Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aaaag

Badanie WR i KTG

Polecane posty

Gość Aaaag

Chcialam sie zapytac po co robi sie badanie WR w ciazy jestem w 37 tygodniu i nigdy wczesniej go nie mialam. Czy to oznacza ze gin cos zauwazyl? Powinnam sie martwic? A jeszcze badanie KTG czy bede miala je wykonywane ? Nie mialam ani razu jeszcze a wczoraj odstawilam fenoterol i jak do wtorku nie urodze to we wtorek mam sie pokazac u lekarza i chcialam sie zapytac czy bede miala wykonywane KTG ?

Gość color mini dater
nie mialas do tej pory badania WR? bez tego badania moga odmowic ci przyjecia do szpitala!!!! to odczyn wassermana-badanie w kierunku kiły, obowiazkowe dla wszystkich ciezarnych!!! do totalnie durnego gina chodzisz, ze cie wczesniej nie skierowal!!!

Gość fhthvgft
WR (odczyn Wassermanna) Badanie służy wykrywaniu kiły, choroby zakaźnej przenoszonej drogą płciową. Wykonuje się je dwukrotnie - na początku i pod koniec ciąży - co pozwala zapobiec kile wrodzonej, która wywołuje u dziecka nieuleczalne zmiany (kiła nabyta matki jest chorobą uleczalną i można ją leczyć nawet w czasie ciąży). wr powinnaś mieć zrobione a ktg też na pewno ci beda robić

Gość fhthvgft
chodzisz prywatnie czy państwowo?

Gość eeee tammmm
wr robi się w pierwszym i ostatnim trymestrze ciąży. Bez tego badania też cie przyjmą do szpitala, ale warto zrobić...

Gość jonnysss
bez wyniku WR przyjma cie do szpitala tylko w przypadku rozpoczecia akcji porodowej do planowanego zabiegu CC-nie przyjmą kurcze, dlaczego ginekolog cie wczesniej nie wysłał na to badanie? a jak odstawilas fenoterol to mozesz urodzic w kazdej chwili, ja urodzilam 2 dni po odstawieniu w 37 tygodniu wlasnie lec dzisiaj i zrob to badanie ps. a odczyn Coombsa robilas?

Gość AaaagT
Nie mialam. Mialam tylko 4 razy morfologie i mocz, glukoze na czczo i test OGTT no i teraz jeszcze raz morfologie mocz i badanie WR. Chodze do gina panstwowo.

Gość namii
no WR to podstawowe badanie jakie zlecane jest na początku ciąży, toxoplazmozy i GBS też jak widze nie miałaś. Olewackie podejście lekarza.

Gość Mitra
I właśnie dlatego chodziłam prywatnie. Wszystko zrobione na czas, dopilnowane i ciąża zadbana w 100 %

Gość Kitekatka
jak odstawilas fenoterol to mozesz urodzic w kazdej chwili, ja urodzilam 2 dni po odstawieniu Mnie się akcja zaczęła w ostatnim dniu łykania Fenoterolu, około południa. Ok. 14ej miałam już dziecko.

Gość AaaagT
Poza tym jak mialam problemy z dnem macicy i szyjka to mam w tej karcie powpisywane jakies chinskie znaki ze nawet sie doczytac nie moge . USG mialam przy kazdej wizycie az do 27 tygodnia wtedy zaczelam miec skurcze i wyslala mnie do szpitala i od tej pory nie mialam juz USG do wczoraj tylko badania na fotelu.

Gość fhthvgft
Mitra to zależy na jakiego lekarza sie trafi ja chodzilam panstwowo i wszystkie nie zbędne badania mialam robione na czas

Gość AaaagT
Moje dwie znajome chodza do innego lekarza tez panstwowo i jednej stwierdzil ze ma torbiela dopiero w 3 miesiacu stwierdzil ze ciaza a nie torbiel a przez ten czas faszerowal ja tabletkami na to, a druga dal dwa razy na badanie krwi i moczu i przez kolejne chyba 10 wizyt jedyne co robil to wazyl ja i mierzyl cisnienie dopiero jak ja skurcze w 30 tyg zlapaly to wzial ja na fotel i wyslal do szpitala tam przepisali jej fenoterol a jak po wyjsciu poszla do niego to zabronil jej go brac.

Gość jonnysss
IDZ NA TO BADANIE DZISIAJ! mozna je zrobic o kazdej porze-zrob na cito, jak sie ruszysz teraz to najpozniej wieczorem albo jutro rano bedziesz miala wynik zrob tez coombsa!

Gość AaaagT
No niestety tu badania sa robione tylko w piatki i wtorki z rana. A nie potrzebuje na nie skierowania ? Bo jak widzialam to tu kazdy ze skierowaniem na badanie i ja tez na kazde mialam skierowanie

Gość mkolawer
co to jest dziewczyny GBS?

Gość fhthvgft
Badanie GBS wykonywane jest na obecność bakterii paciorkowca grupy B

Gość mkolawer
ja miałam najpierw morfologię i badanie ogólne moczu i glukozę, ale to była bardzo wczesna ciąża...a jak poszłam na wizytę w 8 tc, to dostałam skierowanie na diagnostykę infekcji (toxo, HBS (żółtaczka), WR (kiła) i HIV) i znów badanie ogólne moczu, bo wcześniej wyszło tak sobie.

Gość jonnysss
jakie skierowanie:Oidziesz prywatnie i juz, placisz i masz zrobione' kurcze, ocknij sie -nie wiesz, na jakim swiecie zyjesz i jak sie ogarnac? z dzieckiem z takim podejsciem bedzie ci strasznie ciezko nie masz wiekszego miasta, zeby zrobic jak najszybciej? kurcze, bardzo dziwi mnie twoje podejscie:O

Gość jonnysss
a HIV robilas? ponoc to teraz tez juz standardowe badanie:O

Gość mkolawer
aha, ale to GBS, to chyba w III trymestrze się dopiero robi? teraz już 3 raz będę robić badanie ogólne moczu, bo mam bakterie, a kończę dopiero I trymestr, morfologia pierwsza wyszła ok, więc drugi raz dopiero za kilka tygodni.

Gość mkolawer
jonyss, spokojnie, nie każdy przywiązuje wagę do badań, zdaje się na lekarza i w sumie tak ma być, no ale trzeba kontrolować wszystko, nawet najlepszego lekarza, przekonałam sie o tym...

Gość namii
tak GBS robi się ok 35tc. widzę też że autorka i badania na żółtaczkę nie miała. co za lekarz. jak piszą idź i zapłać -nie czekaj na skierowanie. :O

Gość mkolawer
no właśnie HIV to też podstawa...nawet zapytałam lekarza czy muszę to robić, bo pól roku wcześniej przy poprzedniej ciąży (straciłam dziecko), to robiłam, a nie jestem w grupie zagrożenia...to powiedział, że w każdej ciąży obowiązkowo się, to powtarza...

Gość fhthvgft
GBS robi sie miedzy 35 a 37 tygodniem ciaży

Gość namii
mkolawer i dlatego istnieją tzw. kalendarze badań w ciąży -żeby wiedzieć jakie badania powinno się robić.

Gość mkolawer
ale powiem wam, że nie brakuje takich lekarzy, którzy nie zlecają badań, ale żyjemy w dobie internetu, łatwo dostępnej fachowej lekturze i warto się samej zorientować, co i jak...

Gość Mitra
to zależy na jakiego lekarza sie trafi Oczywiście. Wszędzie są i fachowcy, i olewacze.

Gość mkolawer
namii, no właśnie, przecież w internecie takich kalendarzy nie brakuje? dziewczyny miałyście może badanie na cytomegalie?

Gość zaraz matka
co to jest odczyn Coombsa