Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dolomid

Koleżanka mnie dzisaj zszokowala jej ślub i koperty

Polecane posty

Gość dolomid

Koleżanka nie robi przyjecia weselnego tylko obiad na 10 osob z najblizszej rodzinny jest to ślub cywilny. I zaprasza ludzi do urzędu na ceremonię i liczy na koperty z pieniedzmi. Masakra albo ja jestem jakas nie życiowa

Gość grvrtvb
niezla jest :)

Gość ślub to śłub
daje się pieniądze lub prezent na lepsze nowe życie, a nie bo jest ładne wesele.

Gość marcowa hanna
mikser za 100zl to juz dobry jest!!!! w tesco za 30-50zl mozna kupic ;)

Gość dolomid
czyli to ja jestem nie życiowa i powinnam dac jej koperte?

Gość marcowa hanna
"czyli to ja jestem nie życiowa i powinnam dac jej koperte?" nic nie powinnaś. Jeżeli ją lubisz i chcesz, żeby od ciebie dostała kopertę to dajesz. Jak nie to nie. twoja decyzja.

Gość loookkkiii
dolomid skoro nie chcesz dawać jej prezentu to nie dawaj. prezenty na ślub daje się na rozpoczęcie nowego życia. a nie bo poszłam na wesele i się nażarłam.

Gość dolomid
zrobie jej wstyd w tym urzędzie - przyjde pijana i zacznę się wygłupiać :P

prezent slubny to nie zapłata za impreze...Chcesz płacic za zabawe to kup bilet na bal...

A co/ile chciałas dać. Powinnaś sie cieszyć ze znalazłas sie w tak waskim gronie

haha a jak napisze ze ide na wesle i chce dac 100 zl to mnie zbluzgacie... ze za malo ze wstyd bo nawet "za talerzyk" sie nie zwroci :P

Gość dobrze prawisz
autorko pojebana jesteś:O koperta to nie jest wykupienie osbie miejsca przy stole zebyś się mogła nażrec i napić tylko prezent na nową droge życia. co to znaczy TYLKO cywilny? normalny ślub, jaki ciemnogród tu panuje...

Gość O rany... wy tak na serio
No bo kto głupi wydaje tysiące złotych na wesele? ;/ Wiadomo że jak za wesele sięzapłaci 30 tysięcy to zaprosi się wszystkich znajomych i "z koper" nie zwróci się połowa, a tu państwo młodzi mają na głowie mieszkanie, wyposażenie, podróż poślubną... Ja bym dała 500zł i nie narzekała że się nie nażrę i nie uchlam za darmo. Byłam na wielu ślubach "bez wesela" - ale nie, wesele to ma być niezapomniana chwila dla koleżanek, co nie będą musiały gotować kolacji.....

a uważasz że jak jak obiad na 10 os to prezenty na nową drogę życia nie obowiązują ?? :) jak chcesz kup zestaw filiżanek... ja bym dała jak człowiek normalnie kopertę, oczywiście może to być mniej niż na normalne wesele

dla mnie cywilny i koscielny to 2 rozne rzeczy, ale ok wiesz, ja bym sie nie obrazila nawet jakbys mi tylko 10zl w kopercie przyniosla, albo zwykle kwiaty :P ale ja to jestem ja, nie wiem co ma na mysli Twoja kolezanka ;)

Gość dobrze prawisz
ja bym dała kopertę, tyle ile uważam że chciałabym dac tej osobie. i nie interesowało by mnie czy będzie wesele czy uroczysty obiad. macie jakieś małomiasteczkowe myślenie

Gość nie idz z gola reka
kup jej kwiaty , wino lub ksiazke

koperta to prezent dla pary mlodej, a nie oplata za talerzyk. niestety u nas jest troche inaczej i raczej Twoja kolezanka duzo nie uzbiera. zapewne dostanie jakies prezenty i wieksze bukiety kwoatow, a koperty beda chudsze i w mniejszej ilosci

ale autorka nie idzie na obiad tylko na ceremonie, malomiasteczkowe myslenie - hahahaha dobre :D

może być i prezent ale przemyślany a nie kolejna porcelana i inne g...

Gość dobrze prawisz
no skoro tylko na ceremonię to faktycznie może dac prezent (no. komplet pościeli albo ręczników), ale gdyby to był ktoś bliski, np. jedna z lepszych koleżanek to i tak dałabym kopertę:P małomiasteczkowe czyli wiesz...dulszczyzna;) myślą że w kopercie opłacają sobie żarcie i picie:D

Gość dolomid
To ile powinnam dac jej w kopercie skoro pojde z chlopakiem

Gość zacznijmy od tego że powiedz c
o ty myslalas zeby dac? Moim zdaniem kasa to najlepszy pomysl zwlaszcza ze w tych czasach malo ktora para wychodzi z domu od zera tylko juz maja cos i czesto razem mieszkaja. Ja jestem w prawi 10 letnim zwiazku, 5 lat wspolnego mieszkania i myslicie ze jakikolwiek prezent typu posciel reczniki czy filizanki sa mi potrzebne? albo 10 ogromnych bukietow? Osobiscie wolałabym dostac te 100zł czy nawet 50 i kupon totka niz cos nie potrzebnego

Gość zacznijmy od tego że powiedz c
aha a ja sama osobiscie dawalam zazwyczaj w kopertach 300-500zł nie patrzac jakie kto wesele robi tylko na ile mnie akurat bylo stac

Gość dobrze prawisz
w sumie racja, później się dostaje 10 tosterów...daj koperte i już. skoro uważasz że nie należy się tyle ile za slub z weselem to daj mniej ale daj kasę

No nie wiem czy mieszkanie ze seboą 5 i dopiero branie slubu to taki standard...;) Powtórzę,że prezent to nie zapłata za miejsce przy stole, tylko prezent na nową drogę zycia to autorka powinna wiedzieć czy młodzi mieszkaja ze soba czy nie, czy są urządzeni czy nie...Generalnie jest tak,że prezent ma zazwyczaj mniejszą wartość niż daje się w kopercie...Zazwyczaj jak nie chce sie włożyć do koperty od 500 zł to kupuje się coś do domu za 200 - 300 ..bo 200 głupio dać...Dla mnie cywilny i kościelny to też zupełnie inna bajka, ale nie w kwestii prezentu...To sprawa młodych jakie co ma dla nich wartość i czy są wierzący czy nie...