Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdfdfsfcc

kuchnia jesionowa czy dębowa?

Polecane posty

Gość fdfdfsfcc

Doradźcie, nie mogę się zdecydować. W dębie przeszkadza mi jego porowatość, w jesionie duże słoje - ale nie wiem jak może to wyglądać w gotowej, wykończonej kuchni. Może ktoś ma kuchnie z takiego tworzywa? Może się wypowie, jak meble prezentują się w efekcie końcowym??

Ta kuchnia ma być z drzewa czy z gotowych oklejonych płyt? Najlepiej zobaczyc taka kuchnie w miejscu gdzie sie ja zamawia, firma która bedzie ci to robić powinna poza tym zrobić jakas wizualizacje.

Nie wiem jaki typ debu wybrałas, co do jesionowych kuchni słoje potrafia wygladac ciekawie ale nie pasuja do wszystkich typow frontów, projektowałam kiedyś meble kuchenne na zamówienie, mogłabym ci coś doradzić ale nie wiem jaki plan masz w glowie

Gość fdfdfsfcc
Kuchnia z frontami drewnianymi, wzór plecionka (nie znam się na tym, nie wiem czy wszędzie wzory maja takie same nazwy). Z ekspozycją ciężko, bo zamawiamy meble u stolarza (taniej) a wzorowaliśmy się na meblach BRW, które nam się bardzo podobały, ale były z akacji. Niestety nasz stolarz nie robi mebli z takiego drewna. Wybraliśmy dąb, ale bardzo się boję, że będą wyglądały jak stare meble - a nie taki jest zamysł kuchni. Przy jesionie boję się dużych słoi.

Nie wiem z czego lepiej :) w każdym razie moja babcia ma dębową z drewna i na początku nie była zadowolona bo fronty były każdy inny, a nie tak jak przy meblach z płyty :p i o meble z drewna trzeba bardziej dbać, więc ja wolałam sztuczne, za to z różnymi bajerami.

Gość fdfdfsfcc
Lisabet - też wolałabym z płyty, mniej problemów przy wyborze, zastanawiania czy przyjdzie sękate czy ładne. Niestety mój mąż się uparł, drewno i już. I teraz mam dylemat jakie.

A nie mysleliscie o tym zeby zamowic meble w firmie zajmujacej sie takimi meblami na wymiar? Istnieje mnóstwo kolorów, fajnych myków do zagospodarowania kuchni, nietrzaskajace drzwiczki i szuflady, oswietlenia, poza tym moim zdaniem drewniana kuchnia niewiele sie rózni od tych z płyt mdf, najbardziej chyba ceną, nie wiem jak wasz stolarz ale moja firma robila to tak ze przyjezdzalam ja jako dekorator projektant na miejsce robilam dokladny pomiar pomieszczenia wszystkie krzywe sciany listwy wymiary i do tego robilo sie meble, nie bylo mowy o kiwajacych sie szafkach albo problemie z dosunieciem do sciany, zakładalismy listwy maskujące itp. stolarz wam tego nie zrobi podejrzewam. Plecionka?? nie wiem. mi sie kojarzy jedynie rattanowa ;) Pewnie zle mi sie kojarzy;)

Nie widziałam jesionowych na żywo, ale obejrzałam teraz na necie i wydaje mi sie że wyglądają trochę nowocześniejsze niz dębowe :) według mnie.

Aaa tam maz sie uparł, ale maz nie bedzie musiał na nią chuchac i dmuchac przy kazdej okazji bo o drewno naprawde trzeba dbac i na nie uwazac a przy dzieciach to juz w ogole tragedia, a potem z wymiana drzwiczek juz jest problem bo beda sie roznic. Tupnij nogą kobieto ja wiem co mówie:)

Gość takie tam duperele nic więcej
Meble do kuchni tylko drewniane, z okleiną wcześniej czy później dzieje się coś niedobrego. Ja mam z BRW i jestem super zadowolona, wybuliłam niestety 8 koła.

Mój mąż mówi, że o ile pamięta to meble z plecionki oznacza że front jest złożony ze sklejanych kawałków, ale tego nie widać tylko że jest to tańsze niż z całego kawałka drewna.

Gość ANIAAAAAASAAAAA
BIALA NA WYSOKI POLSY KUCHNIA ZAWSZE BEDZIE MODNA ;A DEBOWA TO TAKL JAK MIELI W DE W LATACH (=TYCH; NIE COFAJ SIE biel jest zasze modna, a sosna byla modna 15 lat temu, idz z postepem

Z BRW :o nie masz się czym chwalić, naprawdę :D żeby dać 8 tysiaków na meble z BRW :D

brw to dziadostwo, robią masówkę. Kupiłas gotową? pewnie jeszcze masz szuflady na kołki co? ;)

Lisabet nie znam takiego pojecia plecionki :) To napewno nie jest plecionką, chyba ze jakos regionalnie ;) no ale mniejsza z tym

Gość fdfdfsfcc
Meble z BRW są bardzo ładne, niestety też drogie. Mam dość dużą kuchnie, nasze meble zostały wycenione w tym sklepie na 13 tys! Dla porównania, obecnie za całość wydamy około 6 tys. Projekt kuchni mamy zrobiony, wszystko pomierzone, gotowe do produkcji. Zastanawiam się tylko jeszcze czy nie zmienić zamówienia z dębu na jesion. Właśnie dlatego, że jesion wyglądałby jednak bardziej "świeżo", dąb trochę mnie odstrasza... chociaż pewnie też zależy wszystko od tego, jak to zostanie zrobione. Co do kształtu frontów - plecionki, to może jak znajdę to wkleję link, jak to wygląda.

Meble z BRW to masowa produkcja :o taka sama jak Ikea :o nie wiem jak można sie chwalić meblami z BRW :o chyba że z bliska nie widziało sie takich prawdziwych robionych na zamówienie i nie wie się jaka to różnica :o

Gość fdfdfsfcc
W brw też robią kuchnie na zamówienie, problem w tym, że za "niestandardowy" front płaciło się ekstra, i to nie małe pieniądze. A my tych niestandardowych frontów mamy dość dużo w projekcie.

http://www.peka.pl/ tu jest przyklad zagospodarowania kuchni w sposob jaki kazda firma robiaca meble na zamowienie jest w stanie zaoferowac, moim zdaniem takie kuchnie nie maja sobie rownych, ceny tez sa przystepniejsze niz zwyklych mebli drewnianych, no ale kazdy ma swoj gust i robi co uwaza, ja sama sobie zrobilabym taka kuchnie, wysowane połki, obrotowe kosze na garnki, samodosuwajace sie szafki i szuflady, funkcjonalne i bezpieczneijsze. Taka kuchni robi sie na lata wiec nie ma co oszczedzac i warto sie zastanowic.

No właśnie :) czyli z kawałków :) Nie wiem, mi sie niespecjalnie podoba i wolę nowocześniejsze, ale to kwestia gustu.

Nie będę Cię już przekonywać, skoro jesteś taka szczęśliwa z tego BRW :) może sobie być jakie chce i tak bym tego dziadostwa w swojej kuchni nie postawiła, bo to z prawdziwymi meblami ma niewiele wspólnego. Tylko wzory z daleka są ładne, ale to kwestia projektu a nie jakości.

ahaa, czyli ramka. to juz jest standard kochana, tylko ciut drozsze niz zwykle proste drzwiczki

Gość fdfdfsfcc
Nie z kawałków, normalny front tylko wyżłobiony w taki a nie inny sposób, dlatego "plecionka". Inne są robione tak samo a maja inne nazwy bo i inny wygląd. Zresztą front już został wybrany, zastanawiam się tylko nad drzewem. Link umieściłam, bo Pani na początku tematu pisała, że nie do każdego modelu pasuje każde drzewo. Jeśli ktoś się zna to poprosiłabym o radę, do takiego modelu lepszy jesion czy dąb?

Gość fdfdfsfcc
Co do standardu miałam na myśli wymiary - niektóre szafki mamy nieco większe, węższe, czy szersze niż te, które nam proponowali w BRW (są jakieś standardowe wymiary). Wstawiamy też w dwóch drzwiczkach kratkę, mamy też fronty gięte. Stąd wycena brw była niemała. Dla firmy, która robi nam kuchnie nie ma znaczenia jaki wymiar mają drzwiczki, po prostu robi takie jakie są w projekcie i nie wymaga dodatkowej opłaty za wycięcie drzwiczek o 10cm mniejszych czy większych.

http://www.medom.pl/images/fronty/27.jpg jesion http://www.medom.pl/images/fronty/28.jpg http://www.medom.pl/images/fronty/26.jpg dąb, sa rózne rodzaje dlatego nie wiem ktory ja wybrałabym dąb, ale tylko dlatego ze mi bardziej sie podoba, jesion wpada w zółć mi sie kojarzy z meblami mojej babci jeszcze z czasow komuny miala taka okleine stad mam to zboczenie, nie wiem jaki masz gust i jaki efekt chcesz uzyskac

Wszystko ruzumiem, firmy takie jak brw zawsze beda chcialy opłaty bo dla nich to koszt zrobic cos poza masówka, niestandardowego, stolarz jak i firmy o ktorych pisalam wczesniej nie wezma za to wyzszej opłaty, w ich specyfike wpisane jest to ze robia rzeczy niestandardowe, uwierz, ja robilam kuchnie pod skosem, górne szafki cięte w skos liczone normalnie. to tez nie jest standard, kuchnie liczy sie z metra biezacego tzn metr szafek niezaleznie od wysokosci i specyfiki

Gość fdfdfsfcc
Dziękuję za rady i zdjęcia. Ta kuchnia spędza mi już sen z powiek. Kuchnia ma być podobna do tej - http://www.kuchnie.pl/produkty/photo/1388/Rustykalna_kuchnia-Expert_kuchnie Aczkolwiek nie dokładnie identyczna (w końcu to przykładowe zdjęcie z netu, a nie naszej kuchni), ale też mamy niższe szafki obok okapu, tylko u nas będzie tam kratka, i także takie fronty gięte jak tu widać, tylko u nas będą pełne, bez szyby. Ogólnym efektem końcowym spodziewamy się czegoś podobnego, tylko meble będą nieco jaśniejsze. Dąb będzie tutaj dobrze się prezentował? Nie wiedziałam nawet, że są różne rodzaje. Będzie na pewno barwiony, nie taki surowy jak prosto spod piły.

http://www.medom.pl/images/fronty/33.jpg jestjeszcze taki dab, własnie barwiony, ale kolory w roznych firmach jak i u stolarza napewno sie roznia, powinnas jechac i obejrzec dokladnie jakis gotowy wyrób zeby miec pojecie jak bedzie wyglądał. Moim zdaniem do takiej kuchni tylko dąb, nada jej charakteru, poza tym dąb jest ponadczasowy, takie uniwersalne drewno.