Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamma MiaMiamia

zapalenie piersi - domowe sposoby

Polecane posty

Gość mamma MiaMiamia

Kochane mamy, karmię już ponad rok piersią i drugi raz mam zapalenie piersi, poprzednim razem pomogły mi okłady z kapusty, ale do wieczora nie dam rady wyjść z domu po kapustę, jak można jeszcze ulżyć? stosuję okłady z altacetu ale nie pomaga za bardzo?

Gość Ja polewałam bardzo ciepłą
wodą z prysznica.Mleczko samo wylatywało i dużo przystawiaj.

Gość La Movida
ja oprócz kapusty robiłam jeszcze masaże, wiadomo boli ale próbuj aby jak najwięcej mleka zeszło, robiłam też okłady, ale najskuteczniej mi jednak pomogło aby pierś oprużnić

Gość La Movida
opróżnić * przepraszam za błąd

Gość mamma MiaMiamia
przystawiam,ale mała nie chce pić z tej piersi, woli drugą...co to za ból nie do opisania! przewiało mi pierś, z własnej głupoty i teraz się męczę

Gość annnaaaa183
dokładnie odciągać trzeba mleczko albo maluszka przystawiac często

Gość La Movida
a masz temperaturę??

Gość La Movida
to musisz albo wypróżnić pierś albo lekarz, bo może dojść do nieszczęścia

Gość mamuśkaMałejZuzi
La Movida, co masz na myśli?jakiego nieszczęścia?wystraszyłaś mnie..

Gość La Movida
W przypadku zauważenia u siebie jakichkolwiek objawów mogących świadczyć o początkowym stadium zapalenia piersi należy natychmiast skontaktować się z lekarzem i rozpocząć leczenie - jeśli uda się to zrobić w czasie pierwszej doby istnieje ogromna szansa, że przebieg choroby będzie łagodny, a samo zapalenie potrwa zaledwie kilka dni i nie pojawią się żadne komplikacje. Jeśli jednak kobieta zlekceważy pierwsze objawy albo podejmie nieskuteczne leczenie na własną rękę, ryzykuje poważne powikłania łącznie z przejściem zapalenia w groźny ropień piersi.

Gość La Movida
Najlepsze lekarstwo na zapalenie piersi kobieta ma zawsze przy sobie - jest to jej własne dziecko. Należy przystawiać je jak najczęściej do chorej piersi i pozwalać mu opróżniać ją z mleka. Warto tu zaznaczyć, że karmienie dziecka piersią zajętą procesem zapalnym nie jest dla niego szkodliwe. Jeśli dziecko nie chce ssać, trzeba poradzić sobie inaczej - odciągać pokarm ręcznie lub lakatorem (regularnie, ale po troszeczku). Nadal sprawdza się też metoda naszych babć - chore piersi należy okładać schłodzonymi i lekko zmiażdżonymi liśćmi białej kapusty. Lekarz może też zalecić przyjmowanie środków przeciwgorączkowych (np. paracetamolu) oraz kurację antybiotykową (po wcześniejszym ustaleniu typu bakterii odpowiedzialnej za zapalenie). Na ogół, nawet podczas przyjmowania antybiotyku, zaleca się dalsze karmienie piersią. W skrajnych przypadkach, gdy zapalenie przeszło w ropień piersi, konieczna bywa interwencja chirurgiczna - lekarz nacina ropień i usuwa jego treść. to znalazłam na necie, gdy ja przechodziłam zapalenie też mnie tym straszono, na szczęście pomogła mi pielęgniarka która nauczyła mnie opróżniać pierś jak się zatyka

Gość mamuśkaMałejZuzi
umówiłam się z położną laktacyjną, bo nie jest najlepiej. dziękuję za odpowiedzi