Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mroweeczkaa 28

Co zrobic na obiad? dla gosci.

Polecane posty

Gość mroweeczkaa 28

Jutro corka ma urodziny i przyjezdza rodzina.Beda jakas w poludnie a reszta gosci na 15 ma byc. Tym przyjezdnym trzeba zrobic jakis obiad.Moze byc rosol i schbaowe i jaka surowka do tego. Ile ziemniakow obrac ile schobywch zrobic .Razem z nami bedzie 7 osob na obiedzie. I raz robie obiad dla gosci .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bezzzznazwy
Na te schabowe połóż ananasa i ser i tak zapiecz, będzieładniej, w środek ananasa trochę żurawiny. Nie mam pojęcia ile tego narobic, ale lepiej aby było za dużo, to najwyżej sobie w poniedziałek zjecie..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JA dzisiaj mam pyszny obiad - kieszonki z piersi kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami, żółtym serem i mozzarellą i smażone :) Dla gości też się nada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mroweeczkaa 28
a jaka surowka do schabowych. Jak to wszystko podac? Ziemniaki w miscea kotlety na polmisku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bezzzznazwy
Może ziemniaki w kulki poukładać na to trochę koperku. Umiesz kwiatek z marchewki?Bardzo prosto się robi, trzasnąć na bok talerza i ładnie wygląda. A surówka - z porów? Uniwersalna jest kapusta pekińska, sałata, rzodkiewka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mroweeczkaa 28
ja nie umiem zrobic sdurowki. A ile powinnam kupic surowki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lek
Tak ze 2kg ziemniaków , ze dwa rodz. surówki , kotlety ( schab lub filet) , kup pieczarki 30 /40 dag, podsmaz je na niewielkiej ilości oleju ( pokrojone w plastry) jak odparują , posyp solą + pieprzem i odstaw. Jak będziesz już miała opanierowane kotlety ( możesz je sobie opanierowac wczesniej ) usmaz je i jak już kotleta odwrócisz na druga stronę aby sie smażył , łyżką nakładaj na kotleta pieczarki uprzednio usmażone a na wierzch połóz żółty ser . Zanim ser się pięknie rozpuści już będziesz miała usamżonego kotleta . Powodzenia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bezzzznazwy
Kurcze, no z 3 - 4 takie duże pojemniczki, na oko ocenisz ile jest tego, tak aby była cała większa salaterka. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bezzzznazwy
Noo, z pieczarkami też są dobre. :) Możesz porobić i z ananasem i z pieczarkami. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lek
Kup kapustę pekińska ( 1 starczy ) , posiekaj drobno w paseczki , zetrzyj do niej marchew ( 1 lub dwie) , dodaj sos sałatkowy ( dostępny w biedronce ), po prostu wsyp jeden do surówki , dodaj łyczeczkę cukru , dosól jeśli trzeba , odrobinę oleju i wszystko łąpką wymieszaj ;)aha , ja zawsze dodaję koper świerzy ( posiekany mam w zamrażarce zawsze ) i gotowe. Przełóż na jakąs ładną miskę i podaj. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mroweeczkaa 28
a jaki sos salatkowy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja bym podala bezpośrednio na talerzach po 2 galki ziemniaków (masz taką łyżkę do lodów plastikową? nią sie fajnie naklada) i po kotlecie czy tam jakiejś porcji miesa np mozesz upiec schab i zorbic sos pieczarkowy potem pokroić cienko w plastry i kląsc po 3 plastry i polać sosem pieczarkowym albo pomidorowym, pieczeniowym. Będzie ok a prosto się robi i mozesz to dziś zrobic a jutro odgrzac tylko. Mozesz shcab czymś nafaszerowac np śliwką suszoną ;) A surówkę w misce na stól i każdy sobie naklada. Ja bym tak zrobiła ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w salatki nie trzeba się bawic mozesz kupic czerwoną kapuste w sloiku i po prostu przelożyć do miski. A do drugiej nalozyć buraczki i masz już 2 salatki do wyboru kazdy sobie nalozy co lubi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mroweeczkaa 28
umie gotowac ale dla siebie mzeza i dziecka .Nigdy nie robilam dla gosci. Niewiem czy bedzie smakowalo .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziemniaki ugotowac to nie problem. Na pewno sobie z tym dasz radę. Kup ze 2 kg schabu (straci sporo objętości po obróbce termicznej) nasmaruj go czerwoną papryką, solą, pieprzem, czy,m tam lubisz mogą być jakieś zioła, dodaj troszkę kminku. Obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju a potem przełóż do rondla i zalej wodą. Dodaj marchewkę, pietruszkę , selera przykryj i niech się dusi na malym ogniu przez dluższy czas okolo 40 min/ godz. W drugim garnku rozpuść maslo zeszklij na nim cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Podsmaż. Zalej wszytsko wodą lub bulionem pogotuj aż się odparuje i albo zagęść mąką albo podbnij smietaną (jak dasz 30 to się nie zważy). Mięso studzisz i kroisz na plastry (po okolo 3 plastry na osobę) i wklądasz do garnka. Jutro odgrzewasz schab. Naklądasz na talerz ubite ziemniaki (mozesz dodac do nich masla i smietanki jak lubisz ale nie musisz) do tego plasterki mięsa i polewasz mięso sosem i podajesz to gosciom. Malo skomplikowane a smaczme i sycace. Co prawda na diete się nie nadaje ale myślę ze to w miarę tradycyjny i latwy do przygotowania obiad. Do tego tak jak pisalam salatki se sloika np buraczki i kapusta czerwona, albo ogórki, papryka konserwowa co tam lubicie. I jest obiad.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mroweeczkaa 28
js nic w domu nie mam. Ani duzych garnkwo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to przekrój mięso na pól i zrób w małych garnkach. Gotujesz na 7 osób nie na 70 nie potrzeba ci kotła ;) Jakiś rondel na pewno posiadasz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kamikkamik
Piekarnik masz? zrób mięso pieczone. Dużo mniej roboty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mroweeczkaa 28
ja umiem naprawde gotowac mezowi zawsze wszystko smakuje ale boje sie ze mi nie wyjdzie mieso. Nawewt ciasta nie pieklam tylko kupilam ze sklepu. Brak mi pewnosci siebie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
heh to idź do biedronki i kup schab ze śliwką (widziałam dziś reklamę) pokroisz tylko ;) A tak na serio to jak mężowi smakuje to wszystkim będzie smakowac. Nie stresuj się bo nie ma czym. To tylko obiad. Jak beda glodni to zjedzą (nie przesól ziemniaków z wrażenia ;) )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kamikkamik
To jak umiesz gotować to wyjdź poza ten schemat schabowe i rosół, podaj gościom coś ciekawszego :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mroweeczkaa 28
planowalam umiec schab mam taki ladny kawalek kupilam. Ma 2,2 kg. ale ja nigdy nie pieklam miesa i boje sie czy wyjdzie czy nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a co ci moze nie wyjść? Jak nie spalisz (pilnuj temperatury) i dopieczesz to na pewno wyjdzie. A nie to weź go pokrój w kawałki, dorzuć pieczarki, paprykę ogórki kiszone w kostkę podsmaż zalej wodą dodaj koncentrat pomidorowy i potem zagęść mąką. Będzie schab po cygańsku. Tego się NIE DA ZEPSUĆ ;) Podajesz w czarkach z chlebem. Ale można tez z ziemniakami na talerzu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mroweeczkaa 28
sprobuje upiec ten schab. Tylko jak go przygotowac.Marynate jaas .Tak zeby byl dobry w smaku i gdzie go piec..Wiadomo w w piekarniku ale w czym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię tak: robię marynatę: troszkę oleju, przyprawy - słodka papryka, sól, pieprz, ew, przyprawa do schabu - co kto lubi - mieszam i nacieram mięso ponakłuwane w kilku miejscach, zawijam w folię aluminiową i do lodówki na kilka godzin (ja przeważnie nacieram mięso wieczorem i trzymam w lodówce przez noc), potem do naczynia żaroodpornego na jakieś 1,40 - 2 godz. Zawsze możesz wyjąć mięso i odkroić kawałek, żeby sprawdzić, czy już. Ostatnie pół godziny duszę bez pokrywki, żeby nie było aż tak soczyste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mroweeczkaa 28
piecze sie w foli czy bez. Mieso sie odmraza. A jaki sos.Moze byc taki pieczeniowy z torebki ciemny pieczeniowy. A surowka z czego bedzie najbardziej pasowala.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piecze się bez folii. Mięso oczywiście rozmrożone. Odnośnie surówki to najlepiej 2-3 rodzaje, np z pekińskiej, z czerwonej kapusty i np ogórki konserwowe. Sos jak najbardziej może być pieczeniowy, podaj w sosjerce, każdy sobie naleje ile będzie chciał. Na pewno się uda :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mroweeczkaa 28
Przyjezdza rodzinka chlopaka.zdziewieni ze robimy obiad. Jego mama mowi po co wydajemy kase bo oni moga zjesc obiad w domu przed przyjazdem. a ja pomyslalam ze jak pzyjada w poludnie to wypada podac jakis obiad.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bitkkkkaaaa
Pieczen ze schabu latwo zepsuc, bo mieso moze byc twardawei gumowate. Kotlety to swiatny pomsyl, do tego z dwa rodzaje surowek i ziemniaki. Tego napewno nie zepsujesz. Ale chyba spoznilam sie ze swoja odpowiedzia, bo juz cos postanowilas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×