Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość irenkaaa

bole calego brzucha jak skurcze w pierwszym trymestrze:( Prosze POMOZCIE

Polecane posty

Gość irenkaaa

Bardzo prosze o rade! Jestem w osmym miesiacu ciazy (to bedzie moje pierwsze dziecko) i od dwoch dni mam dziwne bole brzucha. Bol nie jest ciagly, pojawia sie co jakis czas glownie popoludniami i to jest jakby skurcz calego brzucha. Potrwa kilka sekund i przestaje, za prae minut to samo. Nie wiem czy to normalne:( Mieszkam w szwecji i nie mam tu latwgo dostepu do lekarzy , nastepna wizyte mam dopiero pod koniec kwietnia ale nie wiem czy moze dzwonic i umowic sie wczesniej. Prosze doswiadczone mamy albo dziweczyny ktore sa w ciazy pomozcie!

Gość minni
"I trymestr Pierwsze dni i tygodnie ciąży to intensywny rozwój i wzrost Twojego dziecka. Cały twój organizm reaguje na obecność tej małej istotki w twoim brzuchu, a szczególnie domek dziecka macica. Staje się ona przytulnym mieszkaniem na całe 9 miesięcy. Ale żeby maluszkowi było wygodnie, musi rosnąć razem z nim. I ty to czujesz! Rosnąca macica rozciąga trzymające ją więzadła, zaczyna uciskać na inne narządy leżące w pobliżu, np. pęcherz moczowy. Teraz centrum twojego organizmu jest właśnie tutaj w dole brzucha. To tutaj, pod wpływem zmian hormonalnych, dopływa najwięcej krwi, przez co narządy są obrzmiałe i bardzo tkliwe. Możesz mieć wrażenie pełności w jamie brzusznej; uczucie „ciągnięcia, szczególnie w pachwinach, lekkie skurcze macicy podobne jak na miesiączkę, ale raczej bezbolesne. Objawy napięcia przedmiesiączkowego i ciąży są bardzo podobne a to dlatego, że w obu przypadkach wzrasta gwałtownie poziom gestagenów, odpowiedzialnych za skurcze macicy, złe samopoczucie, bolące piersi, rozdrażnienie. Mogą też pojawić się bóle niezwiązane z ciążą, np. zapalenie wyrostka robaczkowego, zaburzenia jelitowe, kolka nerkowa, co wymaga wizyty u specjalisty. Jak wiadomo, w pierwszym trymestrze jest duże ryzyko poronienia, płód jest bardzo czuły na wszelkie czynniki zewnętrzne. Dlatego nie wolno bagatelizować pewnych sygnałów wysyłanych przez organizm. Jeśli bóle mają charakter bolesnych regularnych skurczy, należy udać się do ginekologa, który zdiagnozuje przyczynę dolegliwości i w miarę możliwości zastosuje leczenie. Każde krwawienie czy plamienie w ciąży, nawet jeśli nie towarzyszy mu ból, wymaga konsultacji lekarskiej! To może być objawem zagrażającego poronienia!"

Gość myczylijaiwy
spokojnie, to pewnie skurcze braxtona- hiksa (czy jakoś tak ;), czyli tak zwane skurcze przepowiadające.

Gość minni
autorko ale ty to w końcu jesteś w 8miesiącu czy 8 tygodniu? zakładam że to drugie skoro mowa o pierwszym trymestrze. więc to nie skurcze przepowiadające.

Gość irenkaaa
Jestem dopiero w 8 tygodniu wiec na samym poczatku a wiec skurcze braxtona-hicksa odpadaja:) dzieki minni za wpis chociaz przyznam wcale on mnie nie pocieszyl a wrecz przekonal ze chyba cos ze mna nie tak:(

Gość minni
Irenko to działaj. Nie wiem jak tam jest w tej Szwecji ale jeśli coś jest nie tak to chyba musisz coś zrobić.

Gość irenkaaa
Dziekuje Ci bardzo Minni i chyba na prawde musze cos zrobic. A tak na marginesie to przezywanie ciazy w szwecji jest beznadziejne. Na pierwszej wizycie tylko gadanie co sie powinno jesc, jaka dieta itp, nawet krwi nie pobierali o USG juz nie mowiac. Oni twierdza ze usg szkodzi dziecku i pierwsze badanie jest dopiero w 18 tyg (no chyba ze cos na prawde powaznego sie dzieje). Dzieki w kazdym razie i milego wieczoru!

idź jak najszybciej do lekarza, ja tak miałam w ciąży i byla zagrożona, duużo leżeć i odpoczywać to najlepsze lekarstwo, oprocz tego mozesz wspomóc się progesteronem, jak jest krwiaczek czyli luteina lub duphaston, ale przede wszystkim lezenie i bedzie dobrze!! tylko nie lekceważ tego! powodzenia :-)