Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezzzznazwy

Ile dziennie?

Polecane posty

Gość bezzzznazwy

Ile dziennie wydajecie na jedzenie i jak wyglądają wasze posiłki? Przykładowo z jednego dnia. I ile osób jest w rodzinie. Zastanawiam się czy nie wydaję za dużo, chociaż jestem w ciązy. 30 zł dziennie. Bez chemii. Maż ma obiady w pracy, ja gotuję sobie. Przykładowy dzień: - śniadanie: a) ja: 2 kanapki z wędliną, papryką, sałatą i rzodkiewką, b) mąż: taka sama kanapka, tylko składana - między posiłkami: a) ja: arbuz lub banan lub pół grejfruta, jakiś owoc b) mąż: banan, jabłko lub inny owoc(zawsze2 sztuki) - obiad: a) ja: jakiś kawałek piersi (ale ile tego mięsa na jedną osobę, prawie wcale), ziemniaki, surówka.Maż przywozi mi zupę, której nie wliczam w wydatki. b) mąż: ma obiady w pracy - między posiłkami: a) ja: jakiś jogurt pitny lub owoce zmiksowane z naturalnym lub świeże owoce, inne niż wcześniej, zwykle gruszka, z pół banana b) mąż: zwykle jabłko, kiwi - kolacja a) i b) jakaś jajecznica z wiejskich jajek, szczypiorek, kawałek papryki czy innych warzyw, chleb pełnoziarnisty albo bułki zwykłe. Czesto kanapki z wędliną i warzywami Późnym wieczorem ja jeszcze dojadam jakieś płatki na mleku typu Kangus, Cini Minis czy Cookie Crisps. I kurde nie mam pojęcia gdzie te pieniądze się rozchodzą.. - kolacja

Gość duzo jecieeeeeeeee
banany, arbuzy to drogie

Gość bezzzznazwy
Kurcze, ale to daje 900 stów miesięcznie na dwoje. Samego jedzenia.. A arbuza też nie kupujemy codziennie, tylko jeden na tydzień lub rzadziej..

Gość bezzzznazwy
900 - 1000 zł na miesiąc dla obojga, ale maż to właściwie je dwie kanapki i z 2-3 sztuki owoców.. Może to właściwie w ogóle nie jest dużo? Ile wy wydajecie?

no ale jesc cos trzeba. na jedzeniu nie oszczedzaj.tymbardziej ze w ciazy jestes. a potem jeszcze pieluchy itp.:)i piersia karm to tez taniej:D

Gość bezzzznazwy
Nie no, nie będę na dziecku szukac oszczędności. Po prostu myślałam, że mniej powinnam wydawać, ale skoro to normalne, to może nie ma w tym nic dziwnego :)

mieszkam w londynie i tez staramy sie nie szalec na zakupach. standardowa rodzina 3 osob wydaje jakies (w zlotowkach) 600zl tygodniowo. my wydajemy jakies 700-800 ale to juz z proszkami,plynami,pieluchami itp. wiec tak normalnie a w polsce jak jestem to idzie nam jakies 1300 kupujac te same rzeczy co zawsze kupuje tutaj. czyli tez normalnie. w sumie idzie sie do sklepu w wozku pusto a 100zl wydane.:)najdrozsze to pampersy chyba sa:P

Dość dużo wydajesz. Mnie wychodzi 20/30 dzienni zł w tym obiad dla nas obojga dla mnie śniadania , jakaś zupa na kolację zwykle płatki. Też kupuję sporo owoców i warzyw. Sałatki do obiadu staram się robić sama ze świeżych składników.

jak nie musisz oszczedzac to tego nie rob. wiadomo ze czasem trzeba tez wypic kawe czy zjesc jakies ciasto lepsze:)

wlasnie:staraj sie wszystko sama robic a bedzie duzo taniej:)

Gość bezzzznazwy
No akurat słodyczy staram się nie jeść, ale jak jest ochota to i ciasteczko się kupi. Kawy nie pijamy, gazowanego też nie. Surówki robie sama. Teraz wymysliłam, że zamiast płacic 40 zł za kg wędliny, to kupię schab i sama go upieke.

Gość kasia spod ostrody
no niby nieduzo, ale jednak sporo jak na dwoje z 1,5 daniowym darmowym obiadem...;) myslę, że akurat teraz papryka arbuzy i jajka do najtanszych nie należą;) moze po prostu rob zakupy w tanszych sklepach albo zapasy warzyw/owoców na targowisku? w niektórych hurtowniach tez sprzedają całe opakowania z niewielką marzą - niższa niz sklepowa. tylko takie zapasy tzreba robić z głową albo podzielić się z rodzina/sasiadka/kolezanka .

Gość kasia spod ostrody
te drogie płatki( dużo cukru , mało wartości ) też mozesz zastapić tanszymi, zdrowszymi muesli robionymi samodzielnie - polecam .

Gość bezzzznazwy
Ooo,dzięki, z musli to dobry pomysł. fakt, warzywa są drogie.. Bo na obiady to ile mi tego mięsa pójdzie, niewiele,ja z podwójnej piersi mam 6 kotletów.. Wiecie, po prostu się dziwię, że życie takie drogie.. :)

Gość Nha
Wydaje mi się, że mało jesz.. Ja też jestem w pierwszym trymestrze ciąży.. i zazwyczaj jadałam na szybko , fast foody, drożdżówki itp... staram się zmienić styl odżywiania ale ciężko mi ;) Dzisiaj zjadłam już: od g. 7.00 drożdzówka+herbata 2 kromki chleba z pasta z łososia+kawa zbożowa jogurt jogobella wydaje mi się, że strasznie dużo jem... Powinnam zacząć jeść więcej owoców i warzyw.. ale jakoś zawsze jak mam wybór, zamiast jabła czy banana wybieram kanapkę... Autorko w którym jesteś mcu w ciąży???

Gość Elilka 31
Też byłam ciekawa ile pieniędzy idzie nam na życie, więc za zeszły miesiąc zbierałam wszystkie rachunki z zakupów. Wyszło 1300 zł na 3 osoby ( 2 dorosłych plus dziecko 3 letnie). Też jestem w ciąży, ale tak "dobrze" jak Ty nie jem.Chodzi mi o warzywa i owoce. Jednak jak Cię stać to nie oszczędzaj. U mnie znowu jest tak, że wolę dać, czy kupić dziecku niż sama zjeść :) Ogólnie ceny żywności idą ciągle w górę a warzywa i owoce są drogie o tej porze roku.

Gość Nha
Ja jestem świeżo po slubie więc co za tym idzie żyję już na własny rachunek, robię zakupy itp.. i przyznam szczerze że nawet ostatnio pomyślałam, że nie jest tak źle jesli chodzi o pieniądze które wydaje na zakupy.. ale z drugiej strony gdybym miała kupowac wszystkie warzywa, owoce i gotowac zdrowe pożywne obiady to pewnie tanio by mnie to nie wyszło... w związku z brakiem czasu no i oszczędzaniem czesto w tygodniu gotuję zupy.. w weekendy często nie ma nas w domu, bo jestesmy albo u teściów albo u moich rodziców więc to też dużo zmienia... Tak na marginesie nie mam pojęcia co by dzisiaj zrobić na obiad... coś szybkiego i nie drogiego....... macie jakieś pomysły :)?? tylko nie ukrywam, że ostatnio ciągle jedliśmy zupy, więc dzisiaj pora na jakieś mięsko, może makaron???