Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _gozdzikowa_

czy ktos mi moze to wytlumaczyc?

Polecane posty

Gość _gozdzikowa_

mam 26 lat, mieszkam w uk, stala praca na kontrakt od ponad 3 lat, zarobki 1300 na reke, nigdy zadnych dlugow, niesplaconych kredytow itp itd. A teraz moj problem: nigdzie nie chca mi dac nic na raty!! nie chodzi tu oczywiscie o mieszkanie czy auto, ale o takie pierdoly jak telewizor, pralka itp- tak do 1000funtow. bylam w argosie, pc wordzie i w innych sklepach gdzie mozna wziasc nieoprocentowane raty na kilka miesiecy. no i nic. Jedna wielka katastrofa. czy mozliwe ze to dlatego ze nie mam historii kredytowej?

Gość _gozdzikowa_
no tak, tylko ze od czegos trzeba zaczac ta historie kredytowa i taki mialam zamiar. A tymczasem nawet ni moge wystartowac z tym- bo nikt mi nie chce nic dac na kredyt. Chyba sobie talerze jakies w argosie kupie za 15 funtow- moze mi tedy zaufaja ;) a tak powaznie, to byl ktos jeszcze w takiej sytuacji?

Widocznie ktoś kto mieszka lub mieszkał pod Twoim adresem ma lub miał zły kredyt.

Gość chrzonstka
1. Zarejestruj sie na electoral roll- council 2. Podobno teraz niby juz nie lacza osob zamieszkalych po tym samym adresem tlyko biora pod uwage kazdego indywidualnie ,ale czy naprawde tak jest to nie jestem pewna. 3.zaloz sobie konto na Credit expert- experian - zoabcz sobie credit checker czy cos takeigo na google ,wejdz na moneysupermarket.co.uk i tam mozesz znalezc jakies znizki na membership. sprawdz swoja historie kredytowa- cokolwiek sie nie zgadza MUSISZ to wyjasnic! 4.ewentulanie idz do swoejgo banku i pogadaj z nimi ,moze ci cos doradza,jakos pomoga. 5. rada na przyszlosc: jak juz mniej wiecej uregulujesz te sprawy i bedziesz w stanie to wez jakas karte kredytowa i ja splacaj REGULARNIE!

Gość _gozdzikowa_
jestem zarejstrowana na electorall roll od 2 lat. Tak jak mowilam NIGDY nie bralam nic na raty- wszystko za gotowke. Teraz planuje kupic dom w uk, stad pomysl zeby rozpoczac historie kredytowa. Nigdy nawet nie skorzystalam z overdraft na moim koncie bankowym. Na lokatach mam ok20tys oszczednosci. Stad moje wielkie zdumienie jak nawet glupiego telewizora mi nie chca dac :/

Gość poloniusz
a telefon masz na abonament?

Gość chrzonstka
oj no to musisz sie spieszyc bo zanim to zalatwisz to minie kilka tyg ,wiec na mortgage nie masz szans w tym momencie. 3.zaloz sobie konto na Credit expert- experian - zoabcz sobie credit checker czy cos takeigo na google ,wejdz na moneysupermarket.co.uk i tam mozesz znalezc jakies znizki na membership. sprawdz swoja historie kredytowa- cokolwiek sie nie zgadza MUSISZ to wyjasnic! mozesz to zrobic nawet teraz. ewentulanie mozesz sie zarejestrowac i za 1 f oni wysla ci twoj credit record ale na to sie czeka kilka dni.

Gość chrzonstka
poza tym sa takie kart kreedytowe tzw. credit record builder0- ktore latwo dostac bo maja wysokie APR,ale skoro nawet z Argosa nie moglas dostac to nie wiem czy te dostaniesz,ale podobno nikomu nie odmawiaja- moneysupermarket. ,

Gość _gozdzikowa_
kupno jakiegos domu to dopiero w przyszlym roku, wiec moze wyjasni sie do tego czasu. dziekuje za rady i zrobie jak mowisz. W poniedzialek wybieram sie do banku, moze mi cos rozjasnia. Telefonu na abonament nie mam, ale mam net i sky-jesli to ma jakies znaczenie

Gość _gozdzikowa_
no wlasnie- nawet w argosie mi odmawiaja, a podobno to kazdy dostaje- wiec o kredytowkach moge sobie pomarzyc:)

Gość poloniusz
mi powiedzieli w currysie że najpierw mam wziąć telefon na abonament- tak też zrobiłam po trzech miesiącach wróciłam do sklepu i dostałam telewizor i kino domowe na raty

Gość chrzonstka
http://www.moneysavingexpert.com/loans/credit-rating-credit-score#improve Avoid the 'rejection spiral'. There's a nightmare scenario you need to avoid called the rejection spiral. It works like this: You apply. You get rejected (sometimes falsely, due to an error). You apply elsewhere. You get rejected again. This continues, until finally you check your files and get the error corrected. You apply again You're rejected, not due to the error, but because of recent 'searches'. Thus, if you're rejected once, immediately check the files are correct, otherwise you may mess up your score for an age as more applications mean more searches, which compounds the problem. You'll be told by the lender which credit reference agency it used to assess your info, so focus on that. It is possible after an error to get successive searches wiped, but it involves negotiation both with the agency and the lender, and isn't easy. The rejection spiral also applies when you apply for credit normally reserved for those with an 'excellent' score when you, say, only have a good score (sadly, many lenders don't publish their criteria so it's difficult to know in advance). So you're a perfectly acceptable risk for most, yet once you get that first rejection, it can harm your chances of getting further credit because a search has been registered. So check your file and call lenders you plan to apply to in advance to check.

Gość poloniusz
to jest jakaś paranoja

Gość _gozdzikowa_
@ chrzonstka Dziekuje:) Juz sie w to zaglebiam!

Gość chrzonstka
jak bedziesz w baku to sie zapytaj czy skorzystanie z overdraft jakos ci pomoze, bo z tego co ja wiem to wystarczy ze mozesz skorzystac z overdraft ale czy korzystasz czy nie to nie robi duzej roznicy. ale sie zapytaj w banku.

Gość chrzonstka
powodzenia- da sie to zalatwic ,trzeba troche podzwonic ale bedzie dobrze! ja wlasnie przez to ze moj nie mailam nigdy kart kredyt. ani ovedraft place wiecej o 70f miesiecznie mortgage bo nie moglam wziac mortgage z banku ktory mial nizsze oprocentowanie bo wg nich mialam za niskie punkty :O

Gość CO WY CIAGLE O TYM ZACHODZIE
1 sprawa wez telefon na abonament, 2 w jednym miejscu musisz mieszkac conajmniej pol roku i nie przeprowadzac sie czesto. To sa podstawowe krytera, potem stala praca, dochod. To na tworzenie historii na poczatek. Jak bedziesz juz miala splacony 1 kredyt to mozesz byc nawet bezrobotna to ci go przyznaja. Najtrudniej pierwszy dostac.

Gość thetimeisnow
karte kredytowa sobie wyrob. Wbrew pozorom latwo taka dostac. Nawet glupi Debenhams wyrobi ci karte.

Gość ja bylam niedawno
Aby dostac cos na kredyt/raty itp nalezy spelniac/ przestrzegac kilku zasad 1. Rejestracja w Electoral Roll (lista wyborcow)- potrzebna w 99% przypadkow, jest potwierdzeniem naszej tozsamosci 2. stala praca 3. zamieszkanie pod jednym adresem przez dluzszy czas najlepiej min. rok 4. brak opoznien w platnosciach/rachunkach Sprzyjajace jest takze, jesli mamy telefon kom. na abonament, a jeszcze lepiej telefon stacjonarny w domu Za kazdym razem jak chcemy cos na raty czy na kredyt bank sprawdza nasze dane w agencjach kredytowych takich jak: Experian, CallCredit lub Equifax, polecam sie zapisac do jednej z tychze agencji na okres probny (30dni- bezplatnie) i sprawdzic co tam maja o was napisane i wtedy sie dowiecie dlaczego bank wam odmawia

Gość ja bylam niedawno
dodam, ze ja wlasnie dzieki sprawdzeniu ''siebie'' w Experian, dowiedzialam sie o ''negatywnych czynnikach'' mojej historii kredytowej czyli brak rejestracji do wyborow i wzglednie krotki okres zamieszkania po obecnym adresem (rok), sprawdzilam siebie dlatego, ze mi odmowiono wlasnie karty kredytowej po rejestracji do wyborow odczekalam pewnien czas, aplikowalam o karte i dostalam :)