Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anonimkax121

Czy to groźne?

Polecane posty

Gość Anonimkax121

Witam! Kobietki powiedzcie mi jak to jest z torbielem na jajniku? Groźne?

Gość Anonimkax121
??

Gość Do anonimki
Zależy czy jest to torbiel w sensie nowotworu (niegroźnego) czyli narośli, czy też jest to torbiel jako niepęknięte jajeczko z owulacji. To drugie samo powinno pęknąć w następnych cyklach, jeżeli nie to będą potrzebne pigułki dla uregulowania cyklu i pozbyciu się jajeczka. Możesz cierpieć na policystycze jajniki. Czy masz: malutki biust lub jego brak nadmierne owłosienie nieregularne cykle ?

Gość Anonimkax121
podkreslam jeszcze to ze mam bole brzucha od owulacji az do miesiaczki a pozniej spokoj ok 3 tyg. Miesiaczki mam nieregularne oraz maly biust, nadmiernego owlosienia raczej brak

Gość Do anonimki
na tę torbiel dostaniesz pewnie progesteron. A jako leczenie jakbyś miała policystyczne jajniki pigułki antykoncepcyjne. Konieczne badanie u ginekologa + badanie usg dopochwowe (nie przez powłoki brzuszne, bo jest mniej dokładne). Zrób badania hormonalne z krwi: estradiol, progesteron, testosteron, prolaktyka, androstendion. Lekarz powie ci w jakich dniach trzeba zrobić badnia. To jest bodajże: 3, 14, 21 ale jeszcze się upewnij. Jeżeli dodatkowo wypadają ci włosy to tym bardziej możesz mieć pj.

Gość Do anonimki
tzn. że podczas owulacji nie pękają ci jajeczka i dlatego ból. Boli także podczas pękania, ale piszesz że ból się utrzymuje.

Gość Anonimkax121
Bardzo dziekuje za odpowiedzi:) Z wlosami raczej nie mam problemu... A mam maly biust poniewaz jestem bardzoo szczupla i moja mam tez ma maly biust wiec mam to chyba po niej ;) I ona nigdy nie miala torbieli...