Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszla mama 282828

dziewczyny, jak sobie radzicie ze sprzątaniem,prowadzeniem domu,remontami,opieką

Polecane posty

nad dziećmi w ciąży tej wczesnej jak i zaawansowanej? pytam, bo w pierwszej ciąży miałam lekko i przyjemnie, leżałam, spałam, spotykałam się z koleżankami, oglądałam filmy, czytałam książki, bo mieszkałam u rodziców tymczasowo, a musiałam na siebie uważać i miałam dużą pomoc, nie mogłam się przemęczać...teraz jestem w drugiej ciąży i: mam rozbrykanego 2,5latka w domu, przy którym trzeba wszystko zrobić i mieć oczy wokół głowy, dodatkowo mieszkam już sama, więc wszystko jest na mojej głowie, jest wiele stresu i wysiłku, wszystko muszę robić sama i nie mam żadnej pomocy, bo mąż całe dnie w pracy (rozkręca interes), a mama i teściowa pracują i nie mieszkają blisko...wiadomo, muszę sama prać,sprzątać,myć podłogi,robić zakupy,wchodzić potem po schodach...w dodatku mieliśmy ostatnio kapitalny remont i było mnóstwo sprzątania, pomimo pomocy sióstr i mamy dużo też musiałam sama robić, czasami już wymiękam, bolą mnie plecy, brzuch twardnieje, lekarz nakazuje uważać, ale przecież nie mogę się położyć i pachnieć, muszę wszystko robić, a tym bardziej jak ma się dziecko w domu...nie jest zbyt wesoło, nie chodzi mi o to, by robić z siebie księżniczkę i ofiarę, użalać się nad sobą, nie pomyślcie tak, boję się po prostu, że mogę za wcześnie zacząć rodzić, a to dopiero 26tc:( powiedzcie, że też dużo robiłyście, a ciąża zakończyła się o czasie....

a nie mozesz odpusic na te kilka miesiecy? ograniczyc wszystko do minimum, obiady z polproduktow lub na wynos, sprzatac tylko tyle co niezbedne a nie mycie podlog codziennie. Poza tym w weekend zaprzegnij chlopa do roboty, niech lata z odkurzaczem a ty sie oszczedzaj. Zakupy albo jedne duze w tygodniu i to njalepiej sama sobie jedz powolutku, albo codziennie troszeczke w warzywinaku pod domem.

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Pocieszę Cię. :) Ja mam jedną ciążę za sobą. Sama robiłam przemeblowanie i myłam okna w domu chyba (zaznaczam chyba:P) jeszcze przed 30 tc, urodziłam w 43 tc, wywoływany poród. Tylko, że ja ciążę miałam wzorową, żadnych skurczy ani nic. A to wszystko robiłam dlatego, że z mężem się umawiałam co chwila na to przemeblowanie, a on ciągle późno z pracy i zmęczony. Któregoś dnia wstałam i sama zrobiłam. :P :P (dodam, że nic ciężkiego, chodziło bardziej o przygotowanie pokoju dla dziecka niż przemeblowanie, po prostu musiałam wszystko poustawiac i zrobic miejsce.) I teraz tak myślę, że to mogło byc już po 30 tc, bo ja wtedy szykowałam łóżeczko i przewijak i tak dalej, bo wszystko już chciałam miec na 37tc gotowe w razie co :P.

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Aha i podziwiam kobiety, które dzieci wychowują 'na jednych pieluchach' :). W sensie, że szybko się na drugie dziecko decydują, my planujemy gdzieś za 7, 8 lat. Właśnie ze względu na to, że jedno rozbrykane a tu ciąża i później połóg i noworodek. :P Nie dałabym rady, mąż w pracy ciągle.

Gość pastoocha
Olej to. ja w ciazy co prawda robilam co chcialam do samego konca bo sie super czulam,ale od narodzin dziecka dom funkcjonuje -hmmm. mam to gdzies. czasem jest taki syf,ze spalilabym sie z qstydu,jakby ktos przyszedl. maz wraca pozno i tez mu sie nie chce sprzatac. sprzatamy w weekendy jak nam sie chce - a jak nie to nie. Cos prostego do zacie aie da zrobic w 15min

Gość pastoocha
Aha corka ma rok i zaczynamy robpte nad rodzenstwem. moze i bedzie na poczatku trudno ale chce miec dzieci w zblizonym wieku

Gość Anmariee
Odpuszczałam. Ważne były regularne posiłki i spacery starszego dziecka. Sprzątał mąż, ja tylko lżejsze prace. Żadnego mycia okien, szorowania podłóg, wieszania prania na strychu. Lekarz powiedział, że mam się oszczędzać, a ja chciałam donosić.

Gość kolokkkkooo
mam podobnie jak ty jestem w 21 tygodniu i mam rocznego lobuza ktory zaczal chodzic i trzeba za nim latac wszedzie nie ma mowy o odpoczynku jak spi musze zrobic obiad posprzatac prac itp.

Gość A ja myślę, ze robisz z siebie
ofiarę. Ja w drugiej ciąży miałam w domu 3-letniego synka o usposobieniu wulkanicznym, robiłam wszystko, o czym piszesz, prócz gotowania w początkach ciąży, bo wszystko śmierdziało mi tak, że nie mogłam wytrzymać. A do tego pracowałam zawodowo do samego porodu. Da się. Urodziłam w 38 tygodniu.

Gość kolokkkkooo
a skurcze czyli twardnienie brzucha mam od 4,5 miesiaca ciazy i sie utrzymuja powinnam byc w szpitalu ale nie mam z kim malucha zostawic:-(

Gość wertykale
Nie każda jest krzepką czerstwą babą, która krowę wydoi, świnie obrządzi i urodzi kucając w polu.

na początku dzięki za wszystkie wpisy te bardziej i mniej pocieszające:) wiedziałam, że ktoś jednak postrzeże mnie jako ofiarę, które nie chcę z siebie robić i wydaje mi się, że jednak nie robię, staram się nie narzekać, brać się w garść i dawać z siebie wszystko, ale czasami się nie da, czasami już po prostu wymiękam, teraz czuję tak ból w plecach, że masakra, ale oprócz Was tutaj nikomu się nie żalę i nie opowiadam, że tak mi źle, no a najlepiej nie jest, brak kogokolwiek do pomocy, żywiołowy 2,5latek w domu i chata oraz wszystkie problemy na mojej głowie...no ale nieważne, każdy przecież może mieć swoje zdanie....gryzzeldo, i tak wszystko ograniczyłam do minimum, te zakupy robię mniejsze, bo w weekend z mężem, ale i tak zawsze czegoś braknie lub jest jakaś zachcianka moja czy córki i trzeba się do sklepu bujnąć...co do sprzątania to też ograniczyłam, nie jestem żadną pedantką na pewno, ale po tym remoncie naprawdę się tak kurzy i pyli, że co rusz trzeba posprzątać, bo byśmy tutaj zdechli w tym brudzie, a najwięcej ja to odczuwam, bo jestem alergikiem i m.in. od kurzu mam ciężkie objawy AZS na skórze...co dalej, mąż w weekendy stara się pomagać, ale też jest wszystkim zmęczony, ciągle pracuje, dużo schudł, martwi się o mnie, ale też nie może mi zawsze pomóc choć się stara...obiady robię tylko w weekendy z pomocą męża, bo tak to mąż ze względu na swój tryb pracy zamawia sobie do biura albo je na mieście, a my z córką też zamawiamy domowe albo czasem siostra czy mama mi podrzuci...najgorsze właśnie z tym sprzątaniem, gdyby nie to, nie byłoby tragicznie, ale od tego bolą mnie cholernie plecy i twardnieje brzuch...co się posprząta to bajzel, ciągle jakieś poślizgi, jedno się skończyło to następne się zaczęło i tak w kółko, no i robotnicy czy monterzy wychodzą, a ja lecę z mopem i szmatą, żeby się nie roznosilo po całym mieszkaniu i wieczorem czuję się jakbym wracała z 12h harówy...pracowalam, ale tylko do 4ego miesiąca, bo potem właśnie zaczął mi twardnieć brzuch, musiałam też do pracy sporo dojeżdżać, lekarz też wiedział o moim trybie życia i kazał dużo odpoczywać, poszłam na l4, szef też mówił, że wolałby, żebym zajęła się dzieckiem jednym i tym jeszcze nienarodzonym i lepiej będzie jak pójdę na zwolnienie, to mnie trochę odciążyło, ale nadal jest męczarnia...mam tylko nadzieję, że dokulam się do tego 36ego i urodzę zdrowego maluszka!

Gość kolokkkkooo
nie przejmuj sie tymi co pisza ze ofiare robisz z siebie ja tez nie narzekam ze w domu trzeba zrobic to czy tamto taka rola zony i matki:-) no coz chcialysmy to mamy teraz;-) nie martw sie napewne wytrzymasz nie mamy innego wyjscia. wy mieszkacie sami my niestetry z moja matka ktora dupy nie roszy nie pozamiata podlogi nie zmyje , nawet nie ugotuje a jak robi sobie kanapki w kuchni to nie posciera za soba okruchow i co jak mam powiedziec... a widzi i wie ze nie powinnam tyle robic ale nie dociera siedzi caly dzien przed krzyzowkami jak nie idzie do pracy i to jej robota.

Gość hahhahayyya
Rozczaruje Cie ale urodzenie dziecka w 36tc NIE ZAWSZE oznacza urodzenia DONOSZONEGO dzieciaczka...umnie po chwili na bransoletce przekresllli z z CŻD na CŻND,mala miala arytmie i typowe objawy wczesniacze,plus zanikajace stale tetno i zap.pluc. sama sobie zafundowlaam poród u progu 36tc na wlasne zyczenie bo sie przeprowadzalismy do wlasnegi domu,,i powiedzmy przegielam w tym ze zupelnie zapomnialam ze w tej ciazy jestem:( oszczedzaj sie.Bez przesady i przeginki(jak moja znajoma ktora prania do pralki nie wlozyla bo ssie stale zle czula) ale dbaj o siebie.

Gość bo oszczedzaja
jak z tym sprzataniem masz taki problem to wez kogos do pomocy, to sprawa priorytetowa i wygospodarujesz na to jakies finanse przeciez to nie na zawsze

Gość bo oszczedzaja
i bez sensu to sobie zaplanowaliscie, ciaza, remont i co jeszcze?? to sa takie skutki potem

robiłam tyle ile dałam radę. Jak ciężko mi było, to czekałam na męża i on to robił. Najważniejsze to zaspokoić potrzeby starszego dziecka. Porządku nie musi być, tak jak obiadu dla dorosłych a dziecku można wtedy podać zupę ugotowaną z mrożonki.

hej, dopiero od wczoraj mam czas na neta, więc zajrzałam tutaj...przykro mi hahahahayyyaa, że urodziłaś za wcześnie i z takimi powikłaniami, mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończyło i nie odbiło się to na dalszym życiu dziecka! wiem, muszę zacząć się oszczędzać, prosić o pomoc- chociaż ciężko mi to idzie, nie lubię tego robić...mam nadzieję, że jednak donoszę tą ciążę i wszystko skończy się dobrze...to fakt, wszystko się jakoś zbiegło w czasie, ale tak wyszło, wydaje mi się, że nigdy nic nie idzie idealnie i zgodnie z planem. kupiliśmy mieszkanie, stało puste, trzeba było wynająć ekipę,żeby je zrobiła, potem siłą rzeczy trzeba było je ogarnąć i się przeprowadzić, a teraz jak już się mieszka samemu i nie ma się nikogo do pomocy trzeba je trochę ogarnąć i nie zapuścić, szczególnie, że właśnie ja jestem alergikiem, małe dziecko w domu i ma przyjść na świat kolejne....a z ciążą to było tak, że zaczęliśmy się starać, ale nie wiedzieliśmy, że tak szybko nam się uda, a udało się już za pierwszym razem, więc dlatego wszystko się razem zbiegło...dzięki za wpisy, muszę sobie przemyśleć wszystko i zacząć uważać bardziej...pozdrawiam!

Gość gość
jestes leniwa i tyle!

Gość renatka333
Mąż mnie ostatnio zaskoczył i mi w ramach prezentu kupił robota odkurzającego...:P Normalnie to bym się chyba obraziła, ale jak włączyłam to cacko i zaczęło samo sprzątać...;) Robot nazywa się dokładnie Roomba marki iRobot Poczytałam trochę na ten temat więcej i jeszcze mają w ofercie sprzęt mopujący podłogę...kuszące ;>

Gość gość
To do pra y chodzic nie moglas bo ciezko. Ale w domu dzwigac sprzatac nachylac sie to mozesz. Dziwne to zwolnienie l 4

Gość gość
To zalezy od przebiegu ciazy , ja mialam bezproblemowa od samego poczatku , pracowalam jako nianaia dla dwojki dzieci do 38 tyg. , ogarnialam im dom i gotowalam obiady ( praca od8 do 19) , ale ja mialam sile do samego konca wiec moglam sobie pozwolic Jesli lekarz kazal ci odpoczywac to olej porzadki itd. I odpoczywaj !

Gość tauridamvi1985xwaxu
nie przejmuj sie tymi co pisza ze ofiare robisz z siebie ja tez nie narzekam ze w domu trzeba zrobic to czy tamto taka rola zony i matki no coz chcialysmy to mamy teraz nie martw sie napewne wytrzymasz nie mamy innego wyjscia. wy mieszkacie sami my niestetry z moja matka ktora d**y nie roszy nie pozamiata podlogi nie zmyje , nawet nie ugotuje a jak robi sobie kanapki w kuchni to nie posciera za soba okruchow i co jak mam powiedziec... a widzi i wie ze nie powinnam tyle robic ale nie dociera siedzi caly dzien przed krzyzowkami jak nie idzie do pracy i to jej robota. Jasne http://i.ex.lv/ayUv

Gość pherumarre1970aihaa
Mąż mnie ostatnio zaskoczył i mi w ramach prezentu kupił robota odkurzającego... Normalnie to bym się chyba obraziła, ale jak włączyłam to cacko i zaczęło samo sprzątać... Robot nazywa się dokładnie Roomba marki iRobot Poczytałam trochę na ten temat więcej i jeszcze mają w ofercie sprzęt mopujący podłogę...kuszące ;> Jasne http://doo.lu/d