone badania. Za tydzień kolejna wizyta, z tym że już na NFZ ale do tej samej Pani dr. Prywatna wizyta to w moim mieście koszt 150 zł, w międzyczasie byłam jeszcze u lekarza innej specjalności na konsultacji i znów 150 zł, do tego badania. Dla mnie to sporo, dlatego postanowiłam chodzic na nfz. Oboje z mężem pracujemy i opieka lekarska nam się należy.

Nam pewnie wyjdzie z 2000 zł za wizyty, leki i tym podobnie, przez całą ciążę...dużo...niedużo...jakieś pieniądze to samo, ale też nie aż takie, które by dla nas oznaczały być albo nie być, a czujemy się dużo bezpieczniej psychicznie.

No tak opieka lekarska się należy, jasne. Tylko że wiele rzeczy się człowiekowi należy, a realia są inne, nie można ślepo na to patrzeć.

Gość xcvbnm
Prywatnie nie dostaniecie nic więcej niż państwowo Dostałam znacznie więcej - doskonałą opiekę w gabinecie i w szpitalu, cc wykonywał mój lekarz.

No właśnie ja mam podobną sytuację, jak osoba z posta wyżej...Mój lekarz już mnie raz operował, wszystko szybko, fachowo, sympatycznie i ewentualne cc zapewne też wykona. Poza tym po operacji zna dokładnie mój przypadek...

a ja miałam dużo lepszą opieke niż moja kuzynka która chodziła prywatnie :P wszystko zależy od konkretnego lekarza ja przy porodzie córy miałam 6 położnych, 2 ginekologów i ordynatorkę z neonatologii+2 pielęgniarki od niemowląt a przez całą ciążę ani grosza nie wydałam na prywatną służbę zdrowia :/ kuzynka płaciła 100zł za wizyte a 150 z usg a dopiero jak z krwawieniem na pogotowiu wylądowała okazało się że jest coś nie tak z łożyskiem i dopiero tam się nią zajęli jak należy

Ja będę chodziła do tej samej pani dr co byłam prywatnie. Będę chodzic na nfz , bo na to ciężko pracujemy żebyśmy mieli taką możliwośc. Nie chodzi o oszczędzanie na dziecku, bo nawet do głowy by mi to nie przyszło. Ale po co mam płacic duże pieniądze, skoro do tej samej Pani dr której zresztą ufam mogę równie dobrze chodzic na nfz ? Nie sądzę, żeby mojemu dziecku krzywda się przez to stała, tym bardziej, że ciąża przebiega prawidłowo. Nie popadajmy w paranoję.

Zresztą sytuacja jest też inna kiedy ma się ciążę wręcz idealną, a zupełnie inna kiedy są jakieś problemy, wtedy tak na prawdę poznaje się lekarza, czy faktycznie jest dobry...

Gość Nha
Z tym NFZ to doskonale Was rozumiem , macie rację.. ale ja nie chcę iść od razu na zwolnienie i przerażają mnie te kolejki w przychodniach........ masakra jakaś ;/ dajecie z tym radę? Czy jak to jest? Ja byłam u ginekologa na NFZ raz w zyciu i po 1wsze mam złe wspomnienia a po drugie czekałam w kolejce 2 godziny ;///

to znajdz dobrą przychodnię z dobrymi lekarzami :P u mnie zapisy są na konkretną godzinę i przychodzisz 5 minut wcześniej i o czasie wchodzisz :P

Lekarz nie jest dobry przez sam fakt, że mu się zapłaci. Tak że tak czy tak należy byc czujnym przy wybieraniu lekarza. Ja chodziłam do różnych lekarzy, przeważnie prywatnie i zwykle nie byłam zadowolona, dopóki nie trafiłam na taką Panią dr której zaufałam.

Nha, ja raz byłam prywatnie u ginekologa, czekałam 3 godziny w kolejce, bo niektóre kobiety były pozapisywane na tą samą godzinę. Paranoja i to były prywatne wizyty !

Akurat z czekaniem, to prywatnie też się zazwyczaj czeka...Ja u mojego lekarza najdłużej czekałam 2 godziny, ostatnio nic, to on na mnie czekał, bo się trochę spóźniłam...

Ja wcześniej chodziłam do prywatnej przychodni, nie ma porównania, do typowo prywatnych wizyt...lekarz stara się mnie pamiętać, wizyta trwa tyle ile potrzeba, stąd te częste opóźnienia. Ale zgadzam się lekarz nie staje się dobry tylko dlatego że się mu zapłaci, tak samo na NFZ lekarz nie staje się dobry tylko dlatego pracując państwowo nie jest, to jego że tak powiem biznes...

Gość xcdvd
jestem w 19 tc, chodze do gina na NFZ gdyż uważam ,że nie trzeba płacić za wizytę żeby o nas dobrze zadbano. i do tej pory mialam robioną mofrologię podstawową 2 razy, wszytskie badania typu toxo, cukier, mocz i inne któr należy wykonać na poczatku. Jedno usg dopochwoowe, w przyszłym tyg będe miała kolejne, to już chyba to połówkowe. Ciąża rozwija się prawidłowo, w razie potrrzeby chodzę do lekarza częsciej niż raz na miesiąc ale zdarzyło mi siie to dopiero raz od początku ciąży. Warto skorzystać z NFz bo jest o niebo taniej i wcale nie gorzej. Jeśli ktoś mysli , że oszczedzam na dziecku, to nic z tych rzeczy, gdy potrzebowałam konsultacji z lekarzem endokrynologiem poszłam prywatnie vbo neistety na NFZ bym czekała do maja i dziecku bym mopgła zaszkodzić. Także autorko pytaj matek kogo Ci mogą polecić bo nie ma co przepłacać skoro i tak placimy składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Gość zadowolona z NFZ
Kiedyś poszłam prywatnie zeby potwierdzic ciąze. Wzieła 100 zł, bylam u niej 10 minut, szybkie usg i od niechcenia "serce bije" wypisala 10 badan do zrobienia i do widzenia. Poszlam do innej na NFZ, wywiad, badanie, usg, wszystko na nim pokazała, wytlumaczyla, zapytala jaki tryb zycai prowadze, siedzialam u niej ponad pol godziny, nie zaplacilam nic. Jak mam potrzebe, to ide prywatnie do niej. Nie liczy sie czy prywatnie czy NFZ tylko podejscie do pacjenta. A na badania wypisala skierowania...

Gość elizzzaxcvcbbn
Moim zdaniem czekanie 3 godz w kolejce to brak szacunku dla pacjenta, ja już do tego lekarza nie poszłam bo nie uśmiechało mi się marnowac pół dnia i jeszcze za to płacic prawie 200 zł. Wszystko zależy od samego lekarza. Warto poszukac takiego, który jest kompetentny , nie tylko w wyciąganiu pieniędzy. Ja chodzę na nfz i jakoś nie czuję się zaniedbywana przez lekarza.