Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaczynająca otować

jak gotujecie swoim msc dzieciom ?? czy raczej jedzą razem z wami ?

Polecane posty

Gość zaczynająca otować

witajcie moja córka ma 7.5 msc ale za jakiś mieisąc mam zamiar gotować córce sama bo do tej pory je słoiczki. chciała bym abyście mi napisały jak gotujecie swom niemowlakom ? tak wiem jest dużo przepisów w sieci ale jednak wole abyście mi napisały :) czy raczej wasze dzieci jedzą razem z wami to co wy jecie ? oczywiście mniej doprawione.... czy schab w diecie takiego malca to zawcześnie ? jeśli nie to jak go robicie ? albo tak samo pulpety z mięsa mielonego jak robicie ? i czy gotujecie codziennie czy zamrażacie ? błagam odpiszcie :)

Gość zaczynająca otować
ale ja prosiłam aby wy byście mi odpisały na pytania :) o linki nie pytałam :) no ale dzięki :)

Ja w ogóle nie gotuję osobno dla dziecka. które teraz ma trochę ponad rok. Raz dziennie dostaje obiadek w słoiczku, a drugi raz je z nami to co my mamy na obiad. Specjalnie staram sie gotować tak, żeby nadawało się też dla dziecka, czasem tylko odłożę trochę wcześniej i dla nas mocniej przyprawię. Te "dorosłe" obiady zaczęłam mu podawać kiedy miał 8 miesięcy.

Gość zaczynająca otować
lauro a możesz mi napisać co dokładnie gotujesz :) bo ja nie bardzo wiem jak mam gotować aby to jedzenie było również odpowiednie dla dziecka

Dziecko dostaje na przykład ruskie pierogi, pierogi z serem, makarony z niewielką ilością sosu takiego samego jak dla nas np pomidorowy, albo śmietanowy z topionym serkiem brokułami i szynką, tylko dla dziecka rozgniatam to wszystko na mniejsze kawałki, ryż z warzywami, różne zupy ze składników podobnych jak w słoiczkach, ziemniaki, pulpety mielone, mięso drobiowe drobno pokrojone i wiele innych rzeczy, które nie są wybitnie ciężkostrawne i różne warzywa, oprócz kapusty.

Gość Lunacja
Ja też nie gotuję specjalnie dla synka, od kiedy skończył rok je to co my - tylko prawie bez soli i cukru. No i unikam smażenia, oleju i ciężkostrawnych rzeczy, ale można powiedzieć że my też dobrze na tym wychodzimy. __ http://www.tanie-latanie.net/ - zapraszam na wakacje!

Gość zaczynająca otować
no dzięki :) ale fajniej by było jak byście napisały co dokładnie gotujecie :) bo my z mężem raczej za zdrowo to się nie odżywiamy :) więc pojęcia nie mam jak gotować dziecku.

Gość ludzie co za kobita...
a ty w ogóle wiesz jak dziecko zrobiłas?! :D czekasz az ci ktos napisze: biore 1/2 litra wody, wrzucam pokrojone warzywa itd...? kobieto ile masz lat? ktos ci juz podał fajny link,nikt nie bedzie pisał ksiażki kucharskiej od nowa. a ty z mezem na kanapkach jedziecie tylko ? no chyba nie... ogarnij sie, albo karm dziecko słoiczkami i innymi gotowcami. pózniej sa chinskie zupki, konserwy, potrawu do ktorych tylko dolewa się wrzątku itd. smacznego

Gość nie rozumiem cie
to co wy w ogole jecie?

Gość Niewidoczny dla innych
Moja jest w tym samym wieku co Twoja i je już z nami obiady. Tzn. każdą zupę którą zrobie - krupnik, pomodorowa, jarzynowa, rosół z makaronem czy ryżem itd. tylko jej bardziej rozdrobnie, a z drugich dań daje jej wszystkiego spróbować - tzn. tego co uznam że jest już OK na jej wiek.

Gość mamama27
ja po słoiczkach gotowałam osobno w małym garnuszku na 2 dni - my jednak jemy zbyt inne rzeczy niż dziecko 8 m-czne.. ja gotowałam zupki z mrożonek - szybko, bez obierania, krojenia, myślenia itd - warzywa mrożone są dużo miększe niż te zwykłe i odrazu pokrojone - ja robiłam na początku zupki/dania typu jakieś warzywa mrożone albo cały zestaw warzyw plus jakieś mięso typu udko, filet, schab rzadziej bo twardy jest plus dodatek typu ziemniak, kasza, ryż, makaron - i takie danie dawałam małemu, nic nie mieliłam, małe kawałeczki super nauczył się gryźć i tak zmieniałam raz udko, marchew, kalafior, ryż a potem np. schab, ziemniak, śliwka suszona, marchewka - można kombinować do woli - ja też praktycznie tego nie soliłam - troche pietuszki itd i synek to jadał - teraz ma 1,5 roku i też takie jada i zaczyna jeść już więcej tego co my - chyba że my jemy jakiegoś kupnego gotowca to wtedy je swoje

Gość ty wyżej ogarnij się :P
autorko co do pulpetów i schabu ja dawałam koło 9 msc i nic dziecku nie było tylko nie smażone oczywiście pulpety w sosie pomidorowym albo koperkowym tak samo schab gotowałam rosół dawałam go dziecku normalnie tylko że z ryżem potem do tego dodawałam kalafiora brokuła albo inne warzywo i już była inna zupa :)

Gość b.e.a.t.a
Wlasnie robilam obiadki dla corki, wiec napisze: Ugotowalam w jednym garnku: 5 ziemniakow, 6 marchewek, por, 2 pietruszki, kawalek dyni, 1 brokula W drugim 3 buraki, w trzecim mieso z kurczaka, w czwartym kawalek lososia. Oddzielilam: brokul + 2 ziemniaki + 2 marchewki + 1 pietruszka, wyszly na oko 4 porcje wiec dodalam 60g lososia(15g na porcje) + 4 lyzeczki oliwy + lyzeczke natki pietruszki, zblendowalam buraczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, por + 2 ziemniaki, wyszly 4 porcje, dodalam 60g miesa z kurczaka + 4 lyzeczki oliwy + 1/2 lyzeczki majeranku 3 marchewki, dynia, ziemniak - wyszly 3 porcje wiec dodalam 45g miesa z kurczaka + 3 lyzeczki masla i zblendowalam. W sumie 11 porcji obiadowych - jedna bedzie na dzisiaj, druga do lodowki na jutro, reszta w woreczki i do zamrazarki. Mniej wiecej za tydzien znow bede gotowac, wtedy dodam inne skladniki np. groszek, kalafior, jagniecine. Corka ma 6 miesiecy, za jakis miesiac, dwa przestane blendowac jedzenie, wiec bedzie dostawac np: pogniecione ziemniaki, gotowane warzywa z maselkiem, pulpety lub kawalek ryby. Pulpety mozna zrobic z samym zoltkiem + troche bulki tartej i cebulki, do tego sos koperkowy albo pomidorowy, jesli moze jesc pomidory. Warzywa i mieso nadal mam zamiar mrozic, ziemniaki moze jesc z naszego garnka, tylko trzeba bedzie gotowac bez soli.