Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ANIELA184

toxsoplazmoza

Polecane posty

Witam!Dzisiaj dowiedziałam się od mojego lekarza prowadzącego, że leczenie toxoplazmozy u kobiety w ciązy i tak jest nieskuteczne.Trochę mnie to zaniepokoiło, gdyż moje IgM mi wzrosło,ale jeszcze(jak narazie) mam wynik ujemny.Moja znajoma natomiast na początku ciąży dowiedziała się,że ma wynik dodatni i do chwili obecnej przyjmuje jakiś antybiotyk.Czy ktoś wie,czy rzeczywiście podawanie leków jest nieskuteczne i tylko wpływa na psychikę kobiety,żeby się bardziej nie denerwowała?Nie chcę tego mówić mojej znajomej,żeby jej niepokoić a zresztą nie jestem lekarzem i chyba nie mam takiego prawa.

Gość vertopola
robiłaś awidność, koleżanka robiła? to takie dodatkowe badanie z krwi...a jakie masz dokładnie wyniki IgG i IgM, jak masz ujemne IgM, to nie masz co się martwić, chyba że masz bardzo wyskiego IgG, wtedy dla upewnienia się robi się awidność w klasie IgG jeśli wyjdzie wysokie, masz pewność że infekcja jest stara. tylko w ciąży leczy się w ciąży, trzeba leczyć i zazwyczaj leczenie jest skutecznie...

Mój ostatni wynik to IgG 0,13 IU/ml IgM 0,141 IU/ml.Awidniści nie robiłam.Na początku ciązy maiałm wyniki IgG 0 IU/ml a IgM 0,04 IU/ml.Teraz jestm w 28 tc i mi wzrosło,ale jeszcze mieszczę się w przedziale ujemnym.

Gość dziewczyno nic nie wzrosło
wynik nadal jest NEGATYWNY po to są normy laboratoryjne by wynik mógł się w nich mieścić i następnym razem mozesz mieć wynik niższy niż teraz, ale mieszczący sie w granicach NEGATYWNEGO natomiast leczenie jest jak najbardziej skuteczne jeśli zostanie podjęte w miarę szybko dlatego taka osoba jak Ty czyli osoba, która nigdy nei przechodziła toxo powinna w ciąży powtarzać badanie IgM co miesiąc regularnie

Gość teresaa
ja miałam toxo w ciazy,przez 7 miesiecy bralam Rovamycyne.Dzisiaj Kuba ma 2 latka nie ma toxoplazmozy,wiec leczenie jest skuteczne