Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość halo..toja

gotuję zupkę dla niemowlaczka... pomóżcie

Polecane posty

Gość halo..toja
spasteryzować, Boziu :) dziwne słowo ja wiosenna robię tak: wyparzam słoiczki, wlewam wrzącą zupkę, zamykam i odwracam wieczkiem w dół. same się zamkną.

aa to sorki :) Coraz częściej spotykam się z tym ze nasz język niesamowicie się rożni w zależności od rejonu i nieraz na prawdę ciężko się dogadać.

Gość halo..toja
hehe :)

Pateryzowac to chyba nie takie trudne slowo. Pasteur przecież odkryl pasteryzację (pozbywanie się mikroorganizmów przy pomocy wysokiej temperatury) a potem zaczęli z tego korzystać żeby żywnosć można bylo przechowywać dluzej ;) Chyba wekowanie to większy regionalizm, ale nie wiem zresztą moze poprawnie jest wekowac a nie pasteryzować ;)

Gość halo..toja
ja też nie wiem jak się mówi poprawnie

Gość a po co gotować na zapas???
nie masz pewności, że Ci sie coś nie zepsuje a ugotowanie zupki dla takiego malucha to chwila moment ;) Wrzucić pokrojone na drobno warzywa, ugotowac i zmiksować :) Takie dziecko nie zje dużo a pasteryzowanie tego to wiecej roboty i zawsze ryzyko ze sie zepsuje

Gość samotna...30
weck to nazwa niemieckiej firmy produkujacej sloiczki do przetworow. Stad sie wziela nazwa zawekowac, czyli zapasteryzowac:)

Gość halo..toja
pisałam że nie chciałam wyrzucać warzyw to po pierwsze, a po drugie jeśli się słoiczki dobrze zamkną (klik) to może stać. po trzecie - jeśli gotowac to od razu więcej niż co chwilę na jeden słoiczek. a po czwarte moja praca, ja wolę zawekować - spasteryzować ;) nic ci do tego

Gość rytyrelief
a dlaczego mam wybic zeby, przeciez kotlety sa miekkie takie cackanie sie, jakies mielone dynie, siekane kabaczki, kaszki, ojojoj

Gość obozeeeeeeee
kurwa co za kretynka z ciebie :o wez lepiej temu dziecku nic nie gotuj lepiej na tym wyjdzie :o maslo? po chuj to maslo, pojebana jestes?

Gość halo..toja
sama jesteś kretynka! o maśle była nawet mowa na kafe w którymś z tematów więc się zamknij, zresztą co ci do tego co dziecku podaję. zajmij się swoją sforą

Gość siemastary
idź z nim na kebab

Gość halo..toja
ok, ubieram ja i idziemy, narazie

Gość siemastary
żartowałem ! gdzie kebab dziecku w tym wieku !

Gość kiciunnnna
a co Ci to da, że odwrócisz wieczkiem na dół? te słoiki ztrzeba zagotować, bo inaczej zupa za 3 dni bedzie do wyrzucenia, już nie jedna osoba Ci to napisała tutaj. ja preferuje mrożenie, szybciej i pewniej, że sie nie zepsuje

Gość halo..toja
ja też matole

Gość halo..toja
dlatego kiciuniu wlewasz wrzątek, metoda babć. jakos im sie nie psuło ;)

Gość siemastary
przepraszam, czy ty w ogóle dojrzałaś do tego żeby mieć dziecko ? gdybym cie znał, dla dobra tego dziecka o incydencie z kebabem poinformował bym opiekę społeczną.

Gość halo..toja
to że napiszę że ok idę znaczy że poszłam??? ja cię zlałam po prostu haha a ja powinnam poinformować zakład psychiatryczny

Gość siemastary
a jak dziecko podrośnie też w jego obecności, bądź do niego samego będziesz się odzywać w taki sposób jak do mnie czy innych forumowiczów ? Zawsze mnie dziwiło że na prawo jazdy trzeba zdać egzamin państwowy, ale żeby mieć dziecko... zresztą nie ważne. A powiedz mi jeszcze kochana jak miałaś zamiar nakarmić je tym kebabem ?

No a jak się karmi niemowlęta kebabem? Każda matka to wie że trzeba najpierw porzuć potem wypluć i dać dziecku inaczej nie połknie. To już nie miękki kotlecik jagnięcy z burakami i ziemniaczkami tylko twarda baranina :D:D:D:D

Gość siemastary
ale to normalne karmić tym świństwem 4mc'niaka ? może jeszcze z nim do Macdonald's pójdzie

Gość halo..toja
do mc donalds jutro idziemy z jej tatą - on stawia :D

Gość też mama
zagotuj te słoiczki. też ugotowałam kiedyś zupę taka różnica że dla dorosłego i zrobiłam metodą babć. czyli wrzącą do słoiczka, bach do góry dnem. okryłam ręcznikiem wydawało mi się że zrobiły "klik" jednak po paru dniach słoiki były do wywalenia

Ja tez bym zagotowała bo wiesz to jednak po 1 wyniszczy dodatkowo wszystkie bakterie, po 2 spowoduje ze wieczka szczelniej się zamkną i nie będzie dopływu powietrza z zewnątrz. A co do mc donalda to niech córka stawia! Czemu tatę wykorzystujecie?! ;)

Gość cdefgpoi
Omg: POŻUĆ! ŻUJE się a nie rzuje..

Gość halo..toja
a ile minut gotować w takim razie? córeczka juz pracuje w agencji, więc... a niech to, raz ona może postawić :)

Gość Angelpoi
W 4-5 mcu nie podaje się jeszcze mięsa. Ktoś Ci już napisał, że tylko jabłko, marchewkę.

Gość Angelpoi
Mięso niech zjedzą w agencji, dziecku zmiksuj warzywa.